در مراسم گشايش بيست و نهمين دوره جشنواره فيلم فجر، مسعود کيميايی و پوران درخشنده، نسبت به حکم قضايی جعفر پناهی اعتراض کردند.

به گزارش خبرآنلاين بيست و نهمين جشنواره فيلم فجر که از ۱۶ تا ۲۶ بهمن‌ماه برگزار می‌شود، شب گذشته در برج ميلاد تهران با حضور محمد حسينی، وزير ارشاد ايران، جواد شمقدری، معاون امور سينمايی اين وزارتخانه و گروهی از سينماگران گشايش يافت.

در اين مراسم مسعود کيميايی، فيلم‌ساز قديمی و مطرح ايران طی سخنانی از قوه قضائيه خواست که در حکم جعفر پناهی تجديد نظر کند.

کيميايی که به خاطر يک عمر فعاليت سينمايی‌اش در مراسم گشايش جشنواره مورد تقدير قرار می‌گرفت، در سخنان خود گفت: «من با کمال فروتنی و تواضع با اين ۷۰ سال سن‌ام از قوه قضائيه می‌خواهم تجديد نظری در حکم جعفر پناهی کند.»

بنا بر اين گزارش، با اين سخنان حاضران در سالن مراسم، به «تشويق گسترده» کيميايی پرداختند و حتا برخی ايستاده وی را تشويق کردند.

کارگردان فيلم‌های «قيصر»، «گوزن‌ها» و «اعتراض»، پس از ابراز احساسات حاضران، افزود: «من خودم با اين ۷۰ سال سن و با کمال فروتنی می‌خواهم چنين شود. من يکی از فيلم‌هايم را به نام “حکم” با پناهی مونتاژ کردم. او دوست‌ام است. خواهش می‌کنم در حکم او تجديدنظر شود.»
 

در بخش ديگری از اين مراسم پوران درخشنده، فيلم‌ساز ديگری که از او نيز در اين مراسم تقدير می‌شد به حکم قضايی جعفر پناهی و اظهارات کيميايی اشاره کرد و گفت: «امشب که ديدم آقای کيميايی در مورد جعفر پناهی حرف زدند خوشحال شدم اين مسأله اين‌جا مطرح شد. چرا که جای پناهی در سينمای ايران خالی است.»

کارگردان فيلم‌های «زمان از دست رفته» و «بچه‌های ابدی» افزود: «پناهی جايزه‌های بين‌المللی بسياری را برای اولين بار به سينمای ايران آورد که اين جوايز بسيار ارزشمند هستند.»
 

اين اظهارات در حالی بيان می‌شوند که ۲۵ شهريورماه گذشته در مراسم چهاردهمين جشن خانه سينما سخنان اصغر فرهادی، فيلم‌ساز برنده جايزه خرس نقره‌ای جشنواره فيلم برلين، در دفاع از جعفر پناهی، جنجال‌برانگيز شد و اختلافات خانه سينما و وزارت ارشاد را به تنش کشيد.

جعفر پناهی پس از انتخابات بحث‌برانگيز دهمين دوره رياست جمهوری در ايران جزو معترضان به نتايج اين انتخابات بود و دو بار نيز بازداشت شد. يک بار در روز پنج‌شنبه هشتم مرداد ۱۳۸۸ هنگامی که به همراه گروهی از سينماگران برای بزرگداشت کشته‌شدگان اعتراضات به بهشت زهرا رفته بود، و بار دوم شامگاه دهم اسفندماه ۱۳۸۸، که مأموران امنيتی با ورود به خانه اين کارگردان سينما، وی را همراه با همسر و دخترش و پانزده تن ديگر که در خانه او مشغول کار بر روی فيلم تازه وی بودند دستگير کردند.

پس از اين بازداشت رسانه‌های طرفدار دولت ادعا کردند، دليل دستگيری پناهی، تدارک وی برای ساختن فيلمی عليه نظام بوده است.

با وجود آزادی همه بازداشت‌شدگان، جعفر پناهی بيش از سه ماه در زندان به‌سر برد و پس از اعتراضات متعدد جهانی نسبت به بازداشت وی و پس از پشت سر گذاشتن يک هفته اعتصاب غذا در زندان، سرانجام در تاريخ چهارم خردادماه امسال با توديع وثيقه ۲۰۰ ميليون تومانی به طور موقت از زندان آزاد شد.

جعفر پناهی پس از آزادی از زندان در دادگاه به شش سال حبس تعزيری و ٢٠ سال محروميت از ساختن فيلم، فيلم‌نامه‌نويسی و سفر به خارج از کشور محکوم شد.
 

در پی محکوميت سنگين پناهی، افزون بر اعتراضات گسترده جهانی از سوی فيلم‌سازان، بازيگران و جشنواره‌های معتبر، سينماگران ايران نيز بيکار ننشستند و در هر موقعيتی در ملاقات با مسئولان وزارت ارشاد و دستگاه قضايی ايران خواهان تجديدنظر در حکم وی شدند.