پس از آنکه قربانی یک اسیدپاشی از ادامه اجرای حکم قصاص مجرم صرف نظر کرد و رضایت داد، حکم نابیناکردن دومین چشم این محکوم متوقف شد.
به گزارش وبسایت خبری «هرانا»، وابسته به فعالان حقوق بشر ایران، اجرای حکم نابیناسازی دومین چشم محسن یساولی، متهم به اسیدپاشی بر یک راننده در شهر قم در سال ۱۳۸۸به واسطه رضایت شاکی در اواخر سال گذشته متوقف شدهاست.
یساولی نخستین محکوم به اسیدپاشی بود که حکم قصاص عضو مجازات اسیدپاشی در مورد او اعمال شد. او اعتراف کردهبود که «از سوی دو زن» برای پاشیدن اسید بر صورت یک راننده تاکسی در ۱۲ مرداد ۱۳۸۸ «اجیر» شده بود. قربانی این اسیدپاشی نابینا شد.
قضات دادگاه کیفری قم او را به قصاص عضو (نابینایی کامل هر دو چشم)، پرداخت دیه و ۱۰ سال زندان محکوم کردند.
این حکم که به دلیل خشونت آن بازتابی بینالمللی یافت، در ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ پس از تأیید در دادستانی تهران اجرا شد. جمعی از پزشکان متخصص با اسید چشم نخست این متهم را نابینا کردند. اجرای این حکم اعتراض شدید فعالان حقوق بشر و دیگر فعالان مدنی را به دنبال داشت.
پس از اجرای حکم به متهم مهلت داده شد تا برای جلوگیری از ادامه اجرای حکم برای چشم دیگر، با پرداخت دیه و هزینه درمان قربانی رضایت او را بگیرد.
در قانون مجازات اسلامی جرم اسیدپاشی تعریف نشدهاست. قانونی که اکنون در مورد اسیدپاشی به آن استناد میشود، مربوط به ۱۶ اسفند ۱۳۳۷ است که بر اساس آن «هر کس عمداً با پاشيدن اسيد يا هر نوع ترکيبات شيميائي ديگر، موجب قتل کسي بشود، به مجازات اعدام و اگر موجب مرض دائمي يا فقدان يکي از حواس مجني عليه گردد به حبس جنايي درجه يک و اگر موجب قطع يا نقصان يا از کارافتادگي عضوي از اعضا شود به حبس جنايي درجه دو از دو سال تا ۱۰ سال و اگر موجب صدمه ديگر شود به حبس جنايي درجه دو از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد.»
قسمت نخست این قانون به دلیل جایگزینشدن قصاص در مجازات اسلامی و به تبع آن قصاص نفس به جای «مجازات اعدام» اعتبار ندارد. به واسطه جایگزینی قصاص اما اکنون اسیدپاش میتواند با حکم قصاص عضو مواجه شود.
یساولی پس از کسب رضایت اکنون از زندان آزاد شدهاست.
بدبختیه ما اینه که فعالان حقوق بشر برا ما تعیین و تکلیف میکنن،صلاحیت این کار از کجا آوردن،چرا باید ناقضین اصلی حقوق بشر که دم ازش میزنن بشن مرجع ما
فواد / 26 March 2017