یک نماینده مجلس ایران از به کارگیری افغانستانی‌های غیرمجاز در پروژه‌های عمرانی و شهرک‌های صنعتی کشور انتقاد کرد.

Kargaran-Afghan

نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه در مجلس گفته که ورود «افاغنه» به کشور به حدی افزایش یافته که سهم اشتغال و فرصت‌های شغلی بسیاری از جوانان بیکار کشور به نام آنها سند می‌خورد.

نایب رئیس فراکسیون کارگری مجلس ایران به کار گرفتن مهاجران غیر مجاز افغانستانی در مشاغل رسمی و غیررسمی را جفا در حق نیروی کار ایرانی دانسته است که وزارت کشور، مدیران عامل شهرک‌های صنعتی، شهرداری، پیمانکاران و نیروی انتظامی نسبت به آن بی‌توجه‌اند.

نماینده مردم ارومیه به خبرگزاری خانه ملت (خبرگزاری مجلس ایران) گفته دلیل به کار گرفتن این نیروها این است که مدیران شهرک‌های صنعتی و پیمانکاران نسبت به پرداخت عیدی، پاداش و مرخصی و همچنین حق بیمه به کارگران ایرانی تمایل ندارند و مهاجران افغانستانی را به خاطر کار بیشتر و مزد کمتر استخدام می‌کنند و حق بیمه و دیگر مزایا را به آنها نمی‌پردازند.

قاضی‌پور این پرسش را مطرح کرده که «آیا در کشور جوان بیکار و تحصیل‌کرده وجود ندارد که پیمانکاران و کارخانه‌داران کشور در مشاغل ساختمانی و شهرک‌های صنعتی از کارگران افغانی غیرمجاز استفاده می‌کنند؟»

این نماینده مجلس دهم همچنین خواستار این شده که «نیروی انتظامی، وزارت صنعت و وزارت تعاون کارخانه‌داران و پیمانکاران متخلف را که نیروی کار خارجی غیرمجاز به کار می‌گیرند و حق نیروی کار داخلی را تضییع می‌کنند، شناسایی و به صورت جدی و قاطع با آنها برخورد کنند.»

قاضی‌پور گفته: «از آنجایی که ممکن است اتباع بیگانه علاوه بر اشغال فرصت‌های شغلی به فروش مواد مخدر و مسائل امنیتی نیز روی بیاورند، بنابراین می‌طلبد وزرات کشور هر چه سریع‌تر نسبت به ساماندهی اتباع بیگانه اقدام کند.»

اردیبهشت ماه گذشته هم مسعود بابایی، مدیرکل سازمان کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان قزوین گفته بود که در سال ۱۳۹۴ بیش از دو هزار کارگر خارجی (افغانستانی) از کار اخراج شده‌اند تا نیروهای ایرانی جایگزین آنان شوند.

مسعود بابایی به‌کارگیری اتباع خارجی را «یکی از مشکلات جامعه کارگری در ایران» دانسته بود.

افغان‌ها عمده‌ترین اتباع خارجی در ایران به‌شمار می‌روند.

تحلیل‌گران می‌گویند با توجه به مشاغل محدودی که وزارت کار برای مهاجران افغان در نظر گرفته، اشتغال این کارگران در بسیاری از کارخانه‌های بزرگ صنعتی، پتروشیمی، ذوب آهن، فولاد، بخش حمل و نقل و … ممنوع است و به همین دلیل مهاجران افغان، علت بیکاری کارگران ایرانی نیستند.

گروه‌های کوره‌پزخانه‌ها، کارهای ساختمانی و کارگاه‌های کشاورزی از جمله مشاغل تعیین‌ شده برای کارگران افغان در ایران است.

جریمه به‌کارگیری «اتباع خارجی غیرمجاز» در بازار کار در سال ۱۳۹۵ (به‌ ازای هر روز مبلغ ۱۳۵‌هزار و ۳۶۱ تومان) افزایش یافته است.

هفته گذشته هم یک نماینده مجلس گفت که اگر ورود آب هریررود به ایران مشروط به تحویل سوخت به افغانستان باشد، افغانستانی‌ها باید کشور را ترک کنند.

سعید باستانی این موضوع را در واکنش به صحبت‌های عبدالله عبدالله، رییس اجرایی دولت افغانستان مطرح کرد که ورود آب هریررود به ایران را مشروط به تحویل گرفتن سوخت از ایران کرده بود.

این نماینده مجلس افغانستانی‌ها در ایران را بهره‌مند از امکانات شغلی، برق و ارزاق عمومی و استفاده کننده از حمل و نقل جاده‌ای و ریلی خوانده و گفته بود که اگر حرف عبدالله عبدالله پیگیری شود، ابتدا باید افغانستانی‌ها از ایران خارج شوند و بعد در مورد حقابه هریررود تصمیم‌گیری شود.