پویا عزیزی – راوی شعرهای پگاه احمدی، راوی ِ روایت تجربه‌های شخصی و جمعی از گذشته و حال حافظه‌ی جمعی ماست که گاه با به زانو درآوردن قواعد نحوی زبان معیار و گاه با به چالش کشیدن ساختارهای زبان، ما را در گذشته‌ای پر معنا محاط می‌کند. مخاطب نیز که در این رابطه همسانی‌هایی با این حافظه‌ی مشترک می‌یابد با راوی همراه شده و هویت می‌گیرد. این مسأله خود به عنوان شگرد تاثیرگذارنده‌ای بر مخاطب عمل می‌کند.

برنامه‌ی رادیویی این هفته‌ی خاک به شعرخوانی پگاه احمدی اختصاص دارد. برخی از اشعار شاعر را می‌توانید از طریق فایل صوتی بشنوید و با صدای او و چگونگی شعرخوانی‌اش آشنا شوید.
 

پگاه احمدی با استفاده از ارجاعات به گذشته‌ی تاریخی، در نهایت نه تنها حالت محافظه‌کارانه‌ای در متن نمی‌آفریند، بلکه معناهایی تازه از آن را پیشِ رویِ مخاطب می‌نهد. رنج‌های رفته بر جامعه ایرانی و استبدادزدگی‌اش، در دل این شعرها مفهوم‌هایی گاه لبریز از مقاومت و اعتراض و گاه پر از درماندگی و لحنی مرثیه‌سرایانه می‌آفریند.
 

شعرهای این شاعر حاوی امرِ اجتماعی مشترک و مجموعه‌ای از نمادین‌شدگی‌های سخن در زبان شاعرانه است.

شاعر در این راه با استفاده از بافت‌های واژگانیِ متناسب در ساخت معنایی و موسیقیایی، برقراری تناسب و گاه آرایش واج‌های زبانی به همراه جناس‌ها در فضایی استعاری و ساحتی دیالوگ‌مآب و کلاژگونه، شعری می‌آفریند که ضمن آفرینش هویتی تازه از راوی در فضای ایرانی، تخیل و میراثِ نمادین مشترکی را برای مخاطب این فضا هویت می‌بخشد، هژمونی ساختارهای مردانه را به چالش می‌کشد و زبان و ادبیات زنانه را به مقاومت در برابر این آلودگی و ویرانی وامی‌دارد. در نهایت آنچه در فضای عینی و تجربی بر آن ستم ورزیده شده است را درون زبان نجات می‌بخشد و کام‌جویی می‌کند. چه باک اگر تنها همین وظیفه را هم برای مخاطبش به عهده گرفته باشد.
 

در نگاهی کلی می‌توان شعرهای پگاه احمدی را دارای سبک مشخص و متمایز و شاعر را دارای امضای شخصی دانست که این روزها برای کمتر شاعر ایرانی اتفاق می‌افتد.

عکس‌ها: عکس نخست جنبه‌ی تزئینی دارم. عکس دوم، پگاه احمدی، شاعر

در همین زمینه:

::شعر ایران همچنان دارای یک جغرافیای محدود بومی است، گفت و گو پویا عزیزی با پگاه احمدی، دفتر «خاک»، رادیو زمانه::
::سایت رسمی پویا عزیزی::
::دانلود مجموعه شعر «تهی» از پویا عزیزی::
::مجموعه‌شعر «سردم نبود» از پگاه احمدی::
::گفت‌و‌گوی دیگری از پویا عزیزی و پگاه احمدی::
::گفت‌و‌گوی فرهاد اکبرزاده با پگاه احمدی::