با وجود محکوميتهای شديد از سوی جامعه جهانی، ارتش سوريه امروز نيز دهها نفر از مخالفان حکومت را به ويژه در دير الزور کشتند.
به گزارش رويترز، حکومت سوريه درخواست روز گذشته بان کیمون، دبيرکل سازمان ملل متحد، رهبران مذهبی اين کشور، ترکيه و شورای همکاری خليج فارس را مبنی بر توقف عمليات نظامی عليه مخالفان ناديده گرفت و امروز، يکشنبه ۱۶ مردادماه بار ديگر به معترضان يورش برد.
به گفته مخالفان حکومت اسد، سرکوبهای امروز تاکنون دستکم ۵۷ کشته به جای گذاشته که در اين ميان در حمله به دير الزور، واقع در شرق سوريه ۳۸ نفر کشته شدهاند.
يکی از ساکنان دير الزور به رويترز گفت: «تمام صبح امروز ستونهای تانکها و بولدوزرها، تحت پوشش آتش سنگين از غرب و شمال شهر نفوذ کرده و موانع ايجادشده توسط ساکنان را نابود کردند.»
وی افزود: «دهها تانک در ميدان بازار جبيلا در شمال دير الزور مستقر شدند.»
بنا به اين گزارش، مخالفان در دير الزور خود را برای حمله نيروهای حکومتی آماده کرده بودند. هفته گذشته ويدئويی از يک جلسه مخالفان منتشر شد که در آن خود را برای اشغال نظامی شهر آماده میکردند.
احمد داوداوغلو، وزير امور خارجه ترکيه برای ارائه اعتراض دولت اين کشور به برخوردهای خشونتبار حکومت سوريه با مخالفان روز سهشنبه آينده به دمشق خواهد رفت
ساعاتی پس از رسيدن تانکها به شهر انفجارهايی در محله الجورا شنيده شد.
کميته هماهنگی محلی گفته است همچنين دهها تانک به همراه اتوبوسهای پر از نيروهای شبهنظامی طرفدار حکومت که «شبيحه» ناميده میشوند، به منطقه کشاورزی هولا در شمال شهر حمص وارد شدهاند.
مخالفان گزارش دادهاند که نيروهای «شبيحه» ۱۳ نفر را در اين حمله کشتهاند.
از سوی ديگر فشارهای جهانی بر حکومت بشار اسد رو به افزايش است.
خبرگزاری قطر گزارش داد ليگ عرب امروز «نگرانی شديد» خود را از وضعيت سوريه اعلام کرد.
حکومت بشار اسد همچنان حملات نيروهای نظامی سوريه را با نسبت دادن مخالفان به «گروههای مسلح تبهکار» توجيه میکند.
روز گذشته بان کیمون در تماس تلفنی با بشار اسد خواهان توقف عمليات نظامی عليه مخالفان در اين کشور شد و گفت سوريه بايد به بازداشتهای گسترده پايان دهد.
اين نخستين تماس تلفنی دبيرکل سازمان ملل با بشار اسد از فروردين ۱۳۹۰ است.
خبرگزاری آلمان گزارش داد پاپ بنديکت شانزدهم، رهبر کاتوليکهای جهان نيز امروز از دولت و مردم سوريه خواست تا به خشونتها در اين کشور پايان دهند و به «همزيستی مسالمتآميز خود بازگردند.»
وی از «رويدادهای اندوهبار و افزايش خشونت» در سوريه ابراز نگرانی عميق کرد و از حکومت اين کشور خواست تا پاسخگوی «خواستههای مشروع مردم» باشد.
همچنين دولت ترکيه در رابطه با افزايش خشونت در سوريه لحن خود را نسبت به همسايه جنوبیاش شدت بخشيد و اعلام کرد که روز سهشنبه آينده احمد داوداوغلو، وزير امور خارجه ترکيه به دمشق سفر خواهد کرد.
رجب طيب اردوغان، نخستوزير ترکيه شامگاه روز گذشته با اعلام اين خبر گفت داوداوغلو برای ارائه اعتراض دولت ترکيه به برخوردهای خشونتبار حکومت سوريه با مخالفان اين کشور اين سفر را انجام خواهد داد.
ترکيه تا رويدادهای اخير در سوريه يکی از همپيمانان نزديک حکومت بشار اسد بهشمار میرفت اما با افزايش خشونتهای دولتی در اين کشور، بهويژه پس از حمله ارتش به شهر حماه، انتقادات ترکيه نيز شدت بيشتری گرفت.
سنا، خبرگزاری رسمی سوريه نوشت بتينه شعبان، مشاور بشار اسد هشدار داده است که استقبال سردی از وزير امور خارجه ترکيه خواهد شد.
اين خبرگزاری به نقل از بتينه شعبان نوشته است: «اگر داوداغلو برای ارائه يک پيام صريح به سوريه میآيد، پيام صريحتری در مورد وضعيت سوريه در انتظار اوست.»
شعبان افزوده است: «ترکيه هيچگاه کشتار وحشيانه شهروندان و سربازان سوری توسط گروههای مسلح تروريست را محکوم نکرده است.»
خبرگزاری رسمی سوريه همچنين در مورد موضعگيری شورای همکاری خليج فارس عليه حکومت اين کشور، به نقل از يک منبع دولتی نوشته است اين شورا «اقدامات گروههای مسلح را فراموش کرده و اصلاحات اعلام شده توسط اسد را ناديده میگيرد.»
به گزارش فعالان و نهادهای حقوق بشر، از آغاز اعتراضات تاکنون نزديک به ۱۶۵۰ نفر در سوريه کشته و ۱۲هزار نفر بازداشت شدهاند. هزاران نفر نيز از شهرهای خود آواره و به ترکيه پناه بردهاند.
نيروهای اپوزيسيون در سوريه خواهان «تغييرات دمکراتيک واقعی، تدوين قوانين مدرن برای آزادی انتخابات، احزاب سياسی، رسانهها و همچنين تدوين قانون اساسی جديد در اين کشور» هستند تا به حکومتی که از سال ۱۹۶۳ تاکنون توسط حزب بعث اين کشور اداره میشود، پايان دهند.