شهزاده سمرقندی – دو مسئله‏ مهم اجتماعی هفته گذشته در آسیای میانه خبرساز بوده است؛ یکی طلاق‏‌های تلفنی در تاجیکستان و آن‌‌یک مسابقه حجاب در قزاقستان است. در تاجیکستان همزمان با باز شدن درهای بسته اتحاد شوروی به روی شهروندان، پراکندگی و اختلاف نظر در خانواده‏‌ها رو به افزایش نهاد.

به گفته جامعه‏‌شناسان تاجیک، در این مقطع موجی از تغییرات با سرعت بسیار و در همه جنبه‌‏ها به زندگی تاجیک راه یافت؛ تغییراتی که می‏‌شود گفت همیشه مثبت و مورد نظر دولت و هم‏‌چنین کمیته‏‌های دینی این کشور نبوده است.
 

ازدواج‌‏های دیرهنگام، نااستوار و اجباری یکی از موضوع‏‌هایی بوده که جامعه‏‌شناسان تاجیک بعد از جنگ داخلی در تاجیکستان با آن مواجه بوده‏‌اند و هنوز هم برای آن راه‏‌حلی پیدا نکرده‏‌اند و آمار مشخصی نیز از آن در در دست ندارند.

هفته‌‏ی گذشته به‏خاطر فتوای جدیدی که کمیته‏‌ی اسلامی تاجیکستان به‏‌تصویب رساند، اصطلاح «طلاق‏‌های تلفنی» در رسانه‏‌های این کشور دوباره بر سر زبان‏‌ها افتاد و بسیاری از رسانه‏‌های محلی و همین‏‌طور برون‏‌مرزی توجه زیادی به این موضوع کردند.

در در تاجیکستان متأسفانه بسیاری از ازدواج‌‏ها صرفاً شرعی انجام می‏گیرند و بعد از طلاق، همسر و کودک بدون پشتیبان قانونی می‏مانند. چون در این کشور ازدواج‏های شرعی، قانونی محسوب نمی‌‏شوند و بر اساس قانون اساسی ازدواج باید در دفتر رسمی دولت صورت بگیرد.

برخی از کارشناسان معتقدند که زنان بعد از طلاق و جدایی، ازدواج‌‌شان چه به صورت قانونی چه به صورت شرعی انجام شده باشد، با فرزندان خود، با همان شیوه کهنه و محلی، به خانه‏‌ی پدر و مادر خود برمی‏‌گردند و مرد مسئولیت زیادی نیز در قبال همسر و کودکانش از خود نشان نمی‌‌دهد.

در واقع تغییر زیادی در زندگی مرد به‏‌وجود نمی‌‏آید، به‏جز این‏‌که همسر و کودکان خود را از دست می‏‌دهد.
بسیاری نیز با این نظر مخالفند و معتقدند زنان تاجیک به نسبت آن‌‏چه در رسانه‏‌ها مطرح است، از حقوق بسیاری برخوردارند و در مقایسه با کشورهای اسلامی، دارای حق نگهداری و پرستاری از همه فرزندان خود هستند؛ چیزی که برای دیگر زن‌‏های مسلمان در کشورهای اسلامی، به آسانی به‏دست نمی‏‌آید.
 

با این حال، این قوانین محلی نانوشته است و مسائل زیادی برای خانواده‌‏های فقیر به‌‏وجود می‏‌آورد. صدور فتوا توسط شورای علمای دین در تاجیکستان، تمهیدی است برای این‌‌که طلاق‏‌های تلفنی کاهش یابد.

نظرعلی عمرزاده، رئیس دانشگاه اسلامی تاجیکستان می‌‏گوید: این فتوا قرار است مردها را وادار کند که جسارت داشته باشند، همان‏‌طور که همسر خود را انتخاب کرده‏‌اند و پای نکاح نشسته‏‌اند، همان‏‌طور هم رو در رو با آنها جسارت طلاق دادن را داشته باشند.

به عقیده آقای عمرزاده، از نظر اسلام، تا حدی که امکان دارد، باید زندگی خانوادگی از هم پاشیده نشود. چنان‌‏چه در آیه‌‌ای آمده است: «بدترین حلال‏‌ها و مباهاتی که به ضرورت کاری و زندگی اجازه هست، طلاق است.» این است که لازم است تا حد ممکن طلاق انجام نشود.

او ادامه می‌‌دهد: «به همین دلیل خوب است که قراری از سوی شورای عالمان مرکز اسلامی تاجیکستان صادر شود. چون‏‌که زندگی زناشویی، هم‏‌چون مادر مقدس است و نباید زندگی خانواده از هم بپاشد. چون حقوق اطفال نیز پایمال می‏‌شود.

از همین رو، فکر می‏کنم مردهای ما باید سر این مسئله با صمیمت عمل کنند. چون سخن از همسر و خانواده‏داری در میان است. خانواده‏ی سالم نشانه سلامت جامعه است. شورای اسلامی بزرگان دینی تاجیکستان با در نظرداشت ضرورت استحکام بخشیدن به خانواده، خانواده‏‏داری و سلامت جامعه، می‏تواند در این جهت قراری صادر کند که اگر شخصی آمد، خانواده‏ای را بنیاد نهاد و یک زن را به زندگی مشترک دعوت کرد، قدر همسر و خانواده را بداند.»

طلاق‏‌های تلفنی بیشتر بین مهاجران کار در روسیه و همسران در وطن‏‌مانده‏‌ی آن‏‌ها رخ می‏‌دهد. بسیاری از آن‌ها حدود ۱۰ تا ۱۵ سال همسران خود را نمی‌‌بینند و دور از همدیگر به‏‌سر می‏‌برند.
 

با توجه به قوانین روسیه، شهروندان تاجیکستان، مستقل از آن‏‌که سال‏‌های طولانی‏‌ای در آن کشور به سر برده باشند یا نه، تنها می‏‌توانند در دو سه مورد محدود شهروندی روسیه را به‏‌دست بیاورند: از طریق سرمایه‏‌گذاری‌‌های عظیم در این کشور یا ازدواج آنها با شهروندان روس. این نکته، باعث بسیاری از ازدواج‏‌های تقلبی بین شهروندان تاجیکستان و روسیه و همین‏‌طور طلاق‏‌های تلفنی‏ شده است.

به گزارش «چرخ گردون»، یکی از روزنامه‌‏های مخالف دولت تاجیکستان، این ازدواج‏‌های تقلبی باعث نگرانی دولت روسیه هم شده است. به همین دلیل پی‏‌گیری‏‌های زیادی پیش از انجام این ازدواج‏‌ها صورت می‏‌گیرد تا از واقعی بودن آنها مطمئن شوند.

ازدواج با شهروند روسیه، برای یک شهروند تاجیک، به معنای رسیدن به آرامش، زندگی قانونی و آسوده است، اما برای همسر آن فرد که در وطنش منتظر کمک مالی همسر خود به‌سر می‌‌برد، معنای دیگری دارد.

مسابقه حجاب در قزاقستان

موضوع اسلام‏‌گرایی و افراط‌‏گرایی در قزاقستان نیز مانند دیگر کشورهای همسایه خود، هم‏‌چنان مسئله‏‌ساز است.

قزاقستان برعکس کشورهای همسایه، راه‏‌حلی برای آن پیدا کرده که برای جامعه‌‏شناسان منطقه جالب به‏‌نظر می‏رسد و آن اعلام مسابقه‏ یا جشنواره‏‌ی طراحی حجاب ملی است.

این جشنواره یا مسابقه طراحی حجاب قرار است حجاب ملی این کشور را تعیین کند و بعد از تعیین شدن این حجاب، حجاب‏‌های دیگری که در کشورهای ایران، عربستان، پاکستان و دیگر کشورهای اسلامی رایج هستند، ممنوع خواهد شد. این نکته بسیاری را نگران کرده است. آنها معتقدند چنین برخوردی با قوانین دمکراتیک ناهمخوانی دارد.

نمونه‏‌هایی از حجاب قزاقی یا حجاب ملی قزاقی را می‌‏توانید در این‏‌جا ببینید.