مریم محمدی – در روزهای پایانی هفتهی گذشته، تیتر اول بیشتر رسانههای فارسیزبان در خارج از کشور و نیز فعالیت ایرانیان در بیشتر کشورهای جهان، متوجه تلاش برای لغو حکم اعدام حبیبالله لطیفی، دانشجوی کرد بود که قرار بود سحرگاه روز یکشنبه ششم دیماه در شهر سنندج به جوخهی اعدام سپرده شود.
روز جمعه، چهارم دیماه، سازمان عفو بینالملل در یک بیانیه، از مقامات ایران خواسته بود تا با برگزاری مجدد یک دادگاه عادلانه برای حبیبالله لطیفی، حکم اعدام او را لغو کند.
همچنین در مقابل سفارتخانههای جمهوری اسلامی در تعدادی از پایتختهای کشورهای اروپایی، تظاهراتی در اعتراض به این حکم صورت گرفت.
روز پنجم دیماه تجمعی نیز در مقابل زندان سنندج تشکیل شده بود و در ساعات پایانی همان شب، در برخی از سایتها اعلام شد که حکم اعدام حبیبالله لطیفی متوقف شده است.
در پی قطعیت یافتن این خبر، برای بررسی جوانب مختلف این پرونده، روند دادرسیها، چگونگی صدور حکم و توقف آن، گفتوگوهایی داشتهام با محمدعلی توفیقی، عضو سابق سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی و از فعالان سیاسی کرد؛ صالح نیکبخت، وکیل مدافع حبیبالله لطیفی و همچنین شیرین عبادی، حقوقدان و برندهی جایزهی صلح نوبل.
چه عامل یا عواملی را در صدور این حکم تعلیق مؤثر میبینید؟
محمدعلی توفیقی: اولاً بر اساس صحبتهایی که وکلای مدافع آقای لطیفی مطرح کردند، حتی استانداردها و رویکرد معمولی قوهی قضاییهی جمهوری اسلامی هم در مورد این حکم رعایت نشده بود. علاوه بر این آقای لطیفی بارها اعلام کرده بود و حتی در نامههایی هم نوشته بود که تمام اقرارهایی که از من گرفتهاند را تکذیب میکنم و اساساً در روزی که آن اتفاقها افتاده و من به اجرای آن متهم شدهام، در سنندج حضور نداشتم. این حکم بهنظر میرسد حتی از لحاظ قضایی هم حکم درستی نیست و انتظار بهحق مردم منطقه، خانواده، دوستان و جریانات مختلف، لغو این حکم بود.
با توجه به اینکه تجارب متعددی هم در چند ماه گذشته وجود داشته، بهنظر میآید قوهی قضاییه قصد دارد در برابر فشارهای مجامع بینالمللی و حقوق بشری، با احتیاط بیشتری عمل کند.
شما به فشار مجامع بینالمللی اشاره میکنید. فعالیتهای ایرانیان خارج از کشور در روزهای اخیر را هم در این زمینه محاسبه میکنید؟
بله دقیقاً. در طول زمان کوتاهی که این خبر منتشر شد، یعنی از بعدازظهر پنجشنبه که حکم اعدام حبیبالله لطیفی اعلام شده بود تا روز یکشنبه که زمان اجرای این حکم بود، فاصلهی زمانی بسیار کوتاهی وجود داشت. بسیاری از فعالان، روزنامهنگاران، انجمنها و سازمانهای حقوق بشری فرصت زمان کمی را برای واکنش در این زمینه داشتند و مخصوصاً مصادف شدن این قضیه با جشنهای کریسمس که تعطیلات کشورهای اروپایی است، این نگرانی را بهوجود آورده بود که واکنشهای بهموقع ایجاد نشود.
خوشبختانه اما در سطوح مختلف، رسانهها، رادیوها، سایتها، شبکههای اجتماعی، جریانهای سیاسی و فعالان حقوق بشر واکنشهای بهموقع و زیادی را از خودشان نشان دادند.
همانطور که میدانید، در بسیاری از پایتختهای کشورهای اروپایی و یا شهرهای مهم کشورهای اروپایی، اعتراضها و تجمعهایی برای لغو این حکم اعدام برگزار شد که فکر میکنم اینها را باید در یک مجموعه دید. از آن طرف، وکلای مدافع ایشان کارهای حقوقی را در داخل پیگیری کردند و حتی شما حضور مردم شهر سنندج را در حد زیادی در جلوی زندان در اولین ساعات بامداد روز یکشنبه دیدید…
البته مردم سنندج گویا از روز شنبه در مقابل زندان تجمع کرده بودند.
بله همینطور است، از روز شنبه بعدازظهر، ولی از ساعات اولیهی بامداد روز یکشنبه، این تجمع خیلی معنادارتر و بیشتر بوده است. البته بهجز سنندج، در شهرهای دیگر هم اعتراضهایی بهصورت محدود وجود داشته که البته با توجه به فضای داخل کشور، چندان انعکاسی نداشته است.
عقلانیت حقوقی
با صالح نیکبخت یکی از وکلای مدافع حبیب الله لطیفی که در حال ترک سنندج به سوی تهران است گفتوگو می کنم:
صالح نیکبخت: من از بعدازظهر پنجشنبه در سنندج بودم. یعنی دو ساعت و نیم بعد سوار هواپیما شدم، به کرمانشاه آمدم و از آنجا به سنندج رفتم و خدا را شکر که این مسئله را حل کردیم.
ممکن است توضیح بیشتری بدهید که چگونه این اتفاق افتاد؟ چگونه موفق شدید این حکم تعلیق را بگیرید؟
من فقط میتوانم به شما بگویم که در این مورد، با توجه به درخواستی که ما از مقامات قضایی استان و همچنین از سایر مقامات کردیم، خواهان این شدیم که فعلاً برای رسیدگی مجدد این پرونده، حکم برای مدتی متوقف بماند.
این ناشی از توافقی بود که مقامات با ما کردند و به این درخواست پاسخ دادند. ارتباطی به هیچ اقدام دیگری ندارد و ما هم میخواهیم افرادی که راجع به این موضوعات صحبت میکنند، حقایق را در نظر بگیرند.
در مورد اتهامات ایشان یا حتی اعترافاتی که کردهاند، نهادهای گوناگونی اعتراض کردهاند که این دادگاهها در شرایط درست و عادلانه و یا به عبارتی، با رعایت موازین حقوقی لازم برگزار نشده است.
اولاً محاکمهی ایشان، بر خلاف آنچه در روزنامهها، رادیوها و تلویزیونهای جاهای دیگر منتشر شده، در سال ۸۶ انجام شد و برخلاف آنچه گفته شد که چند دقیقه بوده، چند ساعت طول کشیده است. هم من و هم آقای احمدی، هرکدام نزدیک به یک ساعت و نیم تا دو ساعت از وی دفاع کردیم.
دوم اینکه از میان اتهامات متعددی که در پرونده متوجه آقای لطیفی است، او فقط دوتا از اتهامات را انکار کرد و بقیه را قبول کرد. البته در دادگاه و من کاری به این ندارم که در گذشته چه اتهاماتی را در سایر مراجع قبول کرده است.
در دادگاه تجدیدنظر هم رسیدگی مناسبی صورت گرفت و به هر صورت، بر اساس دفاعی که صورت گرفت، منجر به این وضعیت شده است و چندین بار هم در دادگاه تجدید نظر استان که حکم را تایید کرد و هم در دیوان عالی کشور، این حکم مورد رسیدگی قرار گرفت.
آیا امیدوار هستید که این توقف، به نقض دائم این حکم منجر شود؟
ما امیدواریم؛ نه با جوسازی کردن، بلکه با معقولیت حقوقی و من کاری به مسائل سیاسی آن ندارم. امیدوارم این موضوع با عقلانیت حقوقی، بار دیگر هم مورد رسیدگی قرار بگیرد و نتیجهی مثبتی از آن بگیریم.
تاثیر افکار عمومی
نظر شیرین عبادی در مورد توقف حکم اعدام، با صالح نیکبخت متفاوت است.
شیرین عبادی: خوشبختانه وجدان بیدار بشری و اعتراضهای بینالمللی و سازمانهای بینالمللی حقوق بشر، باعث شد که فعلاً این جوان از مرگ نجات پیدا کند. من امیدوارم که حکم تعلیق منجر به از بین رفتن این حکم و صدور آزادی این جوان شود.
شما به وجدان بیدار بشری اشاره میکنید و کمکی که به نقض این حکم کرده است. صالح نیکبخت وکیل حبیب الله لطیفی معتقد است که این امر صرفاً قضایی است و مسائل دیگر، و آنچه از سوی ایشان «جوسازی» نامیده میشود، نقشی در این میان ندارد.
توجه داشته باشید که حکم اعدام صادر شده بود و قرار بود که اجرا بشود. زمان اجرا هم به متهم اعلام شده بود؛ هم به خانوادهاش و هم به وکیلش. بنابراین این حکم قطعی و قابل اجرا بود. چه اتفاقی افتاد که مانع از اجرا شد؟ آن وجدان آگاه بشری بود. هم ایرانیها و هم مجامع بینالمللی به تحرک آمدند و احساس کردند میبایستی کاری انجام بدهند و در اثر اعتراضهای شدید بود که جلوی اجرای این حکم گرفته شد.
در مورد روند دادرسیها، برخی نهادهای حقوق بشری بینالمللی به روند دادرسی پروندهی حبیبالله لطیفی اعتراض داشتند، ولی آقای نیکبخت معتقد بود که این اعتراضها چندان وارد نیست.
من متوجه محدودیتهایی که برای وکلایی که در ایران دفاع میکنند، هستم. ولیکن باید بگویم که تجربه به من نشان داده که متأسفانه قوهی قضاییه استقلال خود را از دست داده است و تبدیل شده به آلت دست مأمورین امنیتی. مأمورین امنیتی هستند که در ابتدا تعیین میکنند هر فرد چقدر باید محکوم شود و قاضی هم بر همین روال اعلام میکند.
آقای نیکبخت ضمناً در مورد اتهامات حبیبالله لطیفی هم گفت که اتهامات در بیشتر موارد به او منتسب میشود و او فقط دو اتهام را رد کرده است.
با وجود محدودیتهایی که برای وکلا هست، اینها دفاع میکنند و سعی میکنند که موکلین خود را نجات بدهند. ولیکن نجات موکل نبایستی منجر به این بشود که خدای ناکرده کسی حرف نادرستی بزند.
سابقه نشان داده که زندانیان سیاسی امکان برخورداری از دادرسی عادلانه را ندارند و در حقیقت، یک وکیل حق ندارد علیه موکلش صحبت کند و بگوید که اتهامات دادستان درست است، بلکه باید توجه را بر این مسئله جلب کند که با استفاده از امکانات قانونی، موکلش را نجات بدهد. من به شما تاکید میکنم، اگر اعتراض بینالمللی و وجدان آگاه ایرانیها نبود، این جوان اعدام شده بود. اما خوشبختانه افکار عمومی چنین اجازهای را نداد.
I do not understand Ms. Ebadi. From one side she condemns west for lack of democracy, then she wants to show the rest of the world the Islam has democracy, it means theocracy has internal democracy which she has discovered and no one else during the history of human kind has been able to discover it, then she goes on and defend a character like Ibrahim Yazdi who has blood on his hand. For thirty years this person has sucked blood of Iranian and she thinks that he is innocent. More over Ms. Ebadi thinks that the US is ruled by dictators and Iran has more freedom of speech. The list is long. This is typical of a person who cannot think rationally. They are still stuck in religious thinking and cannot get rid of saints like Khomeini. She is outside Iran and barks as much as she wants and then call the west to be inhuman and Islamic republic to be human. Then she defends islamic laws which approves execution, stoning etc. Is this person believable? Reliable? No,
کاربر مهمان / 31 December 2010