از سال ۱۹۲۳ مرزهای ترکیه همین مرزهای کنونی بوده است. رجب طیب اردوغان اما آن را نمیپسندد. بهویژه تعلق چند جزیره در دریای اژه را به یونان. مواضع اردوغان در داخل و خارج یکی از دلایل توقف مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپاست.
اظهارات تحریکآمیز جدید از سوی ترکیه درباره مرزهای دریای اژه، دولت یونان را به واکنش واداشت. آلکسیس سیپراس، نخستوزیر یونان در حالی که در برابر فراکسیون پارلمانی حزب خود سخنرانی میکرد به این موضوع اشاره کرد و گفت: «ما اساس روابط خود را زیر سئوال نمیبریم اما به هیچکس نیز اجازه نمیدهیم آن را زیر سئوال ببرد.»
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه توافقنامه ۱۹۲۳ لوزان، بنیاد روابط تمام کشورهای اطراف ترکیه را مورد تردید قرار داد و گفت: «قرارداد لوزان متن بیچون و چرایی نیست، به هیچ وجه متن مقدسی نیست.»
او افزود به دستاوردهای لوزان احترام میگذارد اما باید درباره آن بحث کرد.
اردوغان پیش از این نیز همواره قرارداد لوزان را زیر سئوال برده بود زیرا چند جزیره اژه را در آن زمان به قلمرو یونان افزوده بود.
قرارداد لوزان در سال ۱۹۲۳ بین قدرتهای پیروز جنگ جهانی اول و دولت ترکیه، پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی و به رهبری مصطفی کمال آتاتورک، نخستین رئیس جمهوری ترکیه امضا شد. این قرارداد مرزهایی را در شرق و غرب ترکیه تعیین کرد که تاکنون نیز پا برجاست.
نمایندگان اروپا خواهان توقف مذاکره با ترکیه هستند
در همین حال در استراسبورگ خشم نمایندگان اروپا از رفتار دولت ترکیه با مخالفانش رو به افزایش است.
نمایندگان پارلمان اروپا میخواهند امروز، پنجشنبه ۲۴ نوامبر / ۴ آذر در قطعنامهای مذاکرات با ترکیه درباره پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا را متوقف کنند. دلیل آن افزایش جدی نقض حاکمیت قانون و وضعیت ناگوار حقوق بشر در ترکیه است.
از زمان کودتای نافرجام در ماه ژوئیه تاکنون بیش از ۳۶ هزار نفر بازداشت شدهاند. بیش از ۷۵ هزار نفر از کارمندان دولت، دستگاه قضائی و نیروهای امنیتی از کار برکنار شدهاند و شغل هزاران نفر دیگر معلق شده است. دولت ترکیه همواره انتقاد از چنین وضعیتی را رد کرده و میگوید افراد دستگیر و برکنارشده به گروه فتحالله گولن، واعظ مذهبی ساکن آمریکا وابسته هستند. دولت گولن را عامل اصلی کودتای نافرجام میداند.
فراکسیونهای بزرگ پارلمان اروپا روز سهشنبه کمی پس از بحثهای پارلمانی بر سر متن قطعنامه درباره ترکیه به توافق رسیدند.
این قطعنامه تنها به «توقف موقت» مذاکرات پیوستن ترکیه به اروپا مربوط نمیشود بلکه مکانیسمی را در نظر گرفته است که بر اساس آن در صورتی که هر زمان مجازات اعدام در ترکیه احیا شود این مذاکرات نیز معلق خواهد شد.
اردوغان روز چهارشنبه در اینباره گفت: «مهم نیست که نتیجه [طرح این قطعنامه] چه خواهد شد، این تصمیمگیری هیچ ارزش برای ما ندارد.»
بیشتر بخوانید: