افزایش قیمت فرآوردههای لبنی در سالهای گذشته همراه با کاهش قدرت خرید مردم، سرانه مصرف لبنیات در ایران را کاهش داده و صنایع لبنی را با کاهش تقاضا روبرو کرده است.
محمدرضا گنجی مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآورده های لبنی به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران، ایرنا گفت که ۳۰ درصد از واحدهای تولیدی لبنی تعطیل شدهاند.
به گفته او بخش زیادی از این واحدها نیز با ظرفیت کمتر به فعالیت خود ارائه میدهند.
بر مبنای سخنان گنجی حداقل ۲۴۰ واحد از ۸۰۰ واحد تولیدی لبنیات در ایران تعطیل شدهاند. او تیر امسال از تعطیلی ۵۰ درصد واحدهای تولیدی خبر داده بود.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی «کمبود تقاضا» را یکی از عوامل رکود در صنایع لبنی برشمرد و گفت که به دلیل افزایش قیمتها، « مردم میزان مصرف لبنیات را کم کرده اند».
کاوه زرگران، عضو کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران مرداد امسال از کاهش فروش روزانه لبنیات خبر داده و گفته بود که دولت باید با طرحی مدون، «قیمت لبنیات را تا ۲۰ درصد کاهش دهد».
این در حالی است که قیمت مواد لبنی در سه سال گذشته همواره افزایش یافته است. زمستان سال گذشته ستاد حمایت از حقوق مصرف کنندگان برای سومین بار با افزایش ۱۵ درصدی قیمت فرآوردههای لبنی موافقت کرد.
به رغم صدور مجوز افزایش قیمت لبنیات، مدیران واحدهای لبنی اعلام کردند که به دلیل عدم کشش بازار از فروش محصولات با قیمت جدید صرفنظر کردهاند.
واحدهای کوچک از بین رفتهاند
برپایه گزارشهای رسمی حدود ۴۰۰ واحد تولید لبنیات ایران در پنج سال گذشته تعطیل شدهاند. به گفته گنجی واحدهای تولیدی کوچک به دلیل عدم توانایی در رقابت با صنایع بزرگ فعالیت خود را متوقف کردهاند.
او مرداد امسال گفته بود که به دلیل عدم تقاضا در بازار، دامداران نیز برای فروش شیر خام با مشکل روبرو هستند.
معاون وزیر جهادکشاورزی ایران اعلام کرده است که روزانه نزدیک به یکهزار و ۸۰۰ تن شیرخام تولیدی «به دلیل نبود امکان خرید آن از سوی مردم تبدیل به شیرخشک می شود».
براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی سرانه مصرف لبنیات خانوارهای ایرانی ۹۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم است در حالیکه میانگین جهانی سرانه مصرف لبنیات ۲۵۰ کیلوگرم اعلام شده است.
برنامه پنجم توسعه دستگاههای حاکمیتی را به افزایش سرانه مصرف لبنیات به ۱۶۰ کیلوگرم موظف کرده است.