مولود چاووشاوغلو شامگاه گذشته در یک گردهمایی سیاسی در شهر «متز»، مرکز شهرستان «موزل» در شمال فرانسه در جمع گروهی از مهاجران ترکیهای سخنرانی کرد.
سخنرانی وزیر خارجه ترکیه در حمایت از کارزار «آری» در همهپرسی قانون اساسی که ۱۶ آوریل در ترکیه برای تغییر نظام پارلمانی به نظام ریاستی در این کشور برگزار میشود انجام شد.
لوموند گزارش داده است که در سخنرانی وزیر خارچه ترکیه در مجموع ۸۰۰ نفر از مهاجران ترکیهای مقیم ناحیه لورن شرکت داشتند.
چاووش اوغلو اما در توییتی نوشته است که استقبال از سخنرانی او به حدی بود که به دلیل کمبود جا عده زیادی از علاقمندان در خارج از سالن گرد آمده بودند.
Memleket sevdalısı hemşehrilerimiz #Metz‘de bizleri yalnız bırakmadı. Salonlara sığmayan vatandaşlarımız dışarıda da bizi bağrına bastı. pic.twitter.com/CUugztaCis
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) 12. März 2017
سخنرانی مولود چاووش اوغلو به دلیل بالا گرفتن تنشهای دیپلماتیک بین ترکیه و هلند بر سر لغو سخنرانی وزیر خارجه ترکیه در روتردام هلند و اخراج فاطمه بتول سایانکایا، وزیر امور خانواده در دولت رجب طیب اردوغان از خاک هلند در فرانسه پربازتاب بود.
ژان مارک آیرو، وزیر خارجه فرانسه در دفاع از صدور مجوز برای سخنرانی همتای ترکیهایش در شهر «متز» گفته است: «نشانهای وجود نداشت که برگزاری چنین سخنرانیای نظم عمومی را به خطر بیندازد. به همین جهت لغو سخنرانی از نظر قانونی امکانپذیر نبود.»
فرانسوا فیون، نامزد حزب جمهوریخواه فرانسه و مارین لوپن، رهبر جبهه ملی در این کشور اما از دولت فرانسه به خاطر صدور مجوز برای برگزاری سخنرانی چاوش اوغلو انتقاد کردهاند.
فیون دولت دولت اولاند را متهم کرده است که با این اقدام یکپارچگی اتحادیه اروپا را به خطر انداخته: «بدیهیست که اتحادیه اروپا میبایست موضع یکپارچهای در برابر خواستههای ترکیه اتخاذ کند.»
فیون گفته است: «ترکیه هر روز بیش از پیش از اروپا دور میشود.»
وزارت خارجه فرانسه در پرتو این انتقادات و تنشها از آنکارا خواست که راه تنشزدایی با کشورهای اتحادیه اروپا را در پیش گیرد و همچنین از تحریک و تهییج مهاجران ترکیهای در کشورهای اتحادیه اروپا خودداری کند.
حزب اروپا اکولوژی سبزهای فرانسه نیز بیانیهای منتشر کرد و اعلام کرد که دولت فرانسه با صدور مجوز برای سخنرانی چاوشاوغلو متضمن اقتدارگرایی در ترکیه شده است.
بدعهدی وزیر خارجه ترکیه
به رغم تلاش دولت فرانسوا اولاند برای کاهش تنشهای دیپلماتیک بین ترکیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا، چاووشاوغلو بعد از برگزاری سخنرانیاش در شهر «متز» در جمع خبرنگاران گفت: «ما یک بار دیگر تأکید میکنیم که حتی اگر دولت هلند رسماً هم عذرخواهی کند، کافی نیست.»
روزنامه آلمانیزبان «بیلد»، یکشنبه ۱۲ مارس گزارش داده است که زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان در دیدار و گفتوگو با داود چاوشاوغلو، پیام دولت هلند را به او ابلاغ کرده بود.
دولت هلند از چاووشاوغلو خواسته بود که از سفر به این کشور در آستانه برگزاری انتخابات هلند صرفنظر کند، به این دلیل که برگزاری چنین سخنرانیای مخالفان سیاستهای مهاجرتی دولت هلند و اسلامستیزان در این کشور را تقویت میکند.
به گزارش «بیلد» ظاهراً چاووشاوغلو قول داده بود که به خواسته دولت هلند عمل کند، اما به وعدهاش عمل نکرد و زمینهساز تنشهای دیپلماتیک بین دو کشور شد.
چهارشنبه ۱۵ مارس انتخابات پارلمانی هلند برگزار میشود. مهاجران مسلمان در این کشور و چگونگی رویکرد به مسلمانان مقیم هلند یکی از موضوعات مهم انتخابات پارلمانی در این کشور است.
تخمین زده میشود که ۴۰۰ هزار مهاجر ترکتبار در هلند زندگی میکنند.
در این میان، دولت دانمارک هم اعلام کرده است که با توجه به تنشهای دیپلماتیک بین هلند و ترکیه، نمیتواند ۲۰ مارس پذیرای بنعلی ییلدریم، نخستوزیر ترکیه باشد.
در بیانیه وزارت خارجه دانمارک آمده است که پذیرایی از ییلدریم ممکن است به عنوان نشانهای از تأیید تحولات جاری در ترکیه توسط دولت دانمارک تعبیر شود که خلاف واقعیت است.
بیشتر بخوانید: