در شرایطی که کتابهای خواندنی مجوز انتشار نمیگیرند، کتابفروشیهای خیابان کریمخان یکی پس از دیگری ورشکسته و تعطیل میشوند. وزیر ارشاد میگوید اتفاق خاصی نیفتاده است.
به گزارش بخش فرهنگی رادیو زمانه اکنون مدتی است که برخی از مهمترین کتابفروشیهای تهران در خیابان کریمخان زند کرکرههایشان را پائین میکشند و تعطیل میکنند. کتابفروشی نشر نی به مدیریت جعفر همایی، یکی از مهمترین ناشران ایران بهویژه در عرصه علوم انسانی و اجتماعی نخستین کتابفروشی نامآشنای خیابان کریمخان زند بود که کرکرههایش را پایین کشید.
قرار است پس از نشر نی، کتابفروشیهای ثالث، ویستار و آبی نیز تعطیل شوند.
فرخنده حاجیزاده نویسنده و مدیر کتابفروشی ویستار به خبرآنلاین گفت کتابفروشیها بهدلیل مشکلات اقتصادی و همچنین وضع بد نشر تعطیل می شوند. نشر ویستار از یک ماه پیش آگهی فروش داده است.
حاجی زاده به خبرآنلاین گفت:«خیلی سعی کردیم به این نقطه نرسیم، ولی رسیدیم. تاریخ فرهنگی پشت ویستار خوابیده ، ولی دیگر نمیشود ادامه داد. خیلی عرصه تنگ شده و دیگر چارهای نداریم.»
قرار است که مکان کتابفروشی نشر ثالث در خیابان کریمخان زند به یکی از بانکهای خصوصی فروخته شود.
در این میان سید محمد حسینی، وزیر ارشاد درباره تعطیلی کتابفروشیها اظهار نظر کرد. او به خبرگزاری دانشجویان ایرانی (ایسنا) گفت: شاید انتظاری كه ناشران از این كار داشتهاند، برآورده نشده و دیدهاند درآمدزایی ندارد و به همین دلیل دنبال مشاغل دیگری رفتهاند. كارهای فرهنگی مثل بقیهی كارهای خدماتی و تجاری در كشور نیست كه درآمد بالایی داشته باشد.»
وزیر ارشاد در ادامه افزود: «در واقع، میخواهم بگویم كه اكنون اتفاق خاصی نیفتاده است كه آنها حالا متوجه این موضوع شده باشند.»
وزیر ارشاد همچنین دربارهی اینكه در ماجرای تعطیلی كتابفروشیها، روند طولانی دریافت مجوز نشر كتاب هم عنوان شده است، گفت: «ممكن است یك كتاب اشكالاتی داشته باشد و به خاطر اینكه تصحیح شود و ایرادهایش برطرف شود، معطل شود؛ اما اینكه یك كتاب اینگونه بر یك كتابفروشی تأثیر بگذارد، استدلال بیاساسی است.»
همین چندی پیش بود که امین فقیری، از مهمترین نویسندگان ایران در سالهای پایانی دههی پنجاه اعلام کرد که رماناش مجوز نشر نگرفته است. نویسندگانی مانند محمود دولت آبادی، شهریار مندنیپور و امیر حسن چهلتن که در حال حاضر از شناختهشدهترین و مهمترین نویسندگان ایران بهشمار میآیند، آثارشان را به فارسی منتشر نکردند، بلکه ترجمهای از این آثار را در آمریکا و آلمان به چاپ سپردند و از قضا با اقبال گسترده خوانندگان غربی نیز مواجه شدند.
در تاریخ هجدهم دی ماه جزوهای با نام واکاوی براندازی نرم در حوزه نشر» منتشر شده بود. در این جزوه علاوه بر برخی ناشران، دهها نویسنده و مترجم نیز به تلاش برای «براندازی» جمهوری اسلامی متهم شدهاند.
اﻧﺘﺸﺎرات «ﻧﯽ»، «چشمه»، «کویر»، «عطایی»، «روشنگران»، «ققنوس» و «اختران» هفت ناشری هستند که در این جزوه فعالیتهای آنها «براندازانه» اعلام شده است.
در این جزوه از نشر «نی» به عنوان ناشر «ﺧﻂ ﻣﻘﺪم ﻧﺎﺷﺮان ﻣﻌﺎرض ﺑﺎ ﻧﻈﺎم اﺳﻼﻣﯽ» یاد شده است و جعفر همایی مدیر این انتشارات نیز به عنوان «ﯾﮑﯽ از ﻣﻨﺘﻘﺪان ﺟﺪی وزارت ﻓﺮﻫﻨﮓ و ارﺷﺎد اﺳﻼﻣﯽ در دوﻟﺖ ﻧﻬﻢ» معرفی شده است.