خبرگزاری پژواک افغانستان اعلام کرد که در یک سال گذشته در این کشور حدود ۲۴ هزار و ۵۰۰ تن کشته و زخمی شده‌اند.

انتقال فرماندهی یک مرکز نظامی از نیروهای آمریکایی به افغان

به گزارش این خبرگزاری، در پنج ماه پایانی ۲۰۱۶ و هفت‌ماه نخست ۲۰۱۷ حدود ۱۹۳۲ درگیری در سرتاسر افغانستان روی داده که بر اثر آنها ۱۳۹۹۷ تن کشته و ۱۰۴۸۹ تن دیگر زخمی شده‌اند.

بدین ترتیب، در ۱۲ ماه اخیر هر روز به طور متوسط ۶۷ تن در افغانستان کشته و زخمی شده‌اند.

این آمار که بر اساس گزارش‌های پژواک در یک سال اخیر تنظیم شده، هم تلفات نظامیان و شبه‌نظامیان را در نظر گرفته‌است و هم قربانیان غیرنظامی را.

پیشتر دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) نیز شمار کشته‌شدگان غیرنظامی در شش‌ماه نخست ۲۰۱۷ را بالاترین رکود ثبت‌شده در افغانستان پس از ۲۰۰۹ اعلام کرد. بر اساس این آمار، تنها در شش‌ماه ۱۶۶۲ غیرنظامی کشته و ۳۵۸۱ غیرنظامی دیگرزخمی شده‌اند. ۱۷۴ زن و ۴۳۶ کودک در شمار کشته‌شدگان بودند.

بنا بر آمار اعلام‌شده از سوی پژواک، علت بیشترین شمار کشته‌شدگان درگیری‌های رویارو بوده‌است و پس از آن حملات هوایی و انفجارهای انتحاری در رده‌های بعدی قرار دارند.

بر اساس گزارش یوناما نیز، حدود ۴۰ درصد قربانیان بر اثر انفجار بمب کشته شده‌اند و دیگران در حملات هوایی و دیگر موارد.



مسئول بیشتر انفجارهای جهادی‌های تندرو، طالبان و گروه «دولت اسلامی» (داعش) هستند و مسئول حملات هوایی نیز ناتو و دولت افغانستان.

گزارش‌های رسماً اعلام‌شده از سوی نیروهای هوایی آمریکا نشان می‌دهد که ایالات متحده تنها در سال ۲۰۱۷، ۵۱۳ بار با پهبادهایش به اهدافی در افغانستان حمله کرده است. بنیاد روزنامه‌نگاری پژوهشی آمار کشته‌شدگان حملات پهپادی در ۲۰۱۷ را بین ۴۷۷ تا ۸۰۵ تن اعلام می‌کند که دست‌کم ۳۰ کشته غیرنظامی برجای گذاشته. دست‌کم ۲۲ کودک در میان این قربانیان بوده‌اند.

۸۱ درگیری در فراه، ولایت همجوار ایران

توزیع درگیری‌ها و حملات در افغانستان نیز هدف بررسی گزارش پژواک بوده است.

بر این اساس، در یک سال گذشته ولایت ننگرهار شاهد ۳۲۹ مورد درگیری و حمله بوده‌است؛ محل استقرار اصلی داعش و جایی که آمریکا «مادر همه بمب‌ها» را برای نخستین بار به کار برد.



فاریاب، هلمند، قندهار، فراه و کابل پس از ننگرهار بیشترین شمار حملات و درگیری‌ها را به خود دیده‌اند.

وجود فراه با ۸۱ درگیری منجر به تلفات انسانی در این فهرست پای ایران را به میان می‌کشد. به گفته عبدالواحد طاقت، کارشناس امور نظامی «مداخلات خارجی در ولایت فراه که در مرز مشترک با کشور ایران موقعیت دارد، علت بیشتر‌شدن ناامنی در این ولایت است.»

این میزان بالای درگیری‌ها و شمار رو به افزایش قربانیان آنها باعث شده تا سازمان‌های حقوق بشری نسبت به بازگشت پناهجویان افغان از اروپا به کشورشان هشدار دهند و لغو چنین سیاستی را درخواست کنند.