رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه سفر دو روزه‌اش به قطر را پایان داد، بدون آنکه بتواند راهکاری برای تنش‌زدایی در رابطه بحرانی عربستان سعودی و متحدانش با قطر بیابد. وزیر خارجه امارات متحده عربی در واکنش به سفر بی‌حاصل اردوغان به کنایه گفته است، بهتر بود قطر به جای چنین رایزنی‌هایی از خواسته‌های کشورهای عربی تمکین می‌کرد. در گفت‌وگوهای اردوغان با امیر قطر بر گسترش روابط نطامی و اقتصادی دو کشور و ضرورت احترام به تمامیت ارضی قطر تأکید شد.

اردوغان در دوحه در مشایعت امیر قطر

عربستان سعودی و متحدانش از آغاز ژوئن سال جاری تاکنون قطر را تحت محاصره قرار داده‌اند. آن‌ها قطر را متهم به گسترش تروریسم کرده‌اند و فهرستی از درخواست‌هایشان از جمله کاهش سطح روابط دیپلماتیک با ایران را در اختیار قطر قرار داده‌اند. قطر اما تمکین نکرده است. ترکیه قوی‌ترین متحد قطر در خاورمیانه به شمار می‌آید و در این کشور پایگاه نظامی دارد. یکی از درخواست‌های همسایگان قطر این است که پایگاه نظامی ترکیه در قطر تعطیل شود.

خبرگزاری رسمی قطر گزارش داده است که امیر قطر در گفت‌وگو با ریس جمهور ترکیه «تحولات منطقه با عنایت ویژه به بحران قطر را به بحث گذاشت با این هدف که برای حل بحران راهکاری دیپلماتیک بیابد.»

به گزارش خبرگزاری رسمی قطر در این گفت‌وگوها به مبارزه با تروریسم، همکاری‌های مشترک نظامی و گسترش روابط اقتصادی با ترکیه نیز توجه ویژه شد.

ترکیه روابط اقتصادی گسترده‌ای با قطر دارد. کل حجم صدور کالا از ترکیه به قطر از ۵ ژوئن به این سو که قطر تحت محاصره اقتصادی همسایگانش قرار گرفته سه برابر شده و به ۳۲.۵ میلیون دلار رسیده است.

پارلمان ترکیه لایحه‌ای را تصویب کرده که به دولت رجب طیب اردوغان اجازه می‌دهد نیروی نظامی در قطر مستقر کند.

ابراهیم کالین، سخنگوی رئیس جمهور ترکیه اعلام کرده که اردوغان در گفت‌وگو با شیخ تمیم بر اهمیت اتحاد میان کشورهای اسلامی و احترام به تمامیت ارضی یکدیگر تأکید کرده ‌است.​

انور قرقاش، وزیر خارجه امارت به کنایه در واکنش به دیدار و گفت‌وگو سران کشورهای قطر و ترکیه گفته است اگر قطر در سیاست‌هایش نسبت به عربستان سعودی و متحدانش تجدید نظر می‌کرد، به نتیجه بهتری می‌رسید.

پیش از اردوغان، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا برای حل بحران به قطر سفر کرده بود. دستاورد این سفر یک قرارداد مشترک امنیتی برای مبارزه با تروریسم در خاورمیانه بین قطر و ایالات متحده آمریکا بود.

وزرای خارجه فرانسه و بریتانیا و آلمان نیز برای حل بحران قطر کوشش کرده‌اند. این کشورها خواهان یکپارچگی شورای همکاری‌ کشورهای عرب خلیج فارس هستند.

پارلمان ترکیه لایحه‌ای را تصویب کرده که به دولت رجب طیب اردوغان اجازه می‌دهد نیروی نظامی در قطر مستقر کند. سربازان ترک در پایگاه نظامی طارق بن زیاد در دوحه مستقر شده‌اند.

بیشتر بخوانید: بحران قطر – پرونده ویژه