ونداد زمانی ـ در بخش نخست اشارهای داشتیم به تحقیقاتی که به کمک تئوریهای روانشناسی تکاملی تلاش دارد تا میلِ مردان به «تجاوز» و انگیزههای اصلی آن را تبیین کند. تئوریها و تحقیقاتی که هم بر دستاوردهای روانشناسی تکیه دارند و هم رَوند تکامل بیولوژیک انسان را نیز در محاسبات خود بااهمیت میدانند. در همین رابطه اشارهای داشتیم به دیدگاههای علمی محققینی چون تورنهیل، پالمر و مالاموت که درباره زمینهها و دلائل باستانی و ماقبل تاریخی «تجاوز» منتشر ساختهاند.
همزمان با آن و از دل همان شیوهی تحقیق و نگاه میتوان به بهای سنگینی که زنان در طول تاریخ تکامل بشر بهخاطر تجاوز پرداختهاند اشاره کرد. بدون شک بارداری ناخواستهی بسیاری از زنان، آنها را در موقعیت نامساعدی قرار میداد که شانس بقای خودشان و فرزندانشان را کمتر میکرد. مردان متجاوز معمولاً سهمی در تدارک معیشت خانوادهای که به سبب تجاوز برای خود تهیه کرده بودند نداشتند. زنانی که میبایست به ناگهان وظیفهی نگهداری فرزند ایجاد شده ناشی از تجاوز را بر دوش بکشند شانس انتخاب برای داشتن یک خانواده تندرست و همسر متعهد به خانواده را نیز از دست میدادند، که این خود به محدودیت و فقری تبدیل میگشت که به فرزندانش نیز منتقل میشد.
از سویی میتوان گستردگی و میزان بالای پدیدهی «تجاوز» در گذشتههای دور را در حضور چشمگیرِ عمل جنایتکارانهی فوق در دنیای معاصر ثابت کرد. آخرین مطالعات۱ در امریکا نشان میدهد که ۱۳ درصد از زنان امریکا تجربهی وحشتناک «تجاوز» را بر بدن خود داشتهاند. از سوی دیگر، خسارات سهمگین حادثهی ناهنجار فوق بر اجداد مؤنث بشر بیشک این برداشت منطقی را حمایت خواهد کرد که بدن زنان نیز امکان تدارکِ زمینههای دفاع بیولوژیک را نیز برای خود تهیه کرده باشند.
روانشناسان تکاملی متوجه این نکته شدهاند که سیستم «قاعدگی زنانه» و این حقیقت فیزیکی که به زنان امکان میدهد فقط دو روز در ماه امکان باروری داشته باشند بیشک مهمترین موقعیتی۲ است که زنان را واداشته است تا برای کنترل و تحمل خسارتِ «تجاوز»، دقت و توجه خود را متمرکز همان دو روز نمایند. در طی هزاران سال، بدن زنان ترفندهایی را در وجود خود مهیا دیده است تا بویژه در دو روز مهم هر ماه، از گزند نیتهای تهاجم جنسی مردان بهدور باشند. شیوهای دفاعی که در اینجا ذکر میگردد جدیدترین تحقیقات بالینی است که «دوریگزینی از تجاوز در طی دوران تخمک گذاری زنان» را مطرح میکند.
وقتی که زنان در معرض توهین جنسی قرار میگیرند تحقیقات نشان داده است که زنانی که در آستانهی تخمکگذاری هستند قدرت فیزیکیشان بیشتر میگردد.
زیستشناسان دانشگاه ایالتی نیویورک خانم ساندرا پترالیا و گوردون گالوپ در سال ۲۰۰۲ تحقیقی بر روی ۱۹۲ دانشجوی دختر دورهی لیسانس انجام دادند. در این بررسی، به دانشجویان داستانهای کوتاهی برای خواندن دادند که قهرمان مؤنث قصه توسط مردان مشکوک تعقیب شدهاند و جملهی آخر داستان با عباراتی نظیر «وقتی که کلید ماشین را چرخاند تا استارت بزند، متوجه دست سردی بر روی شانهاش شد» تمام میگردد. یا داستان دیگری که قهرمان مؤنث در جمع دوستان آشنا و شاد در یک روز خوب تابستانی قرار دارد و دوباره داستان با این عبارت تمام میشود که «ماشینش را روشن کرد و به محض خروج از محوطهی پارکینگ، دوستانش متوجه موسیقی با صدای بلند از درون ماشین دختر میشوند». محققین قدرت فشار دست شرکتکنندگان در تحقیق را هم قبل و هم بعد از خواندن داستان اندازه گرفتند و متوجه شدند که دانشجویانی که در پرسشنامه اعلام کرده بودند که در مرحلهی تخمکگذاری دورهی ماهانه خود هستند بعد از خواندن داستان از قدرت فشردن دستِ بیشتری برخوردار بودهاند. بهعبارتی زنان در حین واکنش به علائم توهین و حمله جنسی به دلیل موقعیت فیزیکی خود در طی دو روز مخصوص تخمک گذاری، از قدرت بدنی بیشتری برخوردار هستند.
زنانی که در دورهی تخمکگذاری هستند نسبت به مردان غریبه شکاکتر هستند و احتمال اینکه آنها را متجاوز تصور کنند بیشتر میگردد.
در سال ۲۰۰۷ گزارشی توسط خانم کریستسن گارور- آپگار که به همراه یک تیم محقق به چاپ رسید. بر طبق این گزارش خانم گارپر از مصاحبه ۱۶۹ زن (که دوره قاعدگی منظم داشتند و در سنجش فوق شرکت کرده بودند) با مردان مختلف فیلمبرداری کرد. بعد از آن، از زنان خواسته شد که به مردان بر اساس شخصیت و رفتار و بهویژه اینکه آیا مردان ملاقات شده نیتهای جنسی داشتهاند یا خیر نمره بدهند. تیم تحقیقاتی در حین تهیه گزارش پی بردند که زنانی که به روزهای تخمکگذاری نزدیکتر بودهاند اصرار بیشتری برای این باور داشتند که مردانی که با آنها مصاحبه کردهاند تمایلات مشکوک جنسی از خود بروز دادهاند. زنان فوق فکر نکردند که مردان مزبور بیادب، غیر صمیمی و یا بدذات بودهاند بلکه فقط این احساس ناخوشایند دربارهی احتمال «متجاوز» بودن را از خود بروز داده بودند.
زنانی که به روزهای حامله شدن در هر ماه نزدیکتر میشوند محطاطتر میگردند و از مناطق نامطمئن و مردان ناآشنا دوری میگرینند.
به نظر میرسد در طی دو روز مهم هر ماه، مشکوک بودن به همه، تحمل زیادی را میطلبد برای همین بر طبق دو گزارش تحقیقاتی، پی برده شده است که زنان سعی میکنند در روزهای مربوطه مثلا در شب قدم نزنند و یا تنها به پارک نروند. آنها درِ خانه خود را به روی غریبهها باز نمیکنند و ماشین خود را در جادههای بیرون شهر متوقف نمینمایند. گزارش محققین آلمانی۳ از این نظر جالب است که نشان میدهد زنان فوق به هیچ وجهه از فعالیتهای روزمره و کار خود نمیکاهند ولی در انتخاب رفت و آمد خود در طی دو روز مربوطه دقت بیشتری به خرج میدهند.
زنان وقتی که به روزهای از ماه نزدیک میگردند که شانس بارداریشان بیشتر از همیشه است نژادپرستتر میگردند.
گزارش تحقیقاتی دانشگاه ایالتی میشیگان که توسط کارلو ناوارت و تیم دانشگاهیاش تهیه شده است به این واکنش غیرعادی و جنجالی دست یافتند که نشان میدهد زنان سفیدپوست امریکایی در روزهای حول و حوش تخمکگذاری، علائم نژادپرستانه از خود بروز میدهند. با انجام آزمونهای مخصوص۴ محققین دانشگاه میشیگان پی بردند که زنان مزبور به مرد سیاه حساسیت بیشتری نشان دادهاند و آنها را از دید «مردان غیر خودی»۵ نگاه کردند. تفسیر محققین در این رابطه به این حقیقت اشاره میکند که زندگی معاصر و تلفیق، آشنایی و مراودهی نژادهای بشر به شکل مسالمتآمیز، پدیدهای جدید در طول تاریخ بشری است. به همین خاطر، عدم اطمینان به غیر خودی که رنگ، زبان، مذهب و آداب و رسوم متفاوت دارد واکنشی است غریزی که بر اساس ضرورتهای زندگی اجداد خیلی قدیمی بشر شکل گرفته است.
بخش نخست – ترفند تکاملی زنان برای جلوگیری از تجاوز
پانویس:
Jesse Bering, Darwin’s Rape Whistle, Have women evolved to protect themselves from sexual assault? Slate Magazine
1- One study from 1992 found that about 13 percent of American women are raped; the real number is almost certainly higher since so many sexual assaults go unreported
2- during the woman’s most fertile period
3- German investigators Arndt Bröder and Natalia Hohmann established
4- implicit association test
5- out-group males
تازه مقاله دارد جالب مي شود، نمي دانم آيا ادامه دارد يا خير (چيزي ذكر نگرديده است). اما به چند علت به سختي مي تواند نتايج پژوهشهاي بالا را به طور كامل پذيرفت.
1- اگر بخواهيم دوره تخمك گذاري در زنان را با دوره گشن شدگي (فحل) با پستانداران ماده مقايسه نماييم، متوجه مي شويم كه پستانداران ماده خصوصا نخستيها مانند گوريل، شمپانزه و اوارن گوتان در اين دوره نه تنها نسبت به جنس مخالف بدبين نمي شوند بلكه در اين دوره اجازه نزديك شدن جنس نر را نيز به راحتي مي دهند. زنان نيز تمايل بسيار زيادي هم از نظر كشش جنسي و هم عاطفي در اين دوره پيدا مي كنند. در اوران گوتان ها هنگام تخمك گذاري ماده ها نه تنها به سمت قلمرو نر هاي غالب حركت مي كنند، بلكه با ماده هاي ديگر نيز بر سر جفت درگير مي شوند. رفتار محطاط گونه تنها در هنگام فصل هايي كه جفتگيري نيست انجام مي گيرد.
2-نمي توان دوره تخمك گذاري را با نژاد پررستي مطابقت داد. سياهان جامعه آمريكا معمولا هميشه در آن فرهنگ مورد تحقير واقع مي شوند. در اين دوره زنان حساس هستند و از نظر رفتاري ممكن است زودرنج، كم حوصله، تحريك پذير و شهواني باشند. اين موضوع سبب مي شود كه ناخواسته غير منطقي شده و جملات يا رفتار نژادپرستانه انجام دهند.
3- تحقیقات نشان داده است که زنانی که در آستانهی تخمکگذاری هستند قدرت فیزیکیشان بیشتر میگردد. آيا واقعا مي توان قدرت فيزيكي را از روي فشار دادن دست سنجيد؟ قدرت فيزيكي حداقل از نظر يك كارشناس تربيت بدني به تحمل، نفس و فشار ضربه ها در حين مسابقه مي گويند. اگر اينطور بود كارشناسان ورزش توصيه مي كردند كه زنان ورزشكار تنها در حين دوره تخمك گذاري مسابقه دهند.
منتظر نظرات و ادامه مقاله هستم
با تشكر
امير / 21 January 2011
امیر عزیز بی شک تغییرات زیادی در دو روز مخصوص فوق صورت می گیرد از جمله آنها مواردی است که شما اشاره کردید نظیر « به جنس مخالف بدبين نمي شوند … اجازه نزديك شدن جنس نر را نيز به راحتي مي دهند. زنان تمايل بسيار زيادي از نظر كشش جنسي و هم عاطفي پيدا مي كنند… اوران گوتان ها هنگام تخمك گذاري ماده ها نه تنها به سمت قلمرو نر هاي غالب حركت مي كنند، بلكه با ماده هاي ديگر نيز بر سر جفت درگير مي شوند» اما به خاطر بیاورید که تحقیقات اشاره شده در مقاله تاکید خود را در مورد واکنش زنان به مردان ناآشنا و بیرون از قبیله و گله قرار داده بود.
محققین در مورد افزایش تحمل دست ( درهم فشردن مشت) قراری بر آن نداشتند که ثابت کنند زنها به ناگهان قهرمان ورزشی تبدیل می شوند. آنها ثابت کرده اند که در دوران مخصوص از ماه، زنان کمی قویتر می شوند. در مورد گرایش و رفتار ضد غریبه ( که در این تحقیقات از آن به عنوان رفتار نژادپرستانه صحبت شده است) توضیحات و دلائل شما مکمل کننده این توهم در زنان است که بسیار درست است.
متاسفانه مقاله فوق بعد از اعلام و توضیح چهار مورد دفاع طبیعی زنان در برابر تجاوز ناگهان به پایان رسید.
با سپاس از دقت و توجه شما
کاربر مهمان , ونداد. زمانی / 21 January 2011
:(((((
merci
کاربر مهمان / 21 January 2011
قیاس زنان با گوریل ماده مع الفارق است زیرا انسان موجودی اجتماعی است و آبرو و حیثیت و شرف که قراردادهای اجتماعی زندگی بشری فاکتور تعیین کننده در رفتار زنان است . وانگهی تمایلات جنسی زنان در این دوره برای کسانی که دوستشان دارند بسیار قوی است بعیارتی میتوان گفت زنان در این دو روز اجنبی گریز هستند نه چیز دیگری!
کاربر مهمان / 22 January 2011