کره شمالی یک آزمایش موشکی دیگر انجام داد. احتمال می‌رود که موشک بالستیک آزمایش‌شده نوع جدیدی از موشک‌های کره شمالی باشد.

مردم کره جنوبی در حال تماشای اخبار مربوط به آزمایش موشکی جدید کره شمالی – عکس: AFP

کره شمالی در حرکتی که قدرت‌نمایی در برابر فشارهای جامعه بین‌المللی تعبیر شده، یک‌شنبه ۱۴ مه، ساعت ۵:۲۷ صبح به وقت محلی موشک جدیدی را از منطقه کوسونگ در شمال غربی پیونگ‌یانگ، پایتخت پرتاب کرد.

این موشک پس از طی ۷۰۰ کیلومتر (۴۳۰ مایل) و رسیدن به ارتفاع بیش از دو هزار کیلومتری در دریای ژاپن فرود آمد. موشک آزمایش‌شده ۳۰ دقیقه در آسمان بود.

موشکی جدید با برد بیشتر

کره شمالی آخرین بار ۲۹ آوریل یک موشک بالستیک را آزمایش کرد که ناموفق بود و به چهارمین آزمایش شکست‌خورده متوالی این کشور از ماه مارس بدین‌سو بدل شد. اما آزمایش موفق موشکی کره شمالی در فوریه بود که بار دیگر بحران شبه‌جزیره کره را تشدید کرد. در آن آزمایش نیز یک موشک بالستیک از منطقه یکسان کوسونگ پرتاب شد و در دریای ژاپن فرود آمد.

موشک جدید اما از آن موشک پیشرفته‌تر است. به گفته کارشناسان، مسافت و ارتفاعی که این موشک بدان دست یافته از میزان معمول موشک‌های بالستیک میان‌برد پیشین کره شمالی بیشتر است. آنها می‌گویند که کره شمالی از فوریه تا کنون توانسته موشک‌های پیشرفته‌تری تولید کند.

مرکز فرماندهی اقیانوس آرام ارتش آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرده که هنوز در حال بررسی نوع موشک آزمایش‌شده است، اما گفته که موشک جدید ظاهراً موشک قاره‌پیما نبوده‌است.

سازمان‌های امنیتی کره جنوبی و آمریکا می‌گویند که پیونگ‌یانگ در حال توسعه یک موشک قاره‌پیما، قادر به حمل کلاهک هسته‌ای است که بتواند به مرزهای ایالات متحده برسد.

تومومی اینادا، وزیر دفاع ژاپن نیز گفته‌است که موشک آزمایش‌شده در صبح یکشنبه می‌تواند نوع جدیدی از موشک‌های کره شمالی باشد.

کارشناسان نظامی در آمریکا می‌گویند که موشک جدید در صورت طی مسیر عادی و غیرآزمایشی می‌تواند به برد چهارهزار و ۵۰۰ کیلومتر برسد. برخی کارشناسان کره جنوبی نیز این میزان را شش هزار کیلومتر عنوان کرده‌اند. اگر برد موشک جدید کره شمالی واقعاً شش هزار کیلومتر باشد، توان رسیدن به جزایر هاوایی، یکی از ایالت‌های آمریکا را خواهد داشت.

آزمایشی زیر فشار بین‌المللی

همسایگان کره شمالی، به‌خصوص کره جنوبی و ژاپن به شدت از این آزمایش‌ها نگران شده‌اند. ایالات متحده نیز این آزمایش‌ها را نه تنها تهدیدی برای این دو متحد خود در خاور دور، بلکه تهدیدی برای امنیت ملی‌اش می‌داند. پس از اینکه کره شمالی در ماه‌های اخیر آزمایش‌های موشکی خود، به‌خصوص طراحی و آزمایش پیش‌ران موشک بالستیک قاره‌پیما را تسریع کرد، واشنگتن به پیونگ‌یانگ هشدار داد که «تمام گزینه‌ها روی میز قرار دارند.»

شورای امنیت سازمان ملل درباره آزمایش‌های موشکی کره شمالی تشکیل جلسه داد و بار دیگر پیونگ‌یانگ را به تبعیت از قطع‌نامه‌های این شورا فراخواند، اما به دلیل مخالفت چین و روسیه، نتوانست تمهیدات سخت‌گیرانه‌تری در نظر بگیرد.

قطع‌نامه‌های شورای امنیت پیشتر کره شمالی را به پایان‌دادن به آزمایش‌های موشکی و برنامه هسته‌ای تسلیحاتی‌اش موظف کرده‌بود. این شورا پس از هر پنج آزمایش هسته‌ای این کشور تحریم‌های خود علیه آن را گسترش داد. اما پیونگ‌یانگ تا کنون از این قطع‌نامه‌ها تبعیت نکرده است.

با این حال، آمریکا همراه با کره جنوبی مانور نظامی مشترک را در نزدیکی مرزهای متحد آمریکا در شبه جزیره با همسایه شمالی‌اش انجام داد. مانوری که نمایش آمادگی برای دفاع در برابر تهدید نظامی پیونگ‌یانگ تعبیر شد.

ترامپ ماه گذشته در مصاحبه با رویترز گفته بود که «امکان یک منازعه بسیار بسیار بزرگ با کره شمالی وجود دارد.»

این آزمایش موشکی در حالی رخ می‌دهد که دیروز معاون وزیر امور خارجه کره شمالی در امور ایالات متحده گفته کشورش تحت شرایط مناسب با آمریکا گفت‌و‌گو می‌کند. همچنین چند روز پیش مون جاـاین، رئیس‌جمهوری جدیدی در کره جنوبی بر سر کار آمد که وعده داده تنش‌ها با همسایه شمالی را کم کند و با کیم جونگ اون، رهبر آن ملاقات کند.


در همین زمینه