سازمان عفو بینالملل ضمن انتشار بیانیهای با ابراز نگرانی از احتمال اجرای حکم اعدام علیرضا تاجیکی، از دستگاه قضایی ایران خواسته است روند اجرای این را متوقف کند.
علیرضا تاجیکی به اتهام قتل و تجاوز به عنف در ۱۵ سالگی محکوم به اعدام شده است و ممکن است که این حکم روز چهارشنبه سیزدهم مرداد/ سوم اوت اجرا شود.
این زندانی زندان عادل آباد شیراز در نامهای که برای خانواده خود فرستاده، نوشته است که قرار است روز چهارشنبه (۱۳ مرداد) اعدام شود و از خانوادهاش خواسته تا برای ملاقات آخر به زندان بروند.
عفو بینالملل میگوید که علیرضا تاجیکی در زمان بازجویی و در طی روند تحقیقات پرونده به وکیل دسترسی نداشته و روند دادرسی او عادلانه و قانونی نبوده است.
فیلیپ لوتر، مدیر اجرایی بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بینالملل درباره این پرونده میگوید که نه تنها علیرضا در زمان بازداشت کودک بوده، که حکم اعدام او هم در دادگاهی غیرمنصفانه و بر اساس اعترافهایی از سر شکنجه و همچنین شواهد نادرست و ناکافی صادر شده است.
او خواستار توقف سریع روند اجرای این حکم شده و از مسئولان قضایی ایران خواسته است تا دادگاهی منصفانه و بدون در نظر گرفتن اعترافهای اجباری و حکم اعدام برای او تشکیل دهند.
علیرضا تاجیکی همراه عده دیگری نوجوان و جوان در ماه می سال ۲۰۱۲ به اتهام تجاوز و قتل دوستشان با ضربات چاقو بازداشت شدند. او که در آن زمان ۱۵ ساله بود، ۱۵ روز را در انفرادی و بدون امکان ارتباط با خانوادهاش گذراند و پس از دوران بازداشت، در سال ۲۰۱۳ در دادگاه جنایی استان فارس به اتهام قتل و تجاوز (لواط) به اعدام محکوم شد.
او که اکنون ۱۹ ساله است هیچکدام از اتهامات را قبول ندارد و میگوید که بارها مورد شکنجه قرار گرفته است.
نسرین ستوده، فعال مدنی و وکیل دادگستری که مدتیست پیگیر پرونده علیرضا تاجیکی شده است، خرداد ماه امسال در صفحه فیسبوک خود درباره این پرونده نوشت که در این پرونده نقاط ابهام بسیاری وجود دارد که صدور حکم اعدام را با شبهات زیادی مواجه میسازد، اما در بدترین فرض، علیرضا تاجیکی در زمان ارتکاب موارد اتهامی ۱۵ سال بیشتر نداشته است.
پیش از این قرار بود حکم اعدام علیرضا تاجیکی ۲۶ اردیبهشت ماه امسال در زندان عادل آباد شیراز اجرا شود که اجرای آن به تعویق افتاد.
عفو بینالملل در آن تاریخ هم خواستار توقف اجرای حکم شده بود:
عفو بینالملل خواهان توقف اعدام علیرضا تاجیکی شد
خانواده علیرضا تاجیکی تاکنون چند بار تقاضای اعاده دادرسی و بررسی دوباره پرونده او را دادهاند، اما تاکنون پاسخی به درخواست آنها داده نشده است.
بر اساس پیماننامه جهانی حقوق کودک، ایران متعهد است با تمام افراد زیر ۱۸ سال به عنوان کودک برخورد کند و تضمین کند که هرگز برای آنها حکم اعدام صادر نمیشود و به حبس ابد محکوم نمیشوند.
عفو بینالملل اما بر اساس اطلاعات سازمان ملل میگوید که در حال حاضر دستکم ۱۶۰ مجرم نوجوان در ایران در صف اعدام هستند و عدد واقعی این افراد به دلیل پنهانکاریها در ارائه اطلاعات احتمالا بیشتر از اینهاست.
این سازمان معتقد است که ایران همچنان از معدود کشورهایی است که افراد را بهخاطر جرمی که قبل از ۱۸ سالگی مرتکب میشوند، اعدام میکند.
اگر خدای ناکرده با فرزند خانم نسرین ستوده این عمل شنیع میشدایشان درمقام استمهال بودن البته هودند البته هیچ نفس سلیمی از اعدام فرد زنده خوشحال نمیشود ولی اگر مخیر باشیم که چشم را درآوریم ویا سراورا ازبدن جداکنیم جامعه کدام عمل را انتخاب میکند
اسماعیل جزایری / 01 August 2016