مرکز بیمارستانی تربیت سگهای جستجوگر مواد مخدر و منفجره، صبح امروز با حضور اسماعیل احمدی مقدم فرمانده نیروی انتظامی افتتاح شد. این درحالی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی را برای لایحه قانون مجازات اسلامی تهیه کردهاند که در صورت تصویب نهایی گرداندن حیوانات «نجسالعین» مانند سگ در اماکن و معابر عمومی ممنوع است. طراحان این ماده در مقدمه توجیهی آن خاطر نشان کردهاند که نگهداری از حیواناتی نظیر سگ مضرات بسیار زیاد بهداشتی دارد و برای سلامت عمومی جامعه مضر است.
فقهای معاصر شیعه، سگ را یکی از نجاسات میدانند و بر سر این حکم اجماع دارند. در فقه اسلامی «نجس» به آن چیز گفته میشود که بخاطر شدت پلیدی ظاهری و یا باطنی باید از آن دوری کرد. در قرآن اما نه سخن از طهارت سگ به میان آمده و نه سخن از نجاست سگ. تنها مساله، ارتباط گوشت شکار و سگ شکاری در سوره مائده است که به این ترتیب، صید حیوانات شکارى توسط سگهاى تربیت یافته حلال اعلام شده است.
عمده دلایل برای حکم نجاست سگ، تفسیر روایات مورد قبول فقیه شیعه است که در کتب مرجع همچون وسائلالشیعه و بحارالانوار یافت میشوند. به نظر میرسد که مشکل اصلی مجتهدین امروزی با مونسشدن و همبازی بودن انسان با سگ است. نقش زندگی و رابطه انسان غربی با سگهای خانگی در این تفاسیر کمرنگ نیست و از محبت به سگ، به عنوان مثال رابطه ناهنجار بین انسان و حیوان یاد میشود. با این حال با توجه به استفادههای فراوان از این حیوان، مراجع عظام و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ناچار به قبول وفاداری سگ در موارد پراستفاده شدهاند.
سگهای موادیاب برای پلیس استفاده دارند و خرید و فروش و نگهداری سگ آموزشدیده برای کارهای مفید مثل نگهبانی و شکار مجاز است. در این میان شاید نیروهای پلیس به پیروی از نمایندگان مردم و مراجع عظام باید از هرگونه انس و محبت میان انسان و حیوان پرهیز کنند.