دریابان علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز موضع مخالف همه‌پرسی استقلال کردستان عراق گرفت و نسبت به «فتنه‌های خارجی برای ایجاد انشقاق» در عراق هشدار داد.

علی شمخانی در دیدار با نمایندگان نماینده اتحادیه میهنی کردستان عراق: همه‌پرسی کردستان موجب انزوای کردستان و عراق می‌شود.
علی شمخانی در دیدار با نمایندگان نماینده اتحادیه میهنی کردستان عراق: همه‌پرسی کردستان موجب انزوای کردستان و عراق می‌شود.

علی شمخانی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی، عصر روز دوشنبه ۲۶ تیر در دیدار با عبدالله رسول علی و ملابختیار دو نماینده اتحادیه میهنی کردستان عراق درباره آخرین تحولات اقلیم کردستان عراق و منطقه گفت‌وگو کرد.

او از «عراق امن، باثبات و متحد» پشتیبانی کرد و گفت کشورهای خیرخواه عراق بایستی پشتیبان وحدت این کشور باشند زیرا به گفته او برخی کشورهای منطقه به‌دنبال «فتنه‌های خارجی برای ایجاد انشقاق» در عراق هستند.

او همه‌پرسی استقلال کردستان را ظاهراً جذاب دانست اما گفت این همه‌پرسی در حقیقت «موجب انزوا و فشار بر کردهای عراق و تضعیف کردستان و در نهایت کل کشور عراق خواهد شد».

از مدت‌ها پیش مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق موضوع همه‌پرسی استقلال کردستان را مطرح کرده بود اما در روز ۸ ژوئن / ۱۸ خرداد سال جاری اقلیم کردستان با انتشار بیانیه‌ای به‌شکل رسمی تاریخ برگزاری همه‌‌پرسی استقلال را ۲۵ سپتامبر سال جاری اعلام کرد.

در این مورد احزاب «اتحادیه میهنی کردستان» و «دموکرات کردستان» در آوریل سال جاری نشست ویژه‌ای برای تعیین سازوکارهای برگزاری همه‌پرسی استقلال اقلیم کردستان برگزار کرده بودند.

شمخانی در دیدار با نمایندگان اتحادیه میهنی کردستان گفت: «پیگیری موضوع برگزاری همه‌پرسی برای جدایی و ایجاد انشقاق در ملت عراق به‌لحاظ حاشیه‌ای بودن و عدم پاسخگویی به هیچ یک از اولویت‌ها و نیازهای واقعی مردم، با تدبیر و سیاست مسئولان عراق همخوانی ندارد.»

از زمان طرح جدی مسئله همه‌پرسی کردستان عراق فرماندهان نظامی ایران در اظهارنظرهای مختلف مخالفت خود را با آن ابراز داشته‌اند.

سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روز دوشنبه ۲۶ تیر در همایش فرماندهان نیروی زمینی سپاه در شهر مشهد مخالفت خود با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان عراق را اعلام کرد.

وزارت امور خارجه ایران نیز پیش از آن در واکنش به این تصمیم اقلیم کردستان عراق از تمامیت ارضی عراق حمایت کرده بود.

پیش از این‌ها در فروردین‌ماه سال جاری، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران به شهر سلیمانیه در منطقه خودگردان کردستان عراق سفر کرده بود تا مقامات اقلیم کردستان عراق را از برگزاری همه‌پرسی استقلال و تشکیل دولت مستقل کردستان عراق بازدارد.

افزون بر ایران، ترکیه نیز با این همه‌پرسی مخالفت کرده و وزارت خارجه این کشور بیانیه‌ای تفصیلی در این‌باره منتشر کرده بود.

یکی از نگرانی‌های اصلی ایران و ترکیه آن است که با استقلال کردستان عراق، انگیزه کردهای ساکن این کشورها نیز برای استقلال بیشتر شود.

رهبران کردستان عراق در نظر دارند از سرزمین‌هایی که در جریان بازپس گیری موصل از داعش تصرف کرده‌اند، به عنوان برگ چانه‌زنی برای پیشبرد خواست استقلال استفاده کنند.

در عراق این نگرانی وجود دارد که هدف اصلی از برگزاری همه‌پرسی در کردستان عراق، نه استقلال، بلکه ضمیمه کردن کرکوک با میدان‌های نفتی‌اش به اقلیم کردستان عراق است.

بیشتر بخوانید:

در همین زمینه