محسن کاکارش-در ادامه‌ی بازداشت‌های فله‌ای بیش از ۳۰تن از شهروندان بلوچ بازداشت شدند.در هفته‌ای که گذشت برخی از خبرگزاری‌ها از اعدام یک زندانی سیاسی کرد و بی‌اطلاعی از سرنوشت زندانیان مدنی خبرداده‌اند.در آذربایجان هم تعدادی از زندانیان مدنی در وضعیت وخیمی به سر می‌برند و با مرخصی آنان مخالفت شده است.

آذربایجان

در ادامه‌ی فشارها بر فعالان سیاسی- اجتماعی آذربایجان، طی روزهای گذشته، شماری از فعالان مدنی از سوی دادگاه انقلاب تبریز احضار شدند.وب‌سایت ادوارنیوز نوشت، دکتر غفار فرزدی، دکتر باقر صدری‌نیا، عباس پوراظهری و وحید شیخ‌بیگلو از طرف شعبه‌ی سه دادگاه انقلاب فراخوانده شدند.این چهار فعالان مدنی پس از حوادث انتخابات سال گذشته دستگیر و با قرار وثیقه از زندان آزاد شده بودند.

همچنین موسی ساکت، مسئول شعبه‌ی آذربایجان شرقی سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت)، عطا علیزاده و فرزین رحیمی از بازداشت‌شدگان ۱۳آبان سال ۸۸هستند که از سوی شعبه‌ی یک دادگاه انقلاب شهر تبریز احضار شدند.

از سوی دیگر با مرخصی سعید متین‌پور، نویسنده، روزنامه‌نگار و فعال مدنی آذربایجان که نزدیک به دوسال بدون استفاده از حق مرخصی در زندان اوین به سر می‌برد، مخالفت شده است.به گزارش سایت کلمه، وضعیت جسمی این روزنامه‌نگار نامناسب است و با وجود گواهی پزشکی، همچنان مسئولان زندان از دادن مرخصی درمانی به او خودداری می‌کنند.

این فعال مدنی پیش از انتخابات سال گذشته دستگیر و به مدت نه ماه تحت بازجویی قرار گرفت. او چند ماهی را با تودیع وثیقه ۵۰۰ میلیونی در آزادی موقت گذراند، اما همزمان با شروع اعتراض‌های پس از دهمین انتخابات ریاست جمهوری دوباره به زندان اوین منتقل شد.حسین رونقی ملکی هم یکی از زندانیان مدنی آذربایجانی است که در زندان اوین به سر می‌برد.

یکی از بستگان این زندانی در گفت‌وگو با رادیو فردا گفته است: «وضعیت جسمانی او خیلی بحرانی است، چون کلیه‌هایش ورم کرده و دچار عفونت کلیه شده است و نیاز به عمل جراحی در بیرون از زندان دارد.»
به گزارش رهانا، حسین رونقی ملکی در تاریخ ۲۲ آذر ماه ۱۳۸۸ بازداشت شد و از زمان بازداشت تاکنون نتوانسته است از مرخصی استفاده کند.

وی پس از یک سال حضور در سلول‌های انفرادی بند دو زندان اوین، در تاریخ ۲۸ آذرماه به بند ۳۵۰ زندان اوین منتقل شده است، اما مانند دیگر زندانیان این بند از تماس تلفنی محروم است.حکم ۱۵ سال حبس تعزیری برای این فعال حقوق بشر به اتهام «عضویت در گروه اینترنتی ایران پروکسی»، «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به رهبری» و «توهین به رئیس جمهور» در دادگاه تجدید نظر استان تهران تأیید شده است.از سوی دیگر منابع خبری آذربایجان خبر دادند، سیروس گوهری، فعال آذربایجانی، در شهرستان میاندوآب برای گذراندن حکم یک سال تعزیری خود روانه‌ی زندان شده است.این فعال مدنی آذربایجان روز شنبه دوم بهمن ماه ۱۳۸۹خود را به دادگاه معرفی کرده و از آنجا به زندان مهاباد منتقل شده است.

بلوچستان

بازداشت‌های گسترده‌ی شهروندان بلوچ در هفته‌ی گذشته نیز ادامه داشت. به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا)، ۲۸نفر در روزهای گذشته به اتهام «سرقت» در چابهار بازداشت شده‌اند.
سرهنگ عباس چالاكی گفته است: «در اجرای طرح مبارزه با سرقت توسط ماموران انتظامی شهرستان چابهار، این تعداد سارق طی چند روز گذشته شناسایی و دستگیر شدند.»

هرانا نیز گزارش داده است، از سرنوشت پنج شهروند بلوچ که در پی انفجار یک بمب در شهرستان چابهار بازداشت شده‌اند، اطلاعی در دست نیست. منابع محلی آمار بازداشت‌شدگان این شهرستان را پس از این انفجار ده‌ها نفر اعلام کرده‌اند که اکثراً از علمای سنی بلوچ و برخی از کارمندان دولتی هستند.به گزارش زمانه به نقل از ایرنا، طی سه هفته‌ی گذشته بیش از ۱۳۰تن از شهروندان بلوچ به اتهام «خرید و فروش مواد مخدر» و «سرقت» دستگیر شده‌اند.

به باور کارشناسان، کشتار و بازداشت شهروندان به بهانه‌ی کنترل امنیت منطقه، مبارزه با مواد مخدر و سرقت صورت می‌گیرد و این مسئله در بلوچستان به امری عادی تبدیل شده است

در ادامه‌ی نقض حقوق بشر در بلوچستان، خانواده‌ی محمد صابر ملک رئیسی در گفت¬وگو با هرانا از احتمال صدور حکم اعدام برای وی خبر داده‌اند.خانواده‌ی این نوجوان بلوچ گفته‌اند: «وی با گذشت 16 ماه از زمان بازداشت و محرومیت از حق تحصیل، در طی ماه‌های اخیر از حق ملاقات نیز با خانواده‌اش محروم شده است.»نهادهای امنیتی علت بازداشت این نوجوان را ارتباط با گروه‌های مسلح عنوان کرده‌اند.

کردستان

طی هفته‌ی گذشته منابع خبری کردستان از اعدام یک زندانی سیاسی در زندان ارومیه خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری کردستان، فرهاد تارم، در سال ۱۳۸۷در ارومیه بازداشت و از سوی دادگاه انقلاب همان شهر به اتهام عضویت در «حزب دمکرات کردستان ایران» محکوم به اعدام شده است.بنا به گزارش‌ها مسئولان زندان از تحویل پیکر آقای تارم خوداری کرده و نیروهای امنیتی ده تن از اعضای خانواده‌ی وی را که به اجرای این حکم اعتراض کرده‌اند، بازداشت کرده است.

تا این لحظه خبرگزاری‌های رسمی جمهوری اسلامی خبر اعدام این زندانی سیاسی را اعلام نکرده‌اند.
این درحالی است که طی هفته‌های گذشته، سایت‌های حامی دولت از اعدام یک زندانی سیاسی خبر دادند بدون این که نام زندانی را ذکر کنند.خبرگزاری‌های حقوق بشری در ایران نام این فرد را حسین خضری، یکی از زندانیان سیاسی کرد اعلام کردند.از سوی دیگر شماری از فعالان مدنی شهر سنندج کماکان در بلاتکلیفی به سر می‌برند.

جلال قوامی، سخنگوی سازمان حقوق بشر کردستان در گفت‌وگو با روزآنلاین راجع به آخرین وضعیت فعالان مدنی کرد گفته است: «یحیی قوامی عضو جمعیت کردستان سبز، ژیان مظفری فعال مدنی و دلیر اسکندری دبیر ادواری اتحادیه‌ی دمکراتیک دانشجویان کرد، همچنان در بازداشت موقت به سر می‌برند.»
این فعالان مدنی به دنبال توقف حکم اعدام حبیب‌الله لطیفی دانشجوی کرد در پنجم دی‌ماه، بازداشت شده بودند.

در همان حال از سرنوشت هیوا مجیدزاده، دانشجوی محروم از تحصیل که در تاریخ ۲۲دی‌ماه بازداشت شده بود، هیچ اطلاعی در دست نیست.به گزارش جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی، این دانشجوی کرد از سوی سازمان قضایی نیروهای مسلح بازداشت شده و به زندان انتقال یافته است.کردیش پرسپکتیو هم وضعیت نه شهروند کرد را که اخیراً در پاوه بازداشت شده‌اند، وخیم اعلام کرده است.

این شهروندان دوماه پیش توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده‌اند و گفته می‌شود تحت شکنجه و تهدید واقع شده‌اند.در همان حال ایرنا از بازداشت دو شهروند کرد در شهر سردشت به اتهام «عضویت در القاعده» خبر داد.همچنین در هفته‌ی گذشته، دو زندانی کرد به نام‌های حبیب‌الله گلپری‌پور و احمد تمویی پس از ۲۰روز به اعتصاب خود پایان دادند.

این دو زندانی سیاسی به دنبال انتقال حسین خضری به مکان نامعلومی دست به اعتصاب غذا زده بودند.
بدین شیوه طی هفته‌ی گذشته همزمان با آغاز موج جدید اعدام‌ها، شاهد بازداشت‌های گسترده و فشار بر زندانیان سیاسی و مدنی در مناطق مختلف ایران بودیم.