محسن کاکارش- با وجود این‌که هنوز ۱۴تن از فعالان کرد در انتظار اعدام به‌سر می‌برند، اخیراً حکم اعدام عبدالله سروریان یکی از فعالان کرد لغو شده است.از ابتدای سال ۸۹دست کم شش تن از فعالان سیاسی و مدنی در زندان‌های ارومیه و اوین به دار آویخته شدند.

فعالان حقوق بشر می‌گویند، نقض حقوق بشر در سال‌های گذشته روندی تصاعدی در کردستان به خود گرفته است و آنان توانسته‌اند فهرست بلندبالایی از موارد نقض حقوق انسانی در این منطقه تهیه کنند.
فعالان حقوق بشر در کردستان، همواره با مشکلاتی روبه‌رو بوده و چندین تن از آنان به حبس‌هایی طولانی‌مدت محکوم شده‌اند.

هم اکنون محمد صدیق کبودوند، موسس سازمان حقوق بشر کردستان به ۱۱ سال زندان محکوم شده و در زندان اوین به سر می‌برد.همچنین کاوه قاسمی کرمانشاهی، فعال حقوق بشر به پنج سال زندان محکوم شده و اجلال قوامی، سخنگوی این سازمان در گفت‌وگو با رسانه‌ها تاکید کرده است که فعالیت‌های آنان به حداقل رسیده و حاکمیت هیچگونه فعالیت مدنی را برنمی‌تابد.

خانواده‌ی محمد صدیق کبودوند در سال گذشته‌ی میلادی طی نامه‌ای از دبیر كل سازمان ملل متحد، كمیساریای عالی حقوق بشر ملل متحد، رئیس شورای ملل متحد، كمیسیون حقوق بشر اروپا، سازمان عفو بین‌الملل، سازمان دیدبان حقوق بشر، گزارشگران بدون مرز، كمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران و وجدان‌های بیدار خواسته بودند برای رهایی آقای کبودوند از زندان و حمایت از نامزدی وی برای دریافت جایزه‌ی صلح نوبل ۲۰۱۱اقدامات لازم را به عمل آورند.

موسس سازمان حقوق بشر و جایزه‌ی صلح نوبل

در نامه‌ای که خانواده‌ی آقای کبودوند در پایگاه کردوند منتشر کرده‌اند آمده است: «كبودوند در دادگاهی غیر استاندارد و به شكلی تبعیض‌آمیز و به‌طور غیر قانونی به حبس سنگین محكوم شده است و طی سال‌های حبس همانند دیگر مردم كردستان مورد تبعیض و آپارتاید رسانه‌ای و حمایتی در داخل قرار گرفته و از نظر حمایت در خارج از كشور با تبعیض و تنگ‌نظری‌های گروه‌های ذی‌نفع لابی‌گر در محافل مختلف روبه‌رو بوده است.»

خانواده‌ی کبودوند در بخشی دیگر از نامه‌ی خود نوشته‌اند: «ما خانواده كبودوند از آن جنابان تقاضا داریم صدای كبودوند را به عنوان پدر معنوی حقوق بشر كردستان و خانواده و مردمش را بشنوید و برای رهایی ایشان از زندان غیر قانونی و با حمایت از وی در نامزدی دریافت جایزه صلح نوبل ۲۰۱۱اقدام مقتضی را به عمل آورید.»

به دنبال این انتشار این نامه، جمعی از فعالان مدنی کمپینی برای حمایت از درخواست خانواده‌ی کبودوند و نامزدی وی برای جایزه‌ی صلح نوبل تشکیل دادند.

ندا شهبازی یکی از اعضای این کمپین به زمانه گفت: «کار کمپین در واقع با نامه‌ی خانواده‌ی آقای کبودوند که در دسامبر ۲۰۱۰ نوشته بودند، آغاز به کار کرد و از برنده‌های پیشین جایزه‌ی صلح نوبل تقاضا کرده بودند که آقای کبودوند را برای این جایزه معرفی کنند. این یک جرقه‌ای بود که ما به فکر بیافتیم و احساس کنیم پیشنهاد به جایی است. به خاطر اینکه آقای کبودوند به عنوان موسس سازمان حقوق بشر کردستان و تنها به علت فعالیت‌های مدنی به ۱۱ سال زندان محکوم شده است. به هر حال ایشان عضوی از یک ملت زیردست ایرانی است. احساس کردیم فرصت مناسبی است. مردم کشور ما به خاطر فعالیت مدنی به ۱۱ سال زندان محکوم می‌شوند، چه برسد به این‌که فعالیت سیاسی داشته باشند.»

وی در پیوند با حمایت‌هایی که از نامزدی موسس سازمان حقوق بشر کردستان شده است، گفت: «اولین گامی که ما برداشتیم ایجاد پتیشن برای جلب حمایت‌های مردم ایران بود. به دنبال آن حمایت فعالان حقوق بشری و سیاسی و حتی احزاب سیاسی را جلب کردیم. یکی از نکات مثبت کمپین این بود که برخی از افراد آن هرکدام عضو یک حزب دیگر هستند ولی در کنار هم این فعالیت مدنی را شروع کرده‌اند. سعی کردیم با احزاب و برنده‌های جایزه‌ی صلح نوبل و پارلمانتارهایی که می‌دانیم حق معرفی کاندیدا دارند، تماس بگیریم. در نهایت هم حزب چپ نروژ از نامزدی آقای کبودوند حمایت و او را به عنوان نامزد معرفی کردند. نکته‌ی جالب این بود حتی پارلمانتارهای حزب سوسیالیست چپ هم وقتی بحث می‌کردند نه صرفاً به خاطر این‌که آقای کبودوند فعالیت‌های زیادی کرده و سازمان حقوق بشر کردستان را تاسیس کرده است، بلکه شاید این بهانه‌ای باشد برای معرفی وضعیت کردها در ایران.»

در دو سال اخیر محمد صدیق کبودوند سه‌بار سکته‌ی ناقص قلبی و مغزی داشته است. وضعیت جسمانی او باعث نگرانی خانواده و فعالان حقوق بشر در ایران شده است.

پریناز حسینی، همسر محمدصدیق کبودوند در رابطه با آخرین وضعیت وی به زمانه می‌گوید: «روز دوشنبه وی را ملاقات کردیم، اما با گذشت چهارسال از بازداشت ایشان هنوز نتوانسته‌ایم حتی یک روز هم برای ایشان مرخصی بگیریم. با توجه به آخرین گزارش در آبان ماه، متخصص‌هایی که ایشان را بعد از بیهوشی‌، معاینه کردند، گفته‌اند که او احتیاج به عمل جراحی پروستات و رفع گرفتگی رگ‌های قلب‌شون در خارج از زندان دارند.»

همسر آقای کبودوند همچنین می‌افزاید: «درخواست‌ها و پیگیری‌های ما برای گرفتن مرخصی هیچ نتیجه‌ای نداده و کماکان ایشان از این بیماریها رنج می‌برد. از لحاظ جسمانی هم روز به روز ضعیف‌تر می‌شوند.»
وی در مورد نامزدی آقای کبودوند برای جایزهی صلح نوبل می‌گوید: «با سعی و تلاش دوستان ایشان در مرحله‌ی اول نامزد شدند و این باعث خوشحالی خانواده و فکر کنم مردم کردستان شد. همه‌ی کوشش ما براین بوده که بتوانیم وضعیت مردم کردستان را به گوش جهانیان برسانیم.»

هم اکنون نام محمد صدیق کبودوند، رئیس سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان در رتبه‌ی ششم فهرست نامزدهای دریافت جایزه‌ی نوبل صلح قرار گرفته است..بر اساس این گزارش در هفته‌ی گذشته حکم اعدام عبدالله سروریان، فعال کرد که هم اکنون در زندان سنندج به‌سر می‌برد، نقض شد.

این شهروند کرد که سابقه‌ی بیش از ۲۵سال خدمت در ارتش جمهوری اسلامی را دارد، به اتهام جاسوسی به اعدام محکوم شد.جعفر محمدی یکی از بستگان وی به زمانه گفت: «خوشبختانه حکم آقای سروریان در هفته‌ی گذشته لغو شد. پروندهی ایشان در دیوان عالی کشور بود و ما مطلع شدیم که حکم وی نقض شده است.»

وی همچنین گفت: «اتهام ایشان جاسوسی بود و این اتهام بی‌اساس است. وی تنها یک‌بار به منظور دیدار با اقوام خویش به کردستان عراق سفر کرده بود و هنگام بازگشت سال گذشته دستگیر شد.»
با وجود این‌که حکم آقای سروریان لغو شده است هم اکنون ۱4 فعال سیاسی و مدنی محکوم به اعدام در زندان‌ها به سر می‌برند که اسامی آنان عبارتند از: مصطفی سلیمی، حبیب‌الله لطیفی، زینب جلالیان، شیرکو معارفی، رشید آخکندی، انور رستمی، رستم ارکیا، سیدجمال محمدی، سیدسامی حسینی، حسن طالعی، عزیز محمدزاده، حبیب‌الله گلپری‌پور، زانیار مرادی و لقمان مرادی.