گروهی از آیات عظام در قم در اعتراض به سخنرانی حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی که گفته بود حاکم بر اساس رأی مردم انتخاب می‌شود، سخنانی ایراد کرده‌ بودند. اکنون مجلس خبرگان رهبری هم با انتشار بیانیه‌ای در هشدار به رئیس جمهوری اسلامی وارد این کارزار سیاسی با یک سویه فقهی شده است. بحث بر سر این است که ملاک تصمیم‌گیری را چه کسی انتخاب می‌کند؟ خامنه‌ای یا روحانی؟ خبرگان رهبری می‌گوید طرح این پرسش اصولاً تقرقه‌آمیز است.

خبرگان رهبری

خبرگان رهبری در بیانیه‌ای که با امضای احمد جنتی منتشر شده اعلام کرده که بحث پیرامون مشروعیت و مقبولیت حکومت اسلامی و حاکم مبتنی بر آرای مردم با استناد به سخنان امام اول شیعیان از اساس با فقه سیاسی اسلام متعارض و ناسازگار است.

چهارشنبه هفته گذشته، حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی به مناسبت نوزدهم ماه رمضان سخنانی در جمع پزشکان درباره حضرت علی و شیوه حکومت او ایراد کرد که نه تنها اعتراض ناصر مکارم شیرازی، محمد تقی مصباح یزدی و حسین نوری همدانی را برانگیخت بلکه پای خبرگان رهبری را هم به این بحث باز کرد. روحانی در فرازی از سخنانش در جمع پزشکان درباره اهمیت رأی مردم برای حکومت گفته بود:

«حکومت علی با خواست و اصرار مردم تشکیل شد و این در حالی بود که ایشان در برابر اصرار مردم به آنها فرمودند که حکومت عدل من برای شما سنگین است و باید به سراغ فرد دیگری بروید، اما در عین حال این را نیز گفتند که اگر شما مردم فرد دیگری را انتخاب کنید، من در اطاعت از او که شما مردم آن را برگزیدید، اولین نفر خواهم بود.»

در بیانیه خبرگان رهبری با عنایت به واقعه غدیر خم بر اساس فقه شیعه، بدون آنکه به طور مشخص از حسن روحانی نام برده شود، به او هشدار داده شده که از طرح مسائل تفرقه‌آمیز در جامعه بپرهیزد:

« مجلس خبرگان رهبری، با اذعان به نقش و جایگاه مردم در استقرار و استمرار حکومت اسلامی، بر اهمیت منحصر به فرد جایگاه رفیع امامت، ولایت و رهبری امت اسلامی که منشأ مشروعیت نظام اسلامی بوده و مردم‌سالاری دینی را به ارمغان آورده است و امروز در ولایت فقیه تجلی یافته، اصرار داشته و بر ضرورت حفظ وحدت داخلی و انسجام ملی و اجتناب از بحث و جدل‌های تفرقه‌انگیز تأکید می‌نماید.»

پیش ورود خبرگان رهبری به این بحث، ناصر مکارم شیرازی، رئیس جمهوری اسلامی را متهم کرده بود که نظام اسلامی را وارونه نشان می‌دهد. محمد تقی مصباح یزدی هم او را به کفرگویی متهم کرده بود و سرانجام، حسین نوری همدانی حتی یک قدم رفته و بحث توطئه و خیانت را به میان آورده بود.

حسن روحانی بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در سخنرانی‌های مکرر اعلام کرده است که مردم به راه و روشی که او پیشنهاد داده رأی داده‌اند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در ضیافت افطار با سران قوا و کارگزاران بلندپایه نظام درباره نحوه مدیریت کشور گفته بود اداره صحیح کشور در وهله اول نیازمند مشخص شدن «ملاک‌های تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری» و در مرحله بعد، نیازمند «استفاده از تجربه‌های ۳۸ سال گذشته» است. به یک معنا: این ولی فقیه است که ملاک‌های تصمیم‌گیری را تعیین می‌کند. در هفته‌های گذشته امامان جمعه در خطبه‌های نماز جمعه به روحانی هشدار داده بودند که از ولی فقیه «جلو نیفتد.»

بیشتر بخوانید: