وبسایت رسمی «اخوان المسلمین مصر» به گفته‌ی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی واکنش فوری نشان داد و اعلام کرد: «این گروه انقلاب مصر را انقلاب اسلامی نمی‌داند و آن را متعلق به همه‌ی مردم مصر می‌داند.»


رهبر جمهوری اسلامی ایران روز جمعه گفت: «حرکت مردم مصر از نماز جمعه و مساجد شروع شد و شعارها شعارهای الله‌اکبر است و مردم شعارهای دینی می‌دهند و قوی‌ترین جریان مبارزه در آنجا جریان اسلامی‌ست.»

وب‌سایت رسمی انگلیسی «اخوان المسلمین» در متن کوتاهی نوشته است: «پاسخ اخوان‌المسلمین به آقای خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران این است، اخوان المسلمین این انقلاب را انقلاب مردم مصر می‌داند، نه انقلاب اسلامی؛ و انقلاب متعلق به همه‌ی مسلمانان، مسیحیان، از همه‌ی گروه‌ها و فرقه‌هاست.»


در همین حال محمد بدیع، رهبر اخوان المسلمین روز جمعه اعلام کرد که آماده‌ی گفت‌وگو درباره‌ی آینده‌ی سیاسی مصر و یک حکومت انتقالی‌ست.از سوی دیگر رابرت گیبتس، سخنگوی کاخ سفید آمریکا در واکنش به موضعگیری رهبر جمهوری اسلامی در قبال مصر گفته است: «با توجه به اقدامات مقام‌های جمهوری اسلامی در سرکوب خشونت‌بار اعتراض‌ها پس از انتخابات ریاست جمهوری، آنها در جایگاهی قرار ندارند که در خصوص حوادث مصر نظر دهند.»


سخنگوی کاخ سفید گفته است: «همان‌طور که مردم در قاهره اینک می‌توانند تظاهرات کنند، دولت ایران هم اگر به حرف خود پایبند است، به مردم خود اجازه‌ی چنین کاری را بدهد.»به قاهره می‌رویم و اوضاع مصر و واکنش سخنان آیت‌الله خامنه‌ای را از زبان رضا دقتی، عکاس‌ـ خبرنگار ایرانی و استاد دانشگاه در پاریس می‌شنویم.

رضا دقتی: امروز یکی از روزهای مهم قاهره است. برای این که روز جمعه‌ی گذشته، یعنی دیروز، صدها هزارنفر از مخالفین حسنی مبارک به خیابان‌ها آمدند و مخصوصاً در میدان آزادی یا میدان تحریر و این نه تنها در شهر قاهره، بلکه اکثر شهرهای بزرگ مصر هم به همین حالت شده بود. بنابراین داستان دارد یک حالت بسیار ملی‌تری به خودش می‌گیرد. از آن طرف اما این مسئله که ارتش چه کار خواهد کرد، هنوز مورد سئوال است و الان تمام چشم‌ها به سوی ارتش دوخته شده است.

شما وضعیت نیروهای سیاسی را در این چند روز که در قاهره هستید چطور دیده‌اید؟

واقعیت این است که این جریان، جنبش، انقلاب و یا هر اسمی که بر آن بگذاریم، به‌هیچ‌وجه توسط احزاب یا گروه‌های سیاسی به‌وجود نیامده است. درست است بر این احزاب و گروه‌های مخالف سال‌هاست فشار می‌آید، سال‌هاست که افراد یا اعضای‌شان زیر شکنجه و در زندان هستند، اما این‌جا مسئله را فقط جوان‌ها به‌وجود آورده‌اند. مسئله‌ی بسیار جالبی که یک‌سال پیش در خود ایران دیدیم و در اکثر این کشورها دارد به‌وجود می‌آید، داستان جوان‌های زیر ۳۰ سال است. حتی خیلی از آنها می‌شود گفت ۲۰ یا ۲۵ ساله هستند که با کمک اینترنت و فیس‌بوک و دیگر شبکه‌های اجتماعی جدیدی که به‌وجود آمده، اخبار را به همدیگر رد می‌کنند. اینها بودند که شروع کردند. احزاب بعد به اینها پیوستند. این جنبش الان به‌هیچ‌وجه نه رهبری دارد، نه کسی هست که خودش را رهبر بداند و نه مردم کسی را به‌عنوان رهبری این داستان می‌دانند.

شما گفتید این تظاهرات اعتراضی به‌طور خودجوش از سوی جوان‌ها آغاز شده و همچنان ادامه دارد. آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی گفته است که حرکت مردم مصر از نماز جمعه و مساجد شروع شده و شعارهای مردم الله‌اکبر است. آنها شعارهای دینی می‌دهند که البته سایت انگلیسی اخوان‌المسلمین مصر پاسخ داده است که این انقلاب، انقلاب اسلامی نیست و متعلق به همه‌ی مردم است. شما چه مشاهداتی در این زمینه کرده‌اید؟

راستش من نمی‌دانم آقای خامنه‌ای این اطلاعات غلط را از کجا به‌ دست آورده‌اند. بهتر است منابع خودشان را کمی بیشتر بررسی کنند. برای این که اولاً به‌هیچ‌وجه این مسئله درست نیست و من به‌عنوان یک خبرنگار این را مطرح می‌کنم که این خبر کاملاً نادرست است. شعار الله‌اکبر اگرهم در مواردی گفته شده است، مثل دیروز در نمازجمعه، یک امر طبیعی‌ست. طبیعی است در کشوری اسلامی، که مردم نمازجمعه دارند، چنین شعاری را بدهند. این جنبش به‌هیچ‌وجه نه ارتباطی به داستان ایران دارد و نه مسئله‌اش جنبش اسلامی است. حتی برای این که آقای خامنه‌ای کمی بهتر مسئله را بدانند، باید گفت در میدان تحریر دیروز به‌هیچ‌وجه حتی کسی جرئت نمی‌کرد بگوید که مثلاً من ایرانی هستم.

حکومت و طرفدارهای مبارک می‌گویند این آدم‌هایی که در تحریر هستند، همه از افراد حماس و ایران هستند. دیروز مردم به خاطر همین که جوابی به این مسائل داده شود، همه بر ضد این مسئله بودند و تلاش داشتند بگویند نخیر، اصلاً و به‌هیچ‌وجه این مسئله نیست و ما نه ارتباطی داریم با این مسائل و نه چیز دیگری در میان است. همان‌طور که گفتم بهتر است آقای خامنه‌ای کمی منابع خودشان را چک کنند و این افکار نادرست و غلط را به این صورت مطرح نکنند. چون اگرهم در این‌جا ذره‌ای آبرو داشته باشند، از بین می‌رود. چون مردم از این مسئله نفرت پیدا کردند. گفتن این مسئله و کاری که آقای خامنه‌ای دارد می‌کند، جز این نیست که بقیه‌ی اقشار مصر را نسبت به این جریان‌ها دلسرد کند. این بدترین کاری بود که ایشان می‌توانستند در مورد این مسئله انجام دهند. چون تا ایشان این حرف را زدند، حکومت مصر همین مسئله را مطرح کرد که ببینید! خامنه‌ای گفته است اینها همه ایرانی‌ هستند و … خلاصه بر ضد این مردم شده‌اند. آقای خامنه‌ای دارد با این حرف‌هایش برضد جنبش آزادیخواه مردم مصر عمل می‌کند.

آیا ممکن است اخوانالمسلمین بتواند قدرت را در دست بگیرد و اتفاقی شبیه آن‌چه در ایران افتاد در مصر هم بیفتد؟

این مسئله مثل داستان مارگزیده شده که از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد. ما ایرانی‌ها به ‌خاطر این که انقلاب مردمی‌مان توسط آخوندها ضبط شد، از این مسئله می‌ترسیم. اخوان‌المسلمین که در سال ۱۹۲۸ در مصر به‌وجود آمد و برای خودشان گروهی هستند مثل دیگر احزابی که در خیلی از کشورهای دیگر وجود دارند. اینها چیزی نیستند که بتوانند دست روی مصر بگذارند. مسئله‌ی اسلام سنی و اسلام شیعه خیلی فرق می‌کند و نباید اصلاً این دو مسئله را با همدیگر قاطی کنیم. بنیان اسلام شیعه در حقیقت براساس مدل پادشاهی و شاهنشاهی گذاشته شده است و در کشوری به‌وجود آمد که هزار و چند صدسال سابقه‌ی پادشاهی داشت و اساس حکومت آن براساس نظام پادشاهی بود. سیستم مرجع و شیعه و ولی‌فقیه براساس همان سیستم پادشاهی درست شده است و اصلاً ربطی به مسئله‌ی این کشورهای اسلامی- سنی ندارد. اخوان‌المسلمین هم فوقش بتوانند کاری کنند و تازه بتوانند در حکومت هم بیایند. آن‌وقت می‌شود مثل ترکیه. باید اینها کار بکنند تا مردم ببینند امکانش را دارند یا نه. مصر دارد به صورت یک دموکراسی واقعی براساس یک انتخابات آزاد پیش می‌رود. این است مسئله. وقتی انتخابات آزاد به‌وجود بیاید، دیگر این که اخوان‌المسلمین بتواند یا نتواند حکومت را در دست گیرند، بستگی به آرای آزاد خواهد داشت.

آقای رابرت گیبتس، سخنگوی کاخ سفید آمریکا در واکنش به موضعگیری رهبر جمهوری اسلامی در قبال مصر گفته است «با توجه به اقدامات مقام‌های جمهوری اسلامی در سرکوب خشونت‌بار اعتراض‌های پس از انتخابات ریاست جمهوری، آنها در جایگاهی قرار ندارند که در خصوص حوادث مصر نظر دهند.» نظر شما چیست؟

من دیدم که آقای لاریجانی دارد به حکومت مصر می‌گوید که شما چرا اینترنت را برای مردمی که تظاهرات می‌کنند، قطع کرده‌اید. مثل این که آقای لاریجانی یا حکومت ایران کلمه‌هایی مثل شرم را اصلاً از فرهنگ خودشان پاک کرده‌اند. آنها آن کارها را با ایران انجام دادند، خودشان اینترنت را قطع کردند، مردم را کشتند و حالا دارند به اینها می‌گویند شما چرا این کار را کردید؟! واقعاً مسئله برعکس شده است. حکومت مبارک یا حکومت مصر است که دارد ازنوع سرکوب مردم توسط حکومت ایران، درس می‌گیرد تا مردمش را سرکوب کند. این را همه‌ی مردم مصر می‌گویند.

آقای خامنه‌ای! گوش کنید! مردم می‌گویند این کارهایی که اینها دارند می‌کنند، کارهایی که حکومت حسنی مبارک علیه تظاهرکنندگان انجام می‌دهد، همان‌هایی‌ست که حکومت ایران علیه مردم خودش کرد. این واقعیتی‌ست که این‌جا صحبت آن می‌شود و در موردش گفته می‌شود.

شما چشم‌انداز این تظاهرات و وضعیتی کنونی را چگونه می‌بینید؟

این هفته‌ای که در پیش است، هفته‌ای واقعاً سرنوشت‌ساز است. نه فقط برای مصر، بلکه برای تمام خاورمیانه تا ببینیم که ماجرا به کجا می‌رسد. الان آن طوری که من دارم می‌بینم، این است که ارتش از همان روز اول با یک بازی ماهرانه توانسته است خودش را از داستان کاملاً جدا نگهدارد و در عین حال به نوعی محبوبیت خودش را بین مردم حفظ کند. بنابراین تصمیم نهایی را ارتش خواهد داشت. رئيس ارتش دیروز آمده بودند توی میدان آزادی و مردم بسیار ازشان تجلی کردند. بنابراین الان داستان ارتش در میان است که این مسئله را به دست خواهد گرفت.

یعنی آینده‌ی سیاسی مصر به نظر شما از کنار ارتش می‌گذرد.

بدون ارتش فعلاً کاری در این‌جا صورت نخواهد گرفت. این جنبش و نیروهای سیاسی اکثراً پراکنده هستند. جنبش کاملاً مردمی است و ارتش هم با بازی سیاسی بسیار ماهرانه از همان روز اول خود را کنار کشیده و محبوب مردم شده است. الان هر کاری بخواهد می‌تواند بکند. به نظر من تصمیم نهایی در همین هفته‌ی آینده گرفته خواهد شد.