محسن کاکارش-وضعیت نامعلوم دو زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام، طی هفتهی گذشته موجب افزایش نگرانیها نسبت به اجرای حکم آنها شد.پنج شهروند کرد نیز براثر تیراندازی نیروهای انتظامی در حوالی شهر پاوه، جان خود را از دست دادند.از سوی دیگر ضمن بازداشتهای گسترده در بلوچستان، یک شهروند بلوچ در تهران همراه با شش تن دیگر به اتهام «خرید و فروش مواد مخدر» اعدام شد.
کردستان
به دنبال انتشار اخباری مبنی بر انتقال حسین خضری به مکانی نامعلوم و بیاطلاعی خانوادهی وی نگرانی¬ فعالان اجتماعی و حقوق بشری نسبت به اجرای حکم این زندانی سیاسی افزایش یافت.احسان مجتوی، وکیل مدافع حسین خضری در گفتوگویی با کمیتهی گزارشگران حقوق بشر، ضمن تائید انتقال موکلش به تهران گفته است: «حکم اعدام به قوت خود باقی است و هر لحظه امکان اجرای حکم وجود دارد.»
برادر این زندانی سیاسی هم گفته است: «برادرم برای اعتراف در مقابل دوربین تحت فشار بوده و از او خواسته شده که اعتراف کند که در درگیریهای مسلحانه شرکت داشته و چند نفر را کشته است و اکنون نیز از اولیای دم تقاضای بخشش میکند. مشخص نیست که چرا بعد از سه سال تازه با این سناریوی جدید با او برخورد میشود. حسین گفت من کسی را نکشتهام که از کسی درخواست بخشش کنم.»
برادر حسین خضری همچنین از بیفایده بودن پیگیریهای مداومش به نهادهای مختلف از جمله ریاست زندان، سازمان بازرسی زندانها، دادستانی کل استان و واحد پیگیری ادارهی اطلاعات خبر داده است.
حسین خضری، در تاریخ دهم مردادماه سال ۱۳۸۷ در کرمانشاه توسط نیروهای سپاه نبی اکرم بازداشت شد و به مدت شش ماه تحت بازجویی مداوم بود.
وی سپس به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد و در اردیبهشتماه سال گذشته در جلسهی رسیدگی کوتاهی در شعبهی یکم دادگاه انقلاب ارومیه به اتهام «تبلیغ علیه نظام و همکاری با یکی از احزاب مخالف نظام» به اعدام محکوم شد.رای دادگاه بدوی نیز در هفدهم مردادماه سال ۸۸ توسط شعبهی ۱۰ دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی تایید و به او ابلاغ شد.
این در حالی است که وضعیت زینب جلالیان، دیگر زندانی کرد محکوم به اعدام که از سه ماه پیش به زندان کرمانشاه منتقل شده، نامعلوم است.به گزارش سایت «جرس»، گزارشها حاکی از آن است که این زندانی سیاسی در دادگاهی چند دقیقهای و غیر علنی به اعدام محکوم شده است.
زینب جلالیان سال ۱۳۶۷توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به اتهام «محاربه با خدا» به اعدام محکوم شد.
نقض حقوق بشر در روزهای اخیر در منطقهی کردستان به این موارد ختم نمیشود. پنج شهروند دیگر کرد نیز براثر تیراندازی نیروهای انتظامی کشته شدند.
سایت کردیش پرسپکتیو در این زمینه نوشت، شامگاه شنبه ۱۸ دیماه، خودرو متعلق به کاسبکاران کرد در حوالی شهر پاوه، هدف تیراندازی نیروهای نظامی قرار گرفت و بر اثر واژگون شدن آن، چهار تن از سرنشینان خودرو جان خود را از دست دادند.
بر اساس آمارهای منتشر شده، سال گذشته بیش از90 تن از افراد کاسب در مرزهای کردستان بر اثر تیراندازی نیروهای امنیتی و انتظامی جان خود را از دست دادند.از سوی دیگر در روزهای گذشته فشار بر فعالان مدنی کرد افزایش یافته است.به گزارش خبرگزاری دیدهبان حقوق بشر كردستان، قرار بازداشت یحیی قوامی، عضو جمعیت كردستان سبز به مدت یكماه دیگر تمدید شد.این فعال مدنی همراه با تعدادی از فعالان مدنی در منزل پدری حبیبالله لطیفی بازداشت شد.
همچنین خانوادهی دلیر اسكندری، فعال مدنی از پیگیریهای خود در خصوص وضعیت فرزندشان خبر دادند که تاکنون بینتیجه مانده است.دلیر اسكندری، عضو انجمن «ژیانه وه»، دبیر ادواری اتحادیهی دموكراتیك دانشجویان كرد در تاریخ ششم دیماه سال جاری پس از احضار به ستاد خبری ادارهی كل اطلاعات كردستان بازداشت شد.
در همان حال به گزارش آژانس خبری موکریان، از سرنوشت محمد ژیان ظفری، فعال مدنی که چندی پیش توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است اطلاعی در دست نیست.در هفتهای که گذشت آخرین جلسهی دادگاه رسیدگی به اتهامات کاوه قاسمی کرمانشاهی، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر در شعبهی اول دادگاه انقلاب کرمانشاه به ریاست قاضی مرادی برگزار شد.
دادگاه اتهامهای این فعال حقوق بشر را «تبلیغ علیه نظام» و «اقدام علیه امنیت ملی» عنوان کرده است.
کاوه کرمانشاهی روز ۱۴ بهمن ماه سال گذشته در کرمانشاه بازداشت و پس از گذراندن ۱۱۰ روز حبس موقت در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات که ۸۰ روز آن در سلول انفرادی بود، دوم خرداد ماه سال جاری با قرار وثیقهی ۱۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
از سوی دیگر سایت کردستان وکردنیوز گزارش داد، واحد رحیمی یکی از شهروندان کرد در مناطق مرزی بانه بر اثر انفجار مین یکی از پاهای خود را از دست داد.بنا به آمارهای رسمی، 12 میلیون و800 هزار مین در مناطق مرزی کردستان کار گذاشته شده که با احتساب جمعیت برای هر شهروند کرد بیش از یک مین آماده به کار وجود دارد.
بلوچستان
اعدام یک شهروند بلوچ همراه شش تن دیگر در تهران و بازداشتهای گسترده، ازجمله موارد نقض حقوق بشر در خطهی بلوچستان طی هفتهی گذشته بودند.به گزارش خبرگزاری¬های رسمی جمهوری اسلامی، محسن بهرامی، پرویز اصغری، عبدالواحد باران زهی، لطیف صحرایی، خلیل تاجیک و رضا قربانی به اتهام «خرید و فروش مواد مخدر» در زندان اوین اعدام شدند.
منابع خبری بلوچستان نیز در این زمینه نوشتند، عبدالواحد باران زهی یکی از شهروندان بلوچ بوده که همراه با شش تن دیگر در تهران اعدام شده است.پیشتر رحیم بندوئی، کارشناس مسائل بلوچستان به زمانه گفته بود، هرسال شمار زیادی از شهروندان بلوچ در دیگر استانهای کشور اعدام می¬شوند و اعدام این شهروندان تنها در استان سیستان و بلوچستان خلاصه نمیشود.درهمان حال بازداشت شهروندان طی روزهای گذشته افزایش چشمگیری داشت.به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پلیس، سرهنگ محمدعلی كاظمی گفته است، به منظور «مبارزه با خرید و فروش مواد مخدر» چهل نفر را دستگیر کردهاند.
به گفتهی سرهنگ محمدعلی کاظمی، طی بیست روز گذشته بیش از بیست نفر دیگر به اتهام «سرقت» بازداشت شدهاند.به باور کارشناسان، کشتار و بازداشت شهروندان به بهانهی کنترل امنیت منطقه و مبارزه با مواد مخدر صورت میگیرد و این مسئله در بلوچستان به امری عادی تبدیل شده است.
آذربایجان
فشار بر زندانیان سیاسی و مدنی در آذربایجان همچنان ادامه دارد.به گزارش هرانا، دکتر لطیف حسنی و آیت مهرعلی بیگلو از زندانیان سیاسی آذربایجان از سوی مسئولان زندان به اعمال محدودیتهای بیشتر و برخوردهای شدیدتر تهدید شدند.گفته میشود، بند ویژهی زندان تبریز متشکل از شماری سلول انفرادی است که از هرگونه امکانات رفاهی و بهداشتی نیز بیبهره است.
لطیف حسنی و آیت مهرعلی بیگلو پس از هفتماه حبس انفرادی، چندی پیش به بند ویژهی زندان تبریز منتقل شدهاند و در یک سلول چندمتری همراه با سه متهم به قتل نگهداری میشوند.افزایش فشار بر این دو زندانی آذربایجانی در حالی است که هنوز از یاشارآذراوغلو، یکی از فعالان مدنی آذربایجان که در هفتههای پیش بازداشت شده بود، هیچ اطلاعی در دست نیست.
در حالی که تعداد چشمگیری از زندانیان سیاسی و مدنی آذربایجان در زندانها هستند، مرتضی نقیپور فعال آذربایجانی پس از تحمل یک ماه بازداشت با سپردن وثیقهی پنجاه میلیونی از زندان مرکزی تبریز آزاد شد.به گزارش منابع خبری آذربایجان، مرتضی نقیپور به همراه ناصر باقری دیگر فعال آذربایجانی روز 20 آذر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند.
بدینترتیب در هفتهای که گذشت علاوه بر ادامهی اعدامها در بلوچستان، احتمال اجرای احکام اعدام در کردستان موجب تشدید نگرانی¬ها شد و فشار بر فعالان مدنی و بازداشتهای گسترده در مناطق قومی و ملی ایران همچنان ادامه دارد.