عباس عراقچی، رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام و معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه می‌گوید تأخیر در تحویل هواپیماهای ایرباس و بوئینگ به ایران به این دلیل است که مذاکرات «مفصل و پیچیده» با این دو شرکت هواپیماسازی هنوز نتیجه‌ای نداده است.

AIRBUS-A3211

به‌گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) عراقچی روز یکشنبه ۲۵ مهر گفت: «تأخیری که در زمینه تحویل هواپیماها وجود دارد به مذاکراتی که بین ایران ایر و ایرباس و بوئینگ در جریان است مربوط می‌شود که این مذاکرات هنوز به سرانجام نرسیده است.»

او مذاکرات را «مفصل و پیچیده» خواند و گفت این مذاکرات «ابعاد متعدد فنی و حقوقی را در بر می‌گیرد که در حال اجرا است.»

به‌گفته عراقچی ایرباس و هم بوئینگ هم‌زمان از وزارت خزانه‌داری آمریکا درخواست مجوز فروش این هواپیماها را به ایران کرده بودند و «طبق برجام دولت آمریکا موظف است که این مجوزها را بدهد چون بخشی از تحریم‌های اولیه است.»

مجلس نمایندگان آمریکا در ماه ژوئیه (تیر) به‌منظور جلوگیری از فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران دو متمم لایحه‌ای در این زمینه را تصویب کرد.

با این حال عباس عراقچی در پاسخ به این سئوال که مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا نقض برجام محسوب می‌شود یا خیر، گفت: «نه، این‌ها زمانی که بخواهد اجرائی شود نقض برجام محسوب خواهد شد.»

برای اجرایی شدن مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا باید آن مصوبه را امضا کند.

عراقچی گفت: «طبق برجام دولت آمریکا موظف است که اجازه ندهد هیچ تحریم جدید هسته‌ای علیه ایران برقرار شود یا تحریم‌های قبلی تحت عناوین و بهانه‌های جدید بخواهد برگردد.« او افزود: «اگر تحریم جدید هسته‌ای بخواهد علیه ایران برقرار شود، رئیس جمهوری آمریکا متعهد است که طبق برجام آن‌ها را وتو کند.»

پیش از آن نیز جان کربی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا گفته بود توافق هسته‌ای با ایران بر پایه مورد به مورد اجازه فروش هواپیماهای تجاری به این کشور را می‌دهد.

ایران در ماه ژانویه سال جاری اعلام کرد که می‌خواهد ۱۱۸ فروند هواپیما به ارزش ۲۷ میلیارد دلار از شرکت ایرباس خریداری کند. در پی آن علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران در خرداد (ژوئن) از توافق مکتوب ایران با شرکت بوئینگ خبر داد و گفت ایران با بوئینگ برای خرید ۱۰۰ فروند هواپیما به توافق رسیده است.

شرکت هواپیماسازی بوئینگ نیز اعلام کرد که در نظر دارد ۸۰ فروند هواپیمای مسافربری را به قیمت ۱۷.۶ میلیارد دلار به ایران بفروشد و ۲۹ فروند هواپیمای دیگر را نیز به ایران اجاره دهد. بدین ترتیب کل مبلغ معامله شرکت بوئینگ با ایران ۲۵ میلیارد دلار خواهد شد.

علیرضا جهانگیریان، رئیس سازمان هواپیمایی ایران در مرداد ۱۳۹۳ گفته بود از میان ۲۵۱ فروند هواپیمای موجود در ناوگان هوایی ایران، ۱۰۸ فروند زمین‌گیر هستند. او افزوده بود که ارتقای ناوگان هوایی کشور به دستکم ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز دارد.

از انجام اولین پرواز هوایی در ایران در سال ۱۲۹۲، دو هزار و ۱۲۷ نفر جان خود را در سوانح هوایی نظامی و غیرنظامی از دست داده‌اند.