در هفتهای که گذشت، به کوشش انجمن زرتشتیان هلند، در شهر لیدن، جشن سده برگزار شد. جشن کهن ایرانی که گرچه ریشه مذهبی ندارد اما گرامی داشتن آن در ایران، امروز بیشتر محدود به جامعه زرتشتی شده است.
جشن سده در لیدن، مراسم سده پوشی را نیز با خود داشت که در آن چهار تن به آیین زرتشت گرویدند. در این مراسم، خسرو خزایی، مدیر انجمن اروپایی پژوهشهای زرتشتی در بروکسل و ژاله دفتریان، سخنگوی انجمن پارسیگویان در پاریس هم سخنرانی کردند.
جشن سده در لیدن حدوداً پنج ساعت به طول انجامید. خسرو خزایی سخنرانی مفصلی درباره آیین زرتشتی ایراد کردو تعدادی از حاضران، پرسشهای خود درباره این آیین را مطرح کردند. یکی از جوانان شرکت کننده در جشن از جایگاه مفاهیمی چون حقوق بشر، حقوق زنان و همجنسگرایان در آیین زرتشت پرسید. خسرو خزایی این مفاهیم را مفاهیمی اروپایی ارزیابی کرد و برخواسته از فرهنگی که این مسایل، پیشتر در آن جایی نداشتهاند، در صورتی که در آیین زرتشت احترام به انسانها همیشه وجود داشته است.
در مراسم همچنین یک بانوی زرتشتی از اهالی سیستان گفت که در خانهای آنها اتاقی وجود داشته که در کودکی، پدر او را از ورود به آن اتاق منع میکرده و یکبار که مخفیانه به آن وارد شده، تصویر زرتشت را در آن اتاق دیده است. این بانوی زرتشتی افزود، چون اگر مردم درمییافتند که ما زرتشتی هستیم برخوردشان با ما متفاوت میشد، باید آنرا مخفی میکردیم.
یکی از افرادی که در مراسم سدره پوشی در لیدن به آیین زرتشتی گروید همچنین گفت: «من یه هیچ دینی اعتقاد ندارم و این آیین تنها از جنبه هویتی و تاریخی برایم جالب است.»
شیرین قهرمانی، از انجمن تازه تاسیس شدهء زرتشتیان هلند در این برنامه گفت که هدف آنها زرتشتی کردن مردم نیست و تنها میخواهند مکانی را پدید آورند که ایرانیان علاقهمند، بتوانند در آن با آیین خود آشنا شوند.
بیشتر مردم ایران در سده هفتم میلادی زرتشتی بودند. با حمله اعراب، دین اسلام به عنوان دین رسمی، جای آیین زرتشتی را گرفت. اینکه ایرانیان به دلخواه مسلمان شدند یا اینکه اجبارا این دین را پذیرفتند همچنان از موضوعهای مورد بحث در میان پژوهشگران تاریخ ایران است.
مدتی پس از حمله اعراب به ایران، در سده هشتم میلادی، گروه بزرگی از زرتشتیان برای حفظ هویت خود به هندوستان مهاجرت کردند. اقلیتی که اکنون در هند به عنوان «پارسی» شناخته میشوند. فرد مرکوری (خواننده نامدار راک) از مشهورترین شخصیتهای پارسی است.
بر پایه آمار نهادهای جهانی، بخش قابل توجهی از زرتشتیان به دلیل محدودیتهای مذهبی پس از انقلاب اسلامی، ایران را ترک کردهاند. جمعیت کنونی زرتشتیان در ایران، حدود بیست هزار نفر تخمین زده میشود.
ایمیل نویسنده گزارش: [email protected]
ویدئوی بخشهایی از مراسم:
آنچه که عیان است چه حاجت به بیان است
گرویدن ایرانیان به اسلام به زور جزیه و مرگ بوده همچنان که امروز هست
اگر آزادی انتخاب دین در ایران به اجرا گذاشته شد آنگاه ادعای مدعیان گرویدن ایرانیان به اسلام بهتر مشخص خواهد شد
به نظر من در چنین شرایطی 90 درصد جوانان به دین پیش از اسلام یعنی زرتشت می گروند.
چطور می توان گفت که ایرانیان با میل خود اسلام را برگزیده اند در صورتی که اگر کسی از اسلام خارج شود حکم او مرگ است
کاربر مهمان / 05 February 2011
آفرین بر شما بالاخره زرتشتیان هم تلاشی کردند.زنده باد آموزه های اشو زرتشت.
پاتریک / 05 February 2011
تاانجا كه اطلاع دارم كسي نمي تواند زرتشتي شود
حتماً بايد إز والدين زرتشتي متولد شده باشد .
ولي ميتواند دوستار زرتشت باشد ولي زرتشتي واقعي نمي تواند بأشد
خواهش ميكنم اكًر كسي اطلاع دقيقي إز اين قضيه بارد مرا روش كند
أيا زرتشتيان هم مانند دين يهود فكر ميكنند كه حتماً إز والدين زرتشتي
متولد نشوي زرتشتي نخواهي بود متشكرم
کاربر مهمان. حميد / 05 February 2011
بیچاره مدعیان تمدن و مدرنیته،کسی نیست به اینها بگه دین اسلام قدیمیتره یا زرتشت.ارتجاع بدتر از این؟
shenkey / 05 February 2011
با سلام، من به علت عدم خاتمه رابطه خوب و صلح آمیز با خانواده، دوستان و دگر ایرانیان که همه شیعه هستند به دین زرتشتی نمیگروم. ولی بسیار به آن علاقه مندم و به بودن چنین آیین صلح آمیز، انسان گرا و با صفا در ایران عزیز افتخار میکنم. زنده باشید!
ماندانا / 05 February 2011
تو این نطقش 50% عربی بود
:دی
یاسین / 05 February 2011
اگر زرتشتيان فعال تر باشند و بيشتر به معرفي دين و آيين خود بين مردم بپردازند و با روي باز از افراد جديد استقبال كنند جوانان زيادي اكنون به اين دين مي گروند. آنها بايد بدانند كه اكنون بهترين زمان براي معرفي دين شان و جذب جوانان ايراني (چه داخل و چه خارج از ايران ) است و همه ملي گرايان و آنها كه دلشان براي ايران مي سوزد بايد بدانند كه دين در هميشه تاريخ نقش سترگي در همه معادلات اجتماعي سياسي تاريخي بازي كرده و خواهد كرد. پس همه دست به دست هم بدهيم و در اين راه گام برداريم كه هر كه از فرصت ها بهره نبرد به دامن حسرت ها در مي افتد. اكنون بهترين زمان براي دين زرتشت است. دريابيد دريابيد اين زمان را دريابيد اين باد بهاري را …
حامد / 06 February 2011
@ حمید
خیر اینگونه نیست
تنها در ایران آن هم به علت محدودیت های موجود اجازه نمی دهند کسی زرتشتی شود
و اصلا از دیدگاه خودشان زرتشتی شدن یعنی زرتشتی فکر کردن وگرنه آنها غسل تعمید و مانند اینها ندارند تنها یک سدره پوشی دارند که آن هم بیشتر جنبه آئینی دارد
@ hamin / 10 February 2011
ba dorod mitavanid adresi dar holand keh dar anja zartoshtian beh ebadat mashgholand bedahid …man beh tazegi vared holand shodeh am ,,,moafagh va piroz bashid
کاربر مهمانtofan / 17 February 2011
به اطلاع میرساند مردم شهر ایذه از شهرهای خوزستان شدیدا علاقه مند به آیین نیاکان خود بوده وتعداد زیادی زرتشتی شده اند.
ایذه ای / 27 June 2011
تعصب تو هیچ چیزی پذیرفته شده نیست
کاربر مهمان / 17 May 2011
با درود به همه زرتشتیان ؛من هم زادگاهم ایذه(انشان)است ودوست دارم زرتشتی شوم و کیش نیاکانم را پرستش کنم نه دین تازیان را ؛بدرود
آرشیدا / 16 May 2012
با درود خدمت شما
لطفا به دست اندر کاران دین زرتشت در هلند و ایران و اقصی نقاط دنیا بفرمائید
همه ایرانیان دین اولشان زرتشتی بوده و میدانند که به زور شمشیر وووو مسلمان شده اند
پس نتیجه میگیریم ملت ایران در اصل زرتشتی میباشند
کسی حق ندارد جلوی ملتی که میخواهد به اصل خود برگردد جلو گیری کند
و این نظریه که کسی پدر و مادر مسلمان دارد اجازه ندارد زرتشتی شود ..
این نظریه نظریه نادرستی و باطلی در باره ایرانیان میباشد
سپاسگزارم بابک هلند
بابک / 24 October 2012
من به دین اعتقادی ندارم ولی به صورت نمادین و برای ارج نهادن بر فرهنگ باستانی نیاکانم که با زور و شمشیر و تجاوز عربها رو به نابودی گذاشت، زرتشتی شده ام و خود را یک ایرانی زرتشتی می دانم. پاینده باد ایران و فرهنگ غنی اش.
جوان ایرانی / 16 November 2012
به خشنودیه اهورا مزدا
درود بر شما خواهشی داشتم که اگر بمهر راهنمایی فرمایید سپاسگزار خواهم بود.
در جستجوی بندی برای پیوند با انجمن یا گروه زرتشتیان در امستردام هستم.
ازآنجایی که نوکیش هستم و به شوه چگونگی زندگی بهدینان بویژه نوکیشان در ایران نیاز به راهنمایی دادم.
اگر راهی برای پیوند در اختیارم بگذارید سپاسمند خواهم بود.
راهتان هموارو نورانی باد.
دیرزیوشنی.
فرهاد پورجم / 25 August 2018
من چند ساله که از ایران خارج شدم و ساکن دنهاخ هلند هستم و دوست دارم اسمم را از لیست ننگین دین اسلام خارج کنم و بصورت رسمی و با افتخار به آیین نیاکان پاک ایرانی ام برگردم
و به دنبال دوستانی با پیشینه زرتشتی هستم، و امیدوارم همه ایرانیانی که هنوز اسیر دست اسلام هستند هر چه زودتر جرعت و شرایط ازادی را بدست بیارن
اوهام / 06 November 2018
با درود میشه محبت کنید آدرسی ایمیلی تلفنی از این انجمن زرتشتیان بهم بدهید من دوساله هلندم و دنباله همچین انجمنی بودم تا بتونم به کمک آنها به آیین زرتشت بگروم
علیرضا فتح آبادی / 16 December 2020
درود بر شما و خانواده بزرگ زرتشتیان میهن، من از تمام ادیان ابراهیمی بیزارم و تنها آئین و مکتبی را که راستگو و بی کلک دیده ام تا کنون آئین نیاکان خودمان است، و افسوس و هزاران افسوس که وقتی میبینم هموطنان من برای اینکه از اسلام ننگین رهایی پیدا کنند به اروپا می آیند و مسیحی میشوند، البته که بیشتر آنها قلبا مسیحی نمی شوند و فقط برای قبولی درخواست پناهندگی شان چنین میکنند، من سالهاست در شهر کلن آلمان زندگی میکنم و سالهاست به دنبال انجمن زرتشتیان در اروپا هستم تا بتوانم به آئین کهن و باستانی نیاکان خود درآیم، خواهش میکنم مرا راهنمایی کنید و همچنین خواهش می کنم پاسخ را به ایمیل من ارسال کنید ،بسیار سپاسگزارم از شما، اهورامزدا نگهدارتان باد.
فرهاد / 31 July 2022
با سلام ارزوند سلامتی تام هستم.
چگونه کتاب زردشت را جستجو کرد.
برهان / 17 October 2022
به نام اهورامزدا
من با کمک و راهنمایی یکی از دوستان زرتشتی , علاقه مند به دین زرتشت شدم و برای آشنایی با دین کهن ما ایرانی ها 4 کتاب : “دین پایه زرتشتی” , “دیدی نو از دینی کهن” , “گات ها” و “اوستا” را مطالعه کردم.
بنده در هلند ساکن هستم و دنبال انجمنی زرتشتی در هلند میباشم.
ممنون میشم من را راهنمایی کنید.
با سپاس
علی نمازی / 08 January 2023