سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به سخنان وزیر دفاع عربستان در واشنگتن، آنها را «بیربطگویی ناشی از استیصال» خواند. با این حال، واشنگتن و ریاض در حال گسترش همکاریهای دوجانبه علیه ایران هستند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، جمعه ۲۷ اسفندماه/ ۱۷مارس در واکنش به سخنان محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد عربستان و وزیر دفاع این کشور در واشنگتن گفت که ریاض به «جنگ، بیثباتی و ناامنی» در خاورمیانه دامن میزند.
او عربستان را حامی آنچه خود «گروههای تروریستی در سوریه» خواند، توصیف کرد و از این کشور به دلیل «به راه انداختن جنگ تأسفبار علیه یمن» انتقاد کرد.
محمد بن سلمان پنجشنبه شب با جیمز ماتیس، وزیر دفاع ایالات متحده دیدار کرد. پنتاگون پس از این دیدار در بیانیهای اعلام کرد که شاهزاده سعودی درباره چالش «مقابله با فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه» با ماتیس گفتوگو کردهاست. این بیانیه از توافق دو طرف بر سر خطرات ناشی از ایران و «گروههای تروریستی» خبر داد.
بهرام قاسمی در واکنش به سخنان وزیر دفاع سعودی گفت که دیپلماسی ریاض «وهمآلود و مبتنی بر دروغ» است و اتهامهای مطرحشده از سوی محمد بن سلمان علیه ایران را «بیربط گویی ناشی از استیصال خواند.»
او عربستان را متهم کرد که به مداخله قدرتهای فرامنطقهای در خاورمیانه «چراغ سبز» نشان دادهاست.
عربستان در هفتههای اخیر از افزایش همکاریهای نظامی خود با ایالات متحده برای مقابله با آنچه «تهدید ایران» میخواند، خبر دادهاست.
آمادگی سعودی برای اعزام نیرو به سوریه
محمد بن سلمان پس از دیدار با ماتیس به خبرنگاران گفت که عربستان حاضر است برای مبارزه با گروه «دولت اسلامی» (داعش) در سوریه نیروی نظامی به این کشور ارسال کند.
ایران در سوریه حضور نظامی دارد و در کنار روسیه، از مهمترین حامیان بشار اسد، رئیس دولت دمشق است. عربستان خواهان کناررفتن اسد از قدرت و از حامیان برخی گروههای مسلح اسلامگرای مخالف با حکومت سوریه است.
دونالد ترامپ در نخستین سخنرانی خود در کنگره ایالات متحده گفته بود که از متحدان مسلمان واشنگتن برای «مقابله با تروریسم»، بهخصوص داعش کمک خواهد گرفت.
افزایش همکاریها علیه ایران
ژنرال احمد العسیری، سخنگوی ائتلاف نظامی چندجانبه به رهبری عربستان در جنگ یمن، جمعه ۱۷ مارس در جمع تعداد اندکی از خبرنگاران گفت که ریاض از دولت ترامپ برای همکاری دوجانبه علیه ایران تعهد گرفتهاست.
او گفت که واشنگتن وعده داده تا علیه «دخالتهای ایران» در خاورمیانه، اطلاعات امنیتی و نظامی بیشتری را در اختیار عربستان قرار دهد و همکاریهای دفاعی با این کشور را بیشتر کند.
او ادعا کرد که ماتیس و دیگر مقامهای دولت ترامپ قول دادهاند که در جبهههای متفاوتی برای رویارویی با ایران «همکاری را افزایش دهند».
ایالات متحده چندی پیش فروش بمبهای هدایت دقیق به عربستان را از سر گرفت. دولت اوباما به خاطر اتهامهای وارده به عربستان سعودی در جنگ یمن مبنی بر ارتکاب جنایات جنگی و هدف قراردادن غیرنظامیان، فروش این سلاحهای پیشرفته هدایت دقیق به ریاض را متوقف کرده بود.
پنجشنبه، ۱۶مارس نیز قایق حامل پناهجویان سومالیایی در سواحل غربی یمن هدف حملات هوایی یک بالگرد «آپاچی» قرار گرفت و ۳۱ نفر از مسافران آن کشته شدند. در هفتههای اخیر نیروهای ائتلاف چندجانبه بهرهبری عربستان سعودی بارها با بالگرد «آپاچی» به مواضع حوثیها حمله کردهاند.