بهداد بردبار- اگرچه مجازات اعدام حبیبالله لطیفی، زندانی سیاسی کرد، صبح روز یکشنبه اجرا نشد، اما وضعیت این دانشجوی محکوم به اعدام همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.اعدام حبیبالله لطیفی در حالی متوقف شد که جمعی از شهروندان سنندج همراه با اقوام وی در برابر زندان مرکزی سنندج تجمع کرده بودند. نیمهشب، اخباری از احتمال توقف حکم اعدام در رسانههای مجازی منتشر شد و صبح روز یکشنبه اعضای خانوادهی لطیفی توانستند با او در زندان دیدار کنند. در همین رابطه، گزارشهای ارسالی از سوی شاهدان عینی از تجمع دهها تن از مردم سنندج در برابر زندان خبر دادند.
از سوی دیگر خبر توقف حکم اعدام لطیفی، موجی از شادی و امیدواری در میان فعالان مدنی برانگیخت؛ چراکه از زمان انتشار احتمال اجرای حکم اعدام لطیفی گروهی از روزنامهنگاران و فعالان مدنی با تشکیل کمپین بینالمللی تلاش داشتند مجازات اعدام این دانشجوی زندانی را لغو کنند و این تلاشها همچنان ادامه دارد. با اینهمه روز یکشنبه اعضای کمپین نجات ضمن ابراز خوشحالی از توقف اجرای حکم، نسبت به اجرای آن در زمانی نامعلوم ابراز نگرانی کردند.
در ادامهی تلاشها برای توقف حکم اعدام این زندانی سیاسی، نعمت احمدی و صالح نیکبخت، وکلای لطیفی از ارسال مجدد پرونده به دیوان عالی کشور خبر دادهاند. روز گذشته صالح نیکبخت در مصاحبه با تلویزیون بیبیسی فارسی «از مقامات قضایی و اجرایی استان کردستان که اجرای حکم را برای مدتی متوقف کردهاند» تشکر کرد.
بازداشت اعضای خانوادهی حبیبالله لطیفی
به گزارش وبسایت خبری کوردیش پرسپکتیو، بازداشت اعضای خانوادهی حبیبالله لطیفی در آخرین ساعات روز دوشنبه به نگرانیهای گستردهای دامن زده است. هنوز انگیزهی مسئولان امنیتی و نیز تعداد دقیق بازداشتشدگان مشخص نیست. علاوه بر اعضای خانوادهی لطیفی گروهی از فعالان سیاسی شهر سنندج نیز روز گذشته بازداشت شدند.
واکنشها و بیانیهها
محمود امیریمقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشر ایران در رابطه با تعویق اجرای حکم اعدام لطیفی میگوید: «ما نگران وضعیت آقای لطیفی و خانوادهی او هستیم. ما باید دقت کنیم که اجرای حکم اعدام آقای لطیفی تنها به تعویق افتاده است و نمیدانیم توقف این حکم تا چه زمانی ادامه خواهد داشت.»او میافزاید: «امکان دارد مقامات امنیتی اقوام حبیبالله لطیفی را دستگیر کرده باشند تا صدای اعتراض آنها خاموش شود و همزمان فرزند آنها را در خفا اعدام کنند.»
او تصریح میکند: «ما از جامعهی جهانی میخواهیم که به دقت پروندهی آقای لطیفی را دنبال کنند و مقامات ایرانی را همچنان تحت فشار قرار دهند.»حامد انصاری، فعال مدنی کرد در مورد تشدید فضای سیاسی شهر سنندج و فشار به فعالان سیاسی میگوید: «عصر روز یکشنبه علاوه بر بازداشت اعضای خانوادهی لطیفی، شماری از فعالان مدنی شهر سنندج نیز بازداشت شدند. این بازداشتها موجب نگرانی است. در وضعیت موجود بدترین حالت ممکن اعدام مخفیانهی حبیبالله لطیفی است. اقدام حاکمیت در بازداشت فعالان سیاسی و اقوام این زندانی را میتوان پیشدستی مقامات اطلاعاتی برای جلوگیری از تنشهای احتمالی در شهر سنندج دانست. خوشبختانه مقامات شهر سنندج به عواقب منفی اعدام این جوان کرد آگاهی دارند. در صورتی که حکم اعدام لطیفی اجرا شود به افزایش التهاب و بروز اعتراضهای مردمی منجر خواهد شد.»
این فعال مدنی کرد میافزاید: «تجمع مسالمتآمیز گروهی مردم شهر سنندج نشانگر حساسیت مردم نسبت به اجرای حکم اعدام زندانیان سیاسی است. خوشبختانه با اطلاعاتی که کمپین حمایت از حبیبالله لطیفی کسب کرده وی در سلامت جسمی، در زندان سنندج به سر میبرد. همینطور بر اساس اعلام منابع، پروندهی حبیبالله قرار است دوباره در دیوان عالی کشور به جریان بیفتد.»
آقای انصاری میگوید: «امیدواریم مسئولان با تدبیر درست و بررسی عادلانهی پرونده حکم اعدام را لغو کنند و با آزادی فعالان سنندجی اجازه دهند آرامش در این شهر برقرار شود.»به عقیدهی وی، «اعتراض گستردهی مردم کردستان در پی اعدام پنج زندانی سیاسی در خردادماه گذشته که به شکل اعتراض سیاسی گسترده و اعتصاب بازاریان و دانشجویان بروز پیدا کرد، شاید نزدیکترین هشدار و اخطار به مسئولان باشد که مردم مبارز و متحد کرد در برابر اعدامهای حکومتی واکنش نشان خواهند داد و در برابر اعدام جوانان کرد قطعاً سکوت نخواهند کرد. مردم کردستان در دفاع از جان جوانانشان مصمم هستند و چنانچه مقامات ایرانی خواستار برقراری آرامش در این منطقه باشند، باید با تدبیر و هوشیاری بیشتری رفتار کنند و به حقوق شهروندان کرد احترام بگذارند.»
روز گذشته نشریهی «گاردین» نیز به پوشش خبری دستگیریهای شهر سنندج پرداخت.
این نشریه از به تعویق افتادن اجرای حکم اعدام لطیفی به دلیل اعتراضهای گسترده خبر داد و نوشت: حبیبالله لطیفی که از سه سال پیش در زندان به سر میبرد روز یکشنبه اعدام نشد.»گاردین با اشاره به بازداشت اعضای خانوادهی لطیفی خبر داد: «حداقل ده تن از فعالان مدنی شهر سنندج پس از تجمع اعتراضآمیز در برابر زندان سنندج دستگیر شدند. در میان بازداشتشدگان نام سیمین چایچی شاعر کرد نیز به چشم می خورد.»
همچنین رسانههای متعلق به اتحادیهی میهنی کردستان گزارش کردند: «جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق که از اعضای کمپین ضد اعدام است در روزهای گذشته مقامات ایرانی را ترغیب کرده تا اجرای اعدام این زندانی را متوقف کنند.»
در همین رابطه خبرگزاری دولتی ایلنا به نقل از صالح نیکبخت، وکیل لطیفی ادعای رسانههای اقلیم کردستان را رد کرد.نیکبخت در این مصاحبه ادعای دخالت مقامات کشورهای همسایه در متوقف کردن اجرای احکام را مردود دانست. شهابالدین شیخی، فعال مدنی کرد و از اعضای کمپین دفاع از حبیبالله لطیفی اما گفت: «من تردید ندارم به تعویق انداختن حکم اعدام به دلیل تجمع اعتراضی مردم در برابر زندان و همچنین توجه افکار عمومی بینالمللی به این پرونده است. اجرای مجازات اعدام لطیفی در شرایطی که فشارهای اقتصادی نارضایتیهای عمومی را بالابرده میتواند برای حاکمیت کارکرد داشته باشد. اعدام مخالفان میتواند نمایش قدرت از سوی حاکمیت باشد.»
بر اساس گفتههای این روزنامهنگار کرد، شب یکشنبه تماسهای تلفنی با کردستان با اختلال همراه بوده و همزمان مقامات امنیتی به منزل چندین تن از مخالفان اعدام لطیفی یورش بردند. مقامات ایران، حبیبالله لطیفی را متهم میکنند که در تصویربرداری از دو انفجار در شهر سنندج دخیل بوده است. همچنین دادگاه او را با گروه پژاک مرتبط میداند. دادگاه پیشتر وی را با استناد به آیاتی از قرآن به محاربه محکوم کرده بود.
این در حالی است که اعضای خانوادهی لطیفی اتهامات وارده را رد میکنند و منکر هرگونه ارتباط فرزندشان با گروه سیاسی پژاک هستند.
اطلاعیهی خبری کمپین سراسری نجات حبیبالله لطیفی
به گزارش روا نیوز، شماری از شهروندان سنندجی از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدەاند که تاکنون از وضعیت آنها اطلاعی به دست نیامده است.بنا بر اطلاعیهی خبری کمپین سراسری نجات حبیبالله لطیفی، تاکنون دستگیری دست کم ۱۲ نفر از این فعالان مورد تائید کمپین است که اسامی آنها به شرح زیر اعلام میشود: ۱.سیمین چایچی ، شاعر و نویسنده ۲. حميد ملك الكلامي ، فعال محيط زيست ۳. سعید ساعدی ، روزنامهنگار ۴. حمید ساعدی ، فعال مدنی ۵. افشین شیخالاسلامی وطنی از اعضای انجمنهای محیط زیست سنندج ۶. هاشم رستمي، فعال كارگری ۷. زاهد مراديان، فعال کارگری ۸. واحد مجيدی ۹. یحیی قوامی .۱۰ ژیان ظفری از زندانیان سیاسی سابق ۱۱. محمود محمودی، روزنامهنگار ۱۲. پدرام نصراللهی، فعال كارگري و زنداني سياسي سابق.
لازم به یادآوری است روز گذشته مختار زارعی، روزنامهنگار و فعال مدنی اهل سنندج نیز از سوی نیروهای امنیتی بازداشت و پس از ساعاتی آزاد شد.