با بالا رفتن سن آیتالله علی خامنهای، رهبر حکومت اسلامی و شایعهی بیماری وی و همچنین قوت گرفتن دوبارهی جنبش اعتراضی مردم، تحلیلگران سیاسی و از جمله سیاستگذاران، ایالات متحده را بر بررسی وضعیت رهبری در ایران پس از آیتالله خامنه ای واداشته است.
چندی پیش موسسهی رند (Rand) از موسسات پژوهشی آمریکا، گزارشی دربارهی آیندهی رهبری در ایران پس از فوت آیتالله خامنهای (متولد ۱۳۱۸ خورشیدی) منتشر کرد.
در این گزارش که وبسایت مردمک آن را ترجمه کرده است با توجه به تغییر و تحولات منطقه و وقایعی که در مصر و تونس اتفاق افتاده بر اهمیت بحث تعیین جانشین برای رهبری در کشورهای مشابه اشاره شده است.
بیشک ماهیت رهبر آیندهی جمهوری اسلامی در روابط بین ایالات متحده و ایران تاثیر بهسزایی خواهد داشت، لذا گمانهزنیها در این خصوص از سوی محافل سیاسی در امریکا به بحث جدی در روزهای اخیر بدل شده است.
سیاستمداران آمریکایی در خصوص تعیین جانشین آیتالله علی خامنهای چند اتفاق احتمالی را مورد بررسی قرار دادهاند.
یک احتمال جانشینی فردی است که وضعیت موجود را حفظ کند و احتمال دیگر انتخاب یک دیکتاتور مطلق به عنوان رهبر آیندهی جمهوری اسلامی ایران است.
یکی از تحلیلگران سیاسی در موسسهی پژوهشی «رند» و رئیس تیم مطالعاتی در مورد جانشین آیندهی رهبر ایران میگوید: «در حال حاضر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در موقعیت خوبی برای تعیین جانشین رهبری در آیندهی نزدیک است. با این حال، فاکتورهای دیگری مثل نارضایتی عمومی از حکومت میتواند از نقش سپاه در تعیین جانشین رهبری بکاهد.»
این موسسهی پژوهشی، سه فاکتور مهم را در تعیین جانشین رهبری در جمهوری اسلامی، در نظر گرفته است و پنج طرح برای دوران بعد از خامنهای پیشبینی کرده است.
از سویی دیگر این مطالعه، تغییرات دیگری را نیز در نظر گرفته که ممکن است در صورت حضور آقای خامنهای برای ده سال دیگر یا بیش از این مدت در ایران اتفاق بیفتد.
در این گزارش آمده است سه فاکتور عمده که نقش مهمی در فرایند انتخاب رهبر آیندهی جمهوری اسلامی خواهند داشت عبارتند از: جناحها و شخصیتهای صاحب نفوذ و قدرت سیاسی، بحث غالب بودن نظریهی ولایت مطلقهی فقیه و در آخر اقدامات باند منتسب به آقای خامنهای که شامل سپاه پاسداران خواهد بود.
وضعیت جنبش اعتراضی سبز، جنبش زنان، مشکلات اقتصادی موجود و روابط ایران با آمریکا نیز ازجمله فاکتورهای تاثیرگذار در این زمینه هستند.
پنج طرح محتمل جانشینی رهبری در ایران از منظر موسسهی پژوهشی «رند» عبارتند از:
یک- در صورتی که رهبر بعدی فردی با خصوصیات آیتالله خامنهای باشد یا او انتخابش کرده باشد بیشک به حفظ وضع موجود خواهد انجامید.
دو- انتخاب یک دیکتاتور مطلق با صلاحیتهای سیاسی مذهبی و سیاسی قدرتمند که از طرف یک جناح مشخص تعیین شده باشد.
سه- یک رهبر اصلاحطلب که بیش از خامنهای در برابر نهادهای جمهوری و رای دهندگان پاسخگو باشد.
چهار- تعیین یک گروه رهبری اجرایی که جایگزین رهبری فردی شود.
پنج- اضمحلال رهبری مطلق فقیه به نفع جمهوریخواهان.
به گفتهی کارشناسان این موسسه، اگر در چندسال آینده آقای خامنهای فوت کند یا کس دیگری جایگزین او شود، جانشین بعدی به احتمال زیاد فردی شبیه او یا حاکم مطلقی خواهد بود که برخلاف خامنهای تمام نهادهای منتخب ایران را حذف میکند یا نادیده میگیرد.
از سویی دیگر اما به دنبال وقایع روزهای گذشته در ایران که با واکنش مقامات جمهوری اسلامی، نمایندگان مجلس و جریان اصولگرای مبنی بر لزوم برخورد با رهبران جنبش سبز و اعلام برائت هاشمی رفسنجانی از سران جنبش مواجه شد، زمزمههایی نیز برای عزل هاشمی رفسنجانی از ریاست مجلس خبرگان رهبری و احتمال نامزدی محمدرضا مهدوی کنی برای ریاست این نهاد شنیده میشود.
مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس خبرگان وظیفه دارد بر عملکرد رهبر جمهوری اسلامی نظارت کند و حتی این اختیار را دارد که او را عزل و نصب کند. هرچند تجربهی این سالها نشان داده که کارکرد مجلس خبرگان چندان با اختیارات آن متناسب نیست و تاکنون بیشتر به عنوان نهادی تاییدکنندهی عملکرد رهبر جمهوری اسلامی ایران مطرح بوده است.
به نظر میرسد جناح اصولگرا نیز با توجه به کهولت سن و بیماری آیتالله خامنهای و احتمال درگذشت وی بیم آن دارد تا هاشمی رفسنجانی با در اختیار داشتن جایگاه کنونی خود در مجلس خبرگان رهبری شرایط را به نفع جریان خود پیش ببرد.
از این رو در تلاش است تا اینگونه القا کند که هاشمی رفسنجانی در پی کنارهگیری از ریاست مجلس خبرگان است.
این موضوع با واکنش هاشمی رفسنجانی نیز مواجه شده است.
آقای هاشمی روز هفتم اسفند در واکنش به موضعگیریهای جریان منتسب به اصولگرایان علیه خود گفت: «متأسفانه برخی محافل و افراد و رسانههای معلومالحال، مباحثی را در خصوص خبرگان مطرح میکنند تا اینگونه به جامعه القا کنند که اینجانب تشنهی ریاست بر جایگاه و مسند خاصی هستم، در صورتی که به گواه تاریخ و گواهی شخصیتهای موجود و نظام، بحمدالله هیچگاه و در هیچ مقطعی به دنبال پست و مسئولیت نبودهام.»
او در ادامهی سخنان خود تاکید کرد: «تسلیم شانتاژها نمیشوم و به تکلیف خود عمل میکنم.»
رئیس دفتر ریاست مجلس خبرگان رهبری هم روز چهارم اسفند اعلام کرد که اکبر هاشمی رفسنجانی «مصمم» است در انتخابات ریاست این دورهی مجلس خبرگان شرکت کند.
تمام اتفاقات منطقه در واقع خاورمیانه یک پیام دارد! “تقسیم و جابجایی کشورهای زیرسلطه بین آمریکا و انگلیس” 35 سال پیش بحران نفت تمام جهان رو در برگرفته بود و در این میان کشورهای پیشرفته نمی توانستند تحمل کنند کشورهای تولید کننده نفت سازمانی تشکیل بدهند و برایشان تعیین و تکلیف کنند
به راحتی محمدرضا پهلوی رو که آورده بودند برداشتند یک جنگ و فروش اسلحه راه انداختند و سودش رو بردند و کشورهای منطقه رو در آنزمان بین خودشان تقسیم کردند
حال نیز شواهد نشان میدهد ایران از زیر سلطه انگلیس خارج و به آمریکا نزدیک میشود در مقابل کشورهای زیر سلطه آمریکا (منجمله کشورهای حاشیه خلیج فارس) به انگلیس تحویل داده خواهند شد
خامنه ای هم قرار نبود اینقدر عمر کنه بخاطر همین برای رهبری انتخاب شد! اما شرایط منطقه بر این شد که فعلا بماند
رفسنجانی هم برای آمریکا مهره سوخته است و بهترین مهره برای آنها “محمود احمدی نژاد” میباشد!
تنها رئیس جمهوری است که چندین بار درخواست مذاکره به آمریکا داده و هرساله به آمریکا سفرکرده،
تنها رئیس جمهوری است که در 32 سال گذشته نشان داده که اسرائیل (برنامه ریز اصلی آمریکا)همیشه مورد حمله قرار خواهد گرفت و همین امر باعث شده اسرائیل مهمتر جلوه کند
تنها رئیس جمهوری است که ایران رو بشدت وابسته به کشورهای پیشرفته و واردات کرده
تمام شرایط آماده و محیا برای بهروری آمریکاست! تا امروز انگلیس شیره و جان مردم رو گرفته
از اینرو آمریکا طی یک دو سال آینده ایران رو از انگلیس تحویل خواهد گرفت
مهرداد / 06 March 2011
ولايت فقيه عجب پديده ای است که انگليسها ابداع کردند؟!
کاربر مهمان / 07 March 2011
سابقه مرگ آیت اللهی را قبل از هشتاد سالگی نداریم همه آیت الله ها در این سنین چندین بار به انگلیس سفر و مورد معالجه و مراقبت های ویژه قرار می گیرند. خامنه ای نیز به مرگ طبیعی نخواهد مرد بلکه به احتمال زیاد توسط یکی از سیستمهای اطلاعاتی داخلی کشته خواهد شد. این کار برای جلوگیری از فروپاشی حکومت اسلامی صورت خواهد گرفت. و اگر اینطور نشود همزمان با فروپاشی حکومت اسلامی او زیر دست و پای مردم جان خواهد داد.
اما بررسی های آمریکایی زنگ خطری است برای جنبش سبز زیرا آنها تاثیر این جنبش را در سقوط این رژیم صفر دانسته اند زیرا اشاره به آن نشده است و تنها تاثیر بسیار کم جنبش سبز در انتخاب خلیفه بعدی را مورد بررسی قرار داده اند.
ساسان، آمریکا / 08 March 2011
ایران رو از انگلیس تحویل بگیره ؟
خامنه ای قرار بود چند سال عمر کنه , نکنه باید الان مرده باشه ولی به اشتباه زندست ؟ شاید با جناب عزرائیل زد و بند داری کلک !
طوری نوشتی که انگار محمدرضا پهلوی و احمدی نژاد و خامنه ای رو تو عزل و نسب کردی !
کاربر مهمان / 07 March 2011
دیدگاه قبلی هیج نقشی برای جنبشهای آزادی خواه و بدبختهای کشورهای منطقه در نظر نگرفته است. این قشر که جمعیتش کم هم نیست تا جایی که نیازهایش برآورده شود تفاوت چندانی بین انواع حکومتهای فرمانروا قایل نبوده و نیست.
کاربر مهمان / 08 March 2011
من بطور غیرعلمی سخن می گویم اساسا روحانیت نشان داده با هیچکدام از استانداردهای جهانی سازگاری ندارد وشناخته شده وقابل پیش بینی نیستند همانطورکه رژیمهای توتالیتر همینگونه هستند بازنشستگی در سیره عزیزان جایی ندارد ضمنا به لحاظ شکل وکیفیت زندگی ایی که دارند معمولا عمرطولانی دارند وبه این زودیها بعید است ایشان جا را خالی کنند حالا حالا ها خدمتشون هستیم
کاربر مهمان / 08 March 2011