از هفتهء گذشته به بهانه فرا رفتن تعداد ایرانیان مقیم هلند از سی هزار نفر، پخش برنامه‌های ویژه‌ای را درباره این جامعه مهاجر آغاز کرده‌ایم. هلند از کشورهای پناهنده‌پذیر اروپاست و اکنون بیش از هفتاد هزار پناهنده در این کشور زندگی می‌کنند.

حضور پر رنگ پناهندگان در هلند، پدید آمدن نهادهای ویژهء پناهندگان را نیز در پی داشته که یو.آ.اف (UAF) یکی از آنهاست؛ بنیادی برای پشتیبانی از پناهندگانی که قصد تحصیل دارند و یا در حال تحصیل هستند.

تا کنون دانشجویان از هفتاد و هفت کشور از کمک‌های یو.آ.اف بهره‌مند شده‌اند. این بنیاد به شکل مرتب خبرنامه‌ای منتشر می‌کند و اعضای خود را از تازه‌ترین مسایل مربوط به فعالیت‌هایش آگاه می‌کند. اکنون صدها دانشجوی ایرانی نیز زیر پوشش این سازمان هستند.

بهمن بهمنی، یکی از مشاوران ارشد در یو.آ.اف، درباره پیشینه این سازمان به «رادیو زمانه» می‌گوید: «ایجاد یو.آ.اف به سال ۱۹۴۸ بازمی‌گردد؛ زمانی که در چک‌اسلواکی چپ‌ها و کمونیست‌ها به روی کار آمده بودند. دانشجوها علیه وضعیت برخاستند و در پی سرکوب آنها، بسیاری از دانشجویان مجبور به فرار شدند؛ مانند شرایطی که در ایران پیش آمد. بخشی از این دانشجویان وارد هلند شدند. این نخستین‌بار بود که در هلند چنین وضعیتی پیش آمده بود، در نتیجه در آن زمان در هلند گروهی از افراد خیرخواه کوشش کردند که به این دانشجویان کمک کنند.»

بهمنی می‌افزاید: «بعدها به این گروه از دانشجویان، از کشورهای دیگر هم اضافه شدند تا جایی که اکنون حدود دو هزار و هشتصد دانشجو از کمک‌های یو.آ.اف استفاده می‌کنند.»

– یو.آ.اف نهادی دولتی است یا مستقل؟

بهمن بهمنی: «کلا مستقل و غیر دولتی است. بیشتر بودجه آن هم از کمک مردم عادی تامین می‌شود اما چند پروژه هم وجود دارد که وزارت علوم عالی در آنها برای تحصیل دانشجویان پناهنده یاری می‌رساند.»

یو.آ.اف تنها از بابت مالی به پناهندگان دانشجو کمک می‌کند یا اینکه کمک‌ها موارد آموزشی را هم در بر می‌گیرد؟

«بخشی از کمک‌ها از بابت هزینه تحصیلی است و بخشی هم از بابت راهنمایی و مشاوره دادن برای تحصیل. برای پرونده پناهندگی دانشجویان هم کمک‌هایی صورت می‌گیرد مانند صحبت با وکیل و مسایل حقوقی مرتبط.»

کمک‌های یو.آ.اف تنها پناهندگان دانشجو در هلند را در بر می‌گیرد یا شامل دانشجویانی که کشورشان را ترک کرده‌اند هم می‌شود؟

«نخستین شرط برای پذیرفته شدن در یو.آ.اف این است که فرد در هلند درخواست پناهندگی داده باشد. اینکه پذیرفته شده باشد یا نشده باشد تاثیری ندارد. یو.آ.اف مورد را بررسی می کند و اگر شرایط لازم را داشت کمک می کند.»

دانشجویانی که با پشتیبانی یو.آ.اف، تحصیلات خود را به پایان برده‌اند و در هلند جذب بازار کار شده‌اند خودشان بعدها از این سازمان پشتیبانی کرده‌اند؟

«بله ولی بیشتر پول‌ها از پشتیبانان عادی تامین می‌شود. یو.آف به پول زیادی نیاز دارد و بیشتر مردمی که در هلند به این سازمان کمک می‌کنند مردم عادی و خیرخواهی هستند که پناهندگان و خارجی‌ها را دوست دارند و گرایش دارند برای کمک به تحصیل پناهندگان.»

*   *   *

علیرضا صفری که اکنون در هلند صاحب یک کمپانی آی.تی است از جمله دانشجویان پناهنده‌ای بوده که در زمان تحصیل از کمک‌های یو.آ.اف بهره‌مند شده‌ است. او که در سال ۱۹۹۰به هلند وارد شده، کمک‌های یو.آ.اف را یک روزنه امید برای پناهندگانی می‌بیند که در آن زمان، چشم‌انداز روشنی پیش روی خود نمی‌دیدند. او به «زمانه» می‌گوید:

«برای پذیرش، مصاحبه عجیبی با یو. آ.اف داشتم چون مدت کوتاهی بود که به هلند آمده بودم و بدون معلم، زبان هلندی را در سطح خوبی فرا گرفته بودم. آنها شک کرده بودند که من قبلا هلند بوده‌ام. دلیل پیشرفت هم این بود که من حدوداً روزی چهارده ساعت هلندی می‌خواندم. ولی بهر حال ثابت کردم که قبلا هلند نبوده‌ام.»

از علیرضا صفری می‌پرسم که آیا اکنون در زمره پشتیبانان یو.آ.اف است؟ او می‌گوید:

«این یکی از کوتاهی‌های من است. یو.آ.اف چندین بار نامه‌های درخواست کمک ارسال کرده ولی کوتاهی کرده‌ام. در آینده مطمئنا کمک‌شان خواهم کرد چون زمانی که من احتیاج داشتم آنها به من کمک کردند.»

بر پایه اطلاعات موجود در یو.آ.اف در سال ۲۰۱۰، ایرانیان با تعداد ۳۹۸ دانشجو، رتبه دوم را در دریافت کمک‌های مالی از یو.آ.اف به خود اختصاص داده‌اند؛ دانشجویان عراقی با ۴۳۸ نفر در جایگاه نخست ایستاده‌اند و دانشجویان افغان با ۲۲۶ نفر در جایگاه سوم.

* [email protected]

– پیوندهای مرتبط:

تعداد ایرانیان هلند از سی هزار گذشت

جزییات تازه درباره خودسوزی پناهجوی ایرانی در هلند

گرویدن به آیین زرتشت در هلند