به مناسبت هشتمین سالگرد کشتار دارفو در سودان یک هنرمند نقاش دانمارکی به نام نادیا پلسنر بر اساس تابلوی مشهور گرنیکا، اثر پیکاسو تابلویی نقاشی کرده و با عنوان دارفونیکا در کپنهاگ به نمایش گذاشته است.
به گزارش بخش فرهنگی رادیو زمانه، نادیا پلسنر، نقاش هنرمند دانمارکی به مناسبت هشتمین سالگرد کشتار دارفو از تابلوی دارفونیکا در کپنهاک، پایتخت دانمارک رونمایی کرد. این هنرمند دانمارکی «دارفونیکا» را بر اساس «گرنیکا»، اثر مشهور پیکاسو نقاشی کرده است. پیکاسو در سال ۱۹۳۷ در اعتراض به بمباران شهر گرنیکا در اسپانیا توسط فاشیستها تابلوی «گرنیکا» را آفرید. این تابلو بر خلاف تابلوی نادیا پلسنر سیاه و سفید است.
نادیا پلسنر میگويد تابلوی «دارفونیکا» را با رنگهای شاد و تند نقاشی کرده با این قصد که ساز و کار اطلاعرسانی در عصر رسانهها را به چالش بکشد.
این هنرمند دانمارکی اعتقاد دارد که در روزگار ما، رویدادها، حتی رویدادهای وحشتناکی مانند کشتار دارفو در رسانهها به شکل تفننآمیز و برای سرگرم کردن شهروندان بازتاب مییابند.
او میگوید در عصر پیکاسو که روزنامهها سیاه و سفید منتشر میشدند، پیکاسو ناگزیر بوده تابلوی گرنیکا را که به بمباران گرنیکا اشاره دارد، سیاه و سفید نقاشی کند.
در سال ۲۰۰۳ در «بحران دارفو» ۴۰۰ هزار نفر به قتل رسیدند و بیش از دو و نیم میلیون نفر از خانه و کاشانهشان آواره شدند.
در مرکز تابلوی «دارفونیکا» یک پسربچه سودانی دیده میشود که مانند پاریس هیلتون یک سگ پودل و یک کیف دستی زنانه مارک «فوئیتو» را به دست دارد.
نادیا پلسنر نخستین بار در سال ۲۰۰۷ مهمترین بخش تابلوی دارفونیکا را که عبارت بود از پسربچه سودانی با سگ پودل و کیف فوئیتو روی تیشرتهایی چاپ کرد و تحت عنوان «یک زندگی ساده» در اختیار مردم گذاشت. پس از رسانهای شدن این رویداد هنری، شرکت «فوئیتو» در فرانسه از این هنرمند دانمارکی شکایت کرد و او را برای حل این نزاع قضایی به پاریس دعوت کرد.
نادیا پلسنر ادعا میکند که شرکت «فوئیتو» او را تحت فشار قرار داده است. او میگوید به این دلیل تصمیم گرفت به جای به فروش رساندن تیشرتها، تابلوی دارفونیکا را روی بوم با ابعاد سه در هشت متر نقاشی کند.
طبق قوانین موجود در اروپای مرکزی، اثر هنری، حقوق یک کالا را مخدوش نمیکند و از همینروی شرکت «فوئیتو» دیگر نمیتوانست از نظر قانونی اقدامی علیه نادیا پلسنر انجام دهد.
یکی دیگر از نمادهایی که پلسنر در تابلوی داروفونیکا برای نشان دادن جزئیات جنایت دارفو به کار گرفته است، پلیسهایی هستند که همه با چهره عمر البشیر، رئیس جمهور سودان نقاشی شدهاند.
در آن زمان البشیر بمبافکنهای روسی را به شکل هواپیماهای سازمان ملل متحد رنگ کرده بود. انسانها با دیدن این هواپیماها گمان میکردند که سربازان سازمان ملل به کمک آنها شتافتهاند. آنها از پناهگاههاشان که بیرون میآمدند، این بمبافکنها به رنگ سفید و با نشان سازمان ملل بمبهاشان را بر سرشان میریختند.
در مرکز تابلو «دارفونیکا» یک اسب و سوارش هم که به اسلامگرایان متعصب شباهت دارد، دیده میشود.
این هنرمند دانمارکی علاوه بر این، چهرههایی را که در زمان کشتار دارفو در مرکز توجه رسانهها قرار داشتند در کنار این نمادها نقاشی کرده است؛ چهرههایی مانند پاریس هیلتون و بریتنی اسپیرز و ویکتوریا بکهام. او با اینکار در واقع از شیوه اطلاعرسانی رسانههای غربی انتقاد میکند.
هنگامی که روز گذشته در یک گالری در کپنهاگ تابلوی «دارفونیکا» رونمایی شد، نادیا پلسنر به تابلوی «گرنیکا» اثر پیکاسو که در سازمان ملل به نمایش عموم گذاشته شده اشاره کرد. او گفت پس از صدور فرمان حمله به عراق، در سازمان ملل روی تابلو پیکاسو را پوشاندند تا در پیشزمینه مصاحبهها و گزارشهای خبری تابلو پیکاسو معلوم نباشد.
نادیا پلسنر اعتقاد دارد که هنر هرگاه تسریپذير و فراگیر باشد، میتواند از نظر سیاسی خطرناک تلقی شود.
نادیا پلسنر، متولد ۱۹۸۰ در دانمارک در هلند زندگی میکند. او نخستین بار با «یک زندگی ساده» توجه رسانهها را به خود جلب کرد.
مهمترین موضوعی که او در هنرش به آن میپردازد، ساز و کار رسانهها در تولید خبر و گزارشهای سرگرمکننده است.