بیژن روحانی- لندن خود را آماده برگزاری المپیکی تاریخی در سال ۲۰۱۲ میکند. در میان مسائل مختلفی که این روزها در موردش بحث میشود، مسائل زیستمحیطی و آینده مجموعه ورزشی بزرگ المپیک نیز بهشدت مورد توجه قرار گرفتهاند.
مسئولان شهر و برگزارکنندگان بازیها قول دادهاند المپیک لندن از نظر معیارهای زیست محیطی به نمونهای ماندگار تبدیل شود؛ وعدههایی که بسیاری را امیدوار کرده است که آیندهای «سبز» بعد از اتمام بازیها در انتظار «پارک المپیک» و مناطق همجوارش باشد.
طرح بزرگی که برای توسعه این مجموعه در شرق لندن در نظر گرفته شده، بلندپروازانه و دربرگیرنده عملیات بسیار زیادی است و شامل جنگلکاری وسیع در حاشیه رودخانه نیز میشود. حال این پرسش مطرح است که این مجموعه بزرگ تا چه حد میتواند منطبق با اصول محیط زیستی و معماری پایدار باشد؟
به همین منظور کمیته محیط زیست شهر لندن تحقیقاتی را آغاز کرده است. در این تحقیق پیشرفت اهداف اعلام شده توسط کمیته برگزارکننده بازیها در خصوص حفاظت و ارتقای وضعیت زیست بوم منطقه مورد بررسی قرار میگیرد. همچنین شیوه مدیریت پسماندها، مدیرت آب و انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای از دیگر موارد مورد توجه کمیته محیط زیست شهر لندن است.
در طی سالهای اخیر در کنار برگزاری رویدادهای بزرگی مانند المپیک و جام جهانی، نگرانی از رعایت مسائل زیستمحیطی و آسیبهایی که چنین رویدادهایی ممکن است به بار بیاورند نیز مورد توجه قرار گرفته است. اتلاف مقادیر زیادی آب و انرژی و همچنین
مشکلات ناشی از تولید پسماندهای مختلف، جزو مواردی است که به هنگام برگزاری این رویدادهای ورزشی بزرگ به محیط زیست آسیب فراوان وارد میکند. ساختن مجموعههای عظیم المپیک نیز معمولاً با این انتقاد روبهرو بوده است که پس از اتمام بازیها کارکرد خود را از دست داده و به مکانی برای بازیهای محلی تبدیل میشوند. یعنی آن که صرف سرمایه هنگفت و انرژی زیاد و تغییرات محیطی برای ساختن آنها در عمل با اهداف طولانیمدت و پایدار ناسازگار است.
مراد قریشی، رئیس کمیته محیط زیست شهر لندن، اکنون به دقت تمام مسائل زیستمحیطی مرتبط با المپیک را زیر نظر دارد.
او که خود از طرفدران پروپاقرص ورزش است و تاکنون برای دیدن بازیهای المپیک به شهرهای مختلفی از جمله آتن، سیدنی و پکن سفر کرده معتقد است بهترین راه حل برای کاستن از عوارض زیستمحیطی بازیهای المپیک آن است که این بازیها برای همیشه در یک شهر برگزار شوند.
او در این خصوص به روزنامه گاردین گفته است میداند که کمیته بینالمللی المپیک دوست دارد این بازیها به طور مدام در شهرهای مختلف دنیا برگزار شود، اما اگر بتوان محلی دائمی برای این رویداد جهانی یافت آن وقت تنها مسئله زیستمحیطی همان تعداد فراوان سفرهایی است که به هنگام المپیک به آن شهر انجام میشود. زیرا میشود بهطور اساسی برای بقیه موارد راه حلی دائمی یافت. همچنین مجموعه ورزشی عظیمی که برای المپیک ساخته میشود، بعد از بازیها بدون استفاده نمیماند یا استفاده از آن در حد رویدادهای محلی کاهش نخواهد یافت.
گرچه پیشنهادات مراد قریشی اکنون به دلایل زیادی غیر قابل اجرا به نظر میرسند، اما مسئولان المپیک لندن گفتهاند تمام تلاششان را برای برگزاری یک المپیک منطبق با معیارهای زیستمحیطی به کار خواهند بست.
تعهدات و پایبندیهای زیستمحیطی لندن برای المپیک ۲۰۱۲ در قالب یک گزارش و طرح صد صفحهای منتشر شده و در آن عنوان شده است که شهر خود را آماده برگزاری «نخستین المپیک پایدار» میکند.
به گفته مسئولان المپیک، لندن از نیرو و قدرت این بازیها استفاده می کند تا مشوق تغییر سیاستهای زیست محیطی در دنیا باشد.
شهرداری این شهر امیدوار است اجرای این طرح بزرگ بتواند تحولی زیربنایی در شرق لندن به وجود آورد.
از سوی دیگر قراراست این طرح در حقیقت نمونهای از روش زندگی منطبق با اصول محیطزیستی باشد. در این زمینه چند محور به طور عمده مورد توجه قرار گرفتهاند: تغییرات آب و هوایی، پسماند و زباله، حفظ تنوع زیستی و بهداشت و سلامتی.
در خصوص تغییرات آب و هوایی، مدیران شهری و مسئولان برگزارکننده بازیها میگویند با توجه به اهمیت جهانی این موضوع قصد دارند از چگونگی برگزاری این بازیها، نمونهای از راه حلهای بلندمدت برای مقابله با تغییرات آب و هوایی به دست دهند.
به همین منظور مدیریت منابع آب و انرژی در این بازیها به شدت اهمیت دارد.همچنین نحوه توسعه زیرساختها، حمل و نقل، تهیه و توزیع مواد غذایی و کاهش انتشار گازهای گلخانهای مورد توجه اکید است و توصیههای فراوانی در خصوص استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر، مانند انرژی باد، صورت گرفته است.
در زمینه پسماند و زباله نیز هدف برگزارکنندگان بازیها آن است که این رویداد ورزشی به نقطه عطفی در تحول مدیریت پسماند تبدیل شود. بنابراین در وهله اول تاکید بر کاهش تولید پسماند و زباله است. شعار مدیریت زباله در این زمینه بر سه محور «کاهش، استفاده دوباره و بازیافت» متمرکز است.
همچنین نظر به اهمیت جهانی حفظ تنوع زیستی، برگزارکنندگان مسابقات یکی از اهداف زیست محیطی خود را توجه به حفاظت از تنوع گونههای حیاتی در دره رودخانه لی، محل احداث مجموعه المپیک و مناطق همجوار آن کردهاند وقصد دارند از این فرصت برای نزدیک کردن بیشتر مردم به طبیعت و تشویق به حفاظت از آن استفاده کنند.
مطلب مرتبط: