معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد در گفت‌وگو با رادیوی ایران نظر رسمی وزارت ارشاد درباره تعطیلی کتاب‌فروشی‌های تهران را اعلام کرد.

به گزارش بخش فرهنگی رادیو زمانه، بهمن دری، معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، در گفت‌وگو با رادیو سراسری ایران نظر رسمی وزارت ارشاد درباره تعطیلی برخی از مهم‌ترین کتاب‌فروشی‌های خیابان کريم‌خان در تهران را اعلام کرد.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد گفت نحوه‌ اعلام این خبر عادی نبود. او کتاب‌فروشی‌هایی مانند نی، ثالث، ویستار و آبی را که از مهم‌ترین کتاب‌فروشی‌های تهران به شمار می‌آیند به غرض‌ورزی‌های غیرفرهنگی متهم کرد و در حالی‌که کتاب‌فروشی نشر نی تعطیل شده است گفت ورشکستگی کتاب‌فروشی‌ها صحت ندارد.

او گفت: «موج‌سواری یکی ـ دو باب از کتاب‌فروشی‌ها که از قضا ناشر هم هستند و تعداد آن‌ها حتی از انگشتان یک دست هم تجاوز نمی‌کند، به دلیل نوع عملکرد و تخلفات صنفی و اداری‌شان است که با اعلام تعطیلی کتاب‌فروشی خود درصدد بودند فرافکنی کنند و تخلفات خود را در سایه اخبار و اقدام جدید پنهان کنند و جالب این‌که پس از موفق نشدن این پروژه، آنان اعلام کردند که از تعطیلی کتاب‌فروشی خود منصرف شده‌اند و در حال حاضر این کتاب‌فروشی‌ها هم که در بوق و کرنا فریاد وافرهنگ‌ها دادند، مشغول کتاب‌فروشی هستند.»
 

بهمن دری برخی از مهم‌ترین ناشران و کتاب‌فروشی‌های تهران را متهم کرد که فرقی بین خواربارفروشی و کتاب‌فروشی قائل نیستند. دری گفت با هدفمند شدن یارانه‌ها، این عده وقتی که متوجه شدند وزارت ارشاد مانع از افزایش قیمت کتاب شده است درصدد برآمدند شغل‌شان را تغییر بدهند.

گفتنی است که در مدت فقط یک سال، بهای کتاب در ایران دو برابر و گاهی بیشتر افزایش یافته است. فقط برخی کتاب‌ها که توسط نهادهای وابسته به وزارت ارشاد منتشر می‌شوند، با قیمت نسبتاً ارزان روی پیشخوان کتاب‌فروشی‌ها قرار می‌گیرند.
 

معاون فرهنگی ارشاد در گفت‌وگو با رادیو سراسری ایران تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها را یک بازی رسانه‌ای خواند و گفت: «هوشیاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باعث شد این موضوع به فرجامی که سناریو‌ی آن از پیش طراحی شده بود نائل نشود.»
 

بهمن دری در این گفت‌وگو  به این نکته اشاره کرد که وزارت ارشاد از کتاب‌فروشی‌هایی که از سیاست‌های ارشاد در سانسور کتاب انتقاد نکنند، اما به‌خاطر مشکلات مالی در خطر ورشکستگی قرار داشته باشند، با معافیت‌های مالیاتی و برخورداری از کمک‌های مجمع امور صنفی کتابفروشان حمایت می‌کند.
 

دری در پایان این گفت‌وگو  به لایحه‌ای به نام «لایحه کاربری فرهنگی» اشاره کرد. با تصویب این لایحه قرار است به گفته معاونت فرهنگی ارشاد عرصه رقابت افزایش یابد و با ایجاد کتاب‌فروشی‌هایی در شهرک‌ها و مجتمع‌های مسکونی، مرکزیت خیابان انقلاب به‌عنوان راسته کتاب‌فروشان تهران از میان برداشته شود.
 

بهمن دری گفت موضوع تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها به رونق بازار کتاب در یکی دو هفته گذشته انجامیده است.
 

پس از اعلام خبر ورشکستگی برخی از کتاب‌فروشی‌های تهران، سید محمد حسینی، وزیر ارشاد گفت: «شاید انتظاری که ناشران از این کار داشته‌اند، برآورده نشده و دیده‌اند درآمدزایی ندارد و به همین دلیل دنبال مشاغل دیگری رفته‌اند. کارهای فرهنگی مثل بقیه کارهای خدماتی و تجاری در کشور نیست که درآمد بالایی داشته باشد.»

وزیر ارشاد در ادامه افزوده بود: «در واقع، می‌خواهم بگویم که اکنون اتفاق خاصی نیفتاده است که آن‌ها حالا متوجه این موضوع شده باشند.»
 

وزیر ارشاد همچنین درباره این‌که در ماجرای تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها، روند طولانی دریافت مجوز نشر کتاب هم عنوان شده است، گفت: «ممکن است یک کتاب اشکالاتی داشته باشد و به خاطر این‌که تصحیح شود و ایراد‌هایش برطرف شود، معطل ‌شود؛ اما این‌که یک کتاب این‌گونه بر یک کتاب‌فروشی تأثیر بگذارد، استدلال بی‌اساسی است.»
 

کتاب‌فروشی نشر نی به مدیریت جعفر همایی، یکی از مهم‌ترین ناشران ایران به‌ویژه در عرصه علوم انسانی و اجتماعی نخستین کتابفروشی نام‌آشنای خیابان کريم‌خان زند بود که کرکره‌هایش را پایین کشید.
 

قرار بود پس از نشر نی، کتاب‌فروشی‌های ثالث، ویستار و آبی نیز تعطیل شوند.