ایرج ادیبزاده-پانزدهمین دورهی جام ملتهای فوتبال آسیا، با مراسم گشایش خیرهکنندهای در ورزشگاه «خلیفه»ی قطر آغاز شد.برای نخستینبار در یک رویداد ورزشی، از تماشاگران قطری دعوت شده بود که سرود ملی این کشور را بخوانند. یک نمایش لیزری شگفتآور و زیبا، با طراحی یک زمین فوتبال با نور و انعکاس نقش پرچم ۱۶ کشور شرکتکننده، به زیبایی این مراسم افزوده بود.
مراسم آتشبازی بر فراز ورزشگاه خلیفه، پایانبخش افتتاحیهی پانزدهمین دورهی جام ملتهای فوتبال آسیا بود. پس از چنین مراسم باشکوه و خیرهکنندهای، انتظار میرفت که بازیکنان تیم قطر، میزبان این رقابتها هم نمایشی خیرهکننده داشته باشند، اما شکست نومیدکنندهی دو بر صفر میزبان در برابر ازبکستان، آب سردی بر ۴۰هزار تماشاگر قطری حاضر در ورزشگاه ریخت.
هر دو گل در نیمهی دوم زده شد. ادیل احمدف، نام خود را به عنوان زنندهی نخستین گل این جام ملتها در دقیقهی ۵۸، با شوتی از راه دور، به ثبت رساند. گل دوم را سرور جبارف در دقیقهی ۷۷ به ثمر رساند. برونو متسو، مربی فرانسوی تیم ملی قطر در پی این شکست، از هواداران تیم معذرتخواهی کرد و گفت که خیلی بد بازی کردهایم.
قطر باید چهارشنبهی آینده با چین بازی کند که برای امیدوار بودن به صعود، حتماً باید پیروز شود، وگرنه یک خداحافظی زودهنگام با این جام خواهد داشت. در دیدار دوم گروه A چین با دو گل کویت ده نفره را شکست داد . کویت از دقیقه ی سی و پنج با اخراج مساعد ندا مدافعش ده نفره شد . نخستین دریافت کننده ی کارت قرمز این جام . شکست کویت کامل کننده ی شروع بد تیم های عربی در این رقابت ها بود پس از شکست قطر میزبان . چینی ها که با یک گروه بازیکنان جوان و یک مربی چینی – گائو – به این جام آمده اند نمایشی امیدوار کننده داشتند . به این ترتیب ازبکستان و چین با سه امتیاز صدر نشین این گروه شدند .
تیم ملی فوتبال ایران که برای تکرار افتخار و شکوه دههی ۱۹۶۰-۷۰، سالهای پیش از انقلاب اسلامی، تحت فشار قرار دارد، روز سهشنبه یازدهم ژانویه، در ساعت ۱۹:۱۵ دقیقه بهوقت قطر و ۱۹:۴۵ دقیقه به وقت تهران در نخستین بازی، مقابل عراق، قهرمان دورهی پیشین جام آسیا، به میدان میرود.
پیش از این بازی، دو تیم دیگر گروه Dیعنی کرهی شمالی و امارات با هم روبهرو میشوند. فوتبال ایران از قدرتهای قارهی آسیا، در سالهای اخیر موفقیتی در این جام آسیایی نداشته است. افشین قطبی، پس از پایان جام ملتها، هدایت تیم شیمیزو در لیگ ژاپن را برعهده میگیرد. او نخستین ایرانیای است که در ژاپن به مربیگری خواهد پرداخت. ایران روز پانزدهم ژانویه مقابل کرهی شمالی قرار میگیرد و چهار روز بعد، در آخرین دیدار مرحلهی گروهی، با امارات روبهرو میشود.
فوتبال ایران بازنده ی اصلی زد و بند های سیاسی
در رویدادی دیگر، روز پنجشنبه، در جریان انتخابات کنفدراسیون فوتبال آسیا، ایران از داشتن هر سمت و نمایندهای در این کنفدراسیون محروم شد. در این انتخابات، علی سعیدلو، رئیس سازمان تربیت بدنی و معاون محمود احمدینژاد، قصد داشت کرسی نایب رئیسی کنفدراسیون را بهدست آورد. – که یک عنوان تشریفاتی بیشتر نیست .
علی کفاشیان، رئیس فدراسیون فوتبال هم خود را برای کمیتهی اجرایی نامزد کرده بود.یک پست بسیار مهم در کمیته ی اجرایی که پیش از انقلاب ایران در اختیار داشت و پس از انقلاب محسن صفایی فراهانی برای این کمیته انتخاب شد اما به دنبال رویدادهای انتخابات ریاست بازداشت شد و در زندان اوین استعفا داد تا راه برای نامزدی کفاشیان رییس کنونی فدراسیون فوتبال باز شود . اما او هم به دلیل امتیاز دادن به سعید لو پیش از انتخابات انصراف داد . اما کنارهگیری اجباری علی کفاشیان هم به داد علی سعیدلو نرسید.
معاون رئیس جمهوری اسلامی در برابر تنها رقیب خود، نمایندهی نپال، شکست خورد. به این ترتیب، کرسی کمیتهی اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا هم از دست ایران خارج شد و بازندهی اصلی این زدوبندها فوتبال ایران بود.
امیر برادران، روزنامهنگار و کارشناس ورزشی در لندن، عقیده دارد که با این ناکامی، ایران نمیتواند تا ده سال آینده، فردی را در پستهای مهم کنفدراسیون فوتبال آسیا داشته باشد.
امیر برادران: همانطور که مستحضر هستید، در انتخابات مجامع بینالمللی در ورزش، کسانی که نامزد این پستها میشوند، احتیاج به سابقهی ورزشی دارند، از نظر کار مدیریت هم باید ثبات مدیریت داشته باشند و آدمهای مهمی در عرصهی ورزشی کشورشان باشند.
متأسفانه وقتی میبینید آقای سعیدلو با چه فاکتورهایی نامزد نایب رئیسی کنفدراسیون آسیا میشود که پستی کاملاً تشریفاتی هم هست، واقعاً دردآور است. سعیدلو هیچ سابقهای در کار ورزش ندارد و هیچ ثبات مدیریتی در کار او دیده نشده است. بهجز اینکه یک سالی است بدون هیچگونه شناختی مصدر کار سازمان تربیت بدنی ایران شده است.
متأسفانه کسانی که در کنار این آقایان هستند و به اینها میگویند که میتوانند بیایند و این پستها را بگیرند، در اشتباه بسیار بزرگی بودند. چون در مجامع بینالمللی، بهخصوص در همین کنفدراسیون فوتبال آسیایی، هیچکسی سعیدلو را نمیشناسد.
در گذشته، قبل از انقلاب، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، کامبیز آتابای، رئیس کمیتهی اجرایی تشکیلات فوتبال آسیا بود. این بهنفع فوتبال ایران بود. بعد از انقلاب هم تنها شخصی که دیدیم در این مجامع نفوذ بارزی پیدا کرد، شخص صفایی فراهانی بود. پستی که در اختیار صفایی فراهانی بود، متأسفانه بعد از انتخابات و محدودیت سیاسیای که برای او پیش آمد، به علی کفاشیان محول شد.
ایشان هم بدون هیچگونه شناختی از مسائل ورزش کشور، بدون هیچگونه آگاهی و صرفاً با یکسری بازیهای پشت صحنه، بازنده ی بزرگ این انتخابات شد و پستی که اصلاً متعلق به آقای کفاشیان نیست، بلکه مختص فوتبال ایران است، از دست ایران خارج شد. ما احتیاج به فردی داریم که بتواند از منافع فوتبال ایران در کمیتهی اجرایی کنفدراسیون فوتبال آسیا دفاع کند.
اگر خاطر علاقهمندان فوتبال باشد، در بازیهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، در آخرین بازی که بازی بسیار مهمی بود، ما باید با کرهی جنوبی بازی میکردیم و عربستان باید با بحرین بازی میکرد. یکی از نگرانیهایی که تمام ورزشدوستان داشتند، این بود که میبایستی این بازی همزمان انجام بشود. همزمان شدن این بازی، میتوانست در رفتن ایران به جام جهانی تأثیر داشته باشد. – و احتمال تبانی دو کشور عربی را از بین ببرد .
اما از آنجا که ما آدمی در تشکیلات کنفدراسیون فوتبال آسیا نداشتیم، نتوانستیم از قدرت اجرایی و نفوذ خود استفاده کنیم و بازی را همزمان برگزار کنیم. دو تیم در حالی به دیدار هم رفتند که دقیقاً از نتیجهی بازی ایران آگاه بودند و خیلی با سیاست، بازی را به نفع خودشان تمام کردند. در حالی که اگر بازی همزمان انجام میشد، ما شانس بسیار زیادی داشتیم که در بازیهای جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی حاضر باشیم.
این یک نمونهی کوچک بود از مسائلی که میتواند در کل بهنفع فوتبال ایران باشد.
متأسفانه با توجه به شرایط فعلی، آقای کفاشیان با یک ناکامی بسیار بزرگ روبهرو شد، قمار بزرگی را باخت و خود را به نفع آقای سعیدلو از این تشکیلات بیرون کشید. نکتهی قابل توجه اینجاست که وقتی آقای سعیدلو میبیند از ۴۵ رأیی که باید بهدست بیاورد، فقط ۲۰ رأی بهدست میآورد، میگوید رأی بدی نبوده است و به نظر من، رأی بسیار خوبی بوده است. انشاالله ما تلاش میکنیم که در آینده بتوانیم جایگاه خودمان را در فوتبال آسیا حفظ کنیم … که چنین رویکردی واقعاً باعث تأسف است.
همانطور که شما اشاره کردید، من اعتقاد دارم این آقای سعیدلو و کفاشیان نبودند که ضربه خوردند. چون اینها به قول معروف، عددهایی در فوتبال و در ورزش ایران نیستند. در واقع، این فوتبال ایران بود که متأسفانه با از دست دادن این کرسیها، ضربهی زیادی خورد.
در ایران همین مسئله واکنشهای بسیاری در پی داشته است. ازجمله محمد دادکان، رئیس پیشین فدراسیون فوتبال، تصمیم کنارهگیری علی کفاشیان از نامزدی هیئت اجرایی را خیانت به جامعهی فوتبال ایران توصیف کرده و گفته است که ایران برای بهدست آوردن این پست، ۱۱ سال تلاش کرده بود. فکر میکنید این مسئله به کجا ختم بشود؟
من فکر میکنم همانطور که آقای سعیدلو برگشته، آقای کفاشیان هم به ایران برمیگردد. ما باید تلاش کنیم آدمهای دیگری در سطح ورزش پیدا کنیم، از نفوذهای سیاسیمان استفاده کنیم و بتوانیم جایگاه خودمان را حفظ کنیم.
با شرایطی که در فوتبال امروزهی ایران حاصل شده است و با حاکم شدن یک سری آدمهای غیر ورزشی، سیاسی و گاه سپاهی بر فوتبال ایران، من خیلی مشکل میدانم که ما حداقل در ده سال آینده بتوانیم فردی را در این مسند داشته باشیم.
همانطور که در ابتدا گفتم، آمدن به این تشکیلات، کار بسیار مشکلی است. یکی از فاکتورهایی که شما میتوانید چنین پستهایی را در اختیار بگیرید، داشتن سابقه است و اینکه آدمهای اعضای کنفدراسیون فوتبال آسیا شما را بشناسند.
ما متأسفانه کسی را نداریم که الان آنقدر در میان دیگر اعضای کنفدراسیون فوتبال آسیا، آدم معروفی باشد و آدمی مورد احترام و با سابقه باشد. وقتی خالی از این مسئله هستیم، بعید میدانم ما همچنان که گفتم در ده سال آینده بتوانیم فردی را در یکی از این پستهای مهم داشته باشیم.
برمیگردیم به گشایش پانزدهمین جام ملتهای فوتبال آسیا در قطر که با مراسم گشایش زیبا و خیرهکننده، اما نتیجهی نومیدکننده برای تیم ملی این کشور با شکست دو بر صفر برابر ازبکستان همراه شد. برای ایرانیها اما دیدار روز سهشنبهی تیم ملی در برابر عراق، اهمیت ویژهای دارد. ایران ۳۵ سال است که انتظار قهرمانی جام ملتهای قاره را میکشد. شما به دیدار روز سهشنبه چطور نگاه میکنید؟
بسیار بازی حساسی است. من اعتقاد دارم که برندهی این دیدار، شانس صعود به مرحلهی بعدی را دارد. هم برای عراق، هم برای ایران. با توجه به شرایط فوتبال ایران، بهترین نتیجهای که ایران میتواند از این بازی بهدست بیاورد، یک نتیجهی مساوی است. به این امید که برود امارات را بزند، یک نتیجهی مساوی هم با کرهی شمالی بگیرد و با تقریباً حداقل امتیاز (۵ امتیاز) به مرحلهی بعدی صعود کند.
عراق تیم ناشناختهای برای ما است. ما تیم عراق را در بازیهای غرب آسیا شکست دادیم. اما فراموش نکنیم که آن تیم، تیم دوم عراق بود و نه تیم اول آن. عراق دستش را برای ما رو نکرده و ما بسیار بازی مشکلی در مقابل عراق داریم که از حساسیت زیادی هم برخوردار است.
این حساسیت را هم مسئولان فوتبال کشور و سرمربی تیم ملی فوتبال ایران ایجاد کردند. آنهم زمانی که مدعی شدند ما میرویم برای قهرمانی بازیهای جام ملتهای آسیا؛ قهرمانیای که به قول شما، ۳۵ سال است نصیب فوتبال ما نشده است. یا به بیانی دیگر، ۳۵ سال ما در هیچ فینالی از جام ملتهای آسیا نبودهایم.
به اعتقاد من، ریشههای آن را باید در مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران جستوجو کرد. اگر فرد آگاهی در مصدر کار فوتبال ایران بود، حتی در سازمان تربیت بدنی بود، قبل از اینکه از این ادعاها بکنند و این شعارها داده بشود، میتوانستند بنشینند و با چند کارشناس فوتبال صحبت کنند تا دلایل اینکه ۳۵ سال است ما جام ملتهای آسیا را نبردهایم، برآورد کنند و ببینند امروز آیا مسائلی که باعث شده در این مدت ما به این جام دسترسی نداشته باشیم، در کشور ما حل شده است؟ و بعد با این شعارها، وارد صحنهی بازیها شوند.
به اعتقاد من، هدفمندی بعد از شکست در بازیهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی، هدفمندی برای قهرمانی در جام ملتهای آسیا، کار اشتباهی بود. ما باید یک تیم جوان درست میکردیم، از این بازیها استفاده میکردیم و هدف را در بازیهای ۲۰۱۴ قرار میدادیم.
آقایان اما اعلام کردند ما قادر هستیم جامی را که ما ۳۵ سال است نبردهایم، با ۱۵-۱۶ ماه برنامهریزی، به دست بیاوریم که بهنظر من، حرف کاملاً غیر کارشناسانهای بود و امروز هم این حساسیت را در جامعه ایجاد کرده است که ایران باید قهرمان جام ملتهای آسیا بشود.
در حالیکه من اگر بخواهم کارشناسی نگاه کنم، ما هیچ شانسی در این بازیها نخواهیم داشت. به عنوان یک ایرانی، دوست دارم تیم ملی کشورمان حتماً قهرمان این جام بشود، چون میتواند باعث افتخار همهی ما ایرانیان باشد، ولی درصد و شانس موفقیت ایران را کم میبینم.
آخوند و فوتبال کارشناسانه این ها یک مشت آخوند هستند که هم مملکت را بباد داده اند وهم ورزش وفوتبال را . بر خلاف گفته این کارشناس در یک همه پرسی در یک سایت رژیم ایران ددیدم که هفتاد درصد مردم رای به این داده بودند که این تیم قهرمان آسیا نمیشود. یعنی اینکه مردم هم میدانند اینها همه اش شعار است . بعلاوه از فوتبالی که در آن فساد بقول خودشان سرتاسر تیم ها و بازیکن ومربی را گرفته ، وسران تیم ها یک مشت نظامی سپاه هستند و فدراسیون در دست سپاهیان است وروسا نیز ، چه انتظاری دارید ؟این اقایان که امور را در دست گرفتند از ورزش آگاهی ندارند البته این در حالی ست که در کشورهای دیگر حتی همین امارت با یک تیم جوان وبا برنامه ریزی شده میایند ولی آقایان میآیند ویک مشت شعار میدهند وبعد هم جیب ها را پرپول میکنند بعد میروند و نفر بعدی هم همینطور ! فوتبال ایران شانسی است . شاید هم شانسی بردند . ولی امروز شانسی بردن در فوتبال هم کمتر شده است ودرنهایت فکر ، تاکتیک و برنامه ریزی است که ساختار ورزشی و فوتبال را درست میکند کره و ژاپن وحتی کره شمالی نمونه از ا ین دست است . ولی جناب قطبی راهم فراموش نکنیم که واقعا میدانی برای خود برای پرش به سوی مربی گری درست کرد و با احمدی نزاد ها ساخت ودر مراسم تحلیف او شرکت کرد در حالیکه مردم در خیابان سرکوب میشدند بعد هم اظهار میدارند که مردم ا یران را دوست دارند. این مردم دوستی هم دکانی شده است که همه بنام مردم بخورند ببرند
آزمون / 10 January 2011