شعار شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین در پرتو بحران پناهجویی در اروپا «حق خوشبختی» برای همه انسان‌ها بود. دو فیلم درباره این موضوع در بخش اصلی به نمایش گذاشته شد: «من نرو هستم» ساخته رفیع پیتز، کارگردان ایرانی و «آتش در دریا» ساخته جانفرانکو رزی، کارگردان ایتالیایی. خرس طلایی برلیناله در ستایش از هنر سینما در بازنمایی رنج انسان‌های پناهجو به «آتش در دریا» تعلق گرفت.

خرس طلایی برلیناله برای جانفرانکو رزی، کارگردان ایتالیایی
خرس طلایی برلیناله برای جانفرانکو رزی، کارگردان ایتالیایی

مریل استریپ، بازیگر آمریکایی و برنده سه جایزه اسکار ریاست هیأت داوران این دوره از جشنواره فیلم برلین را به عهده داشت. او همراه با دیتر کوسلیک، رییس جشنواره فیلم برلین خرس طلایی این جشنواره را به جانفرانکو رزی تقدیم کرد.

از ایران فیلم «اژدها وارد می‌شود» ساخته مانی حقیقی که در بخش اصلی با فیلم‌هایی از کشورهای بوسنی، دانمارک، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا، کانادا و هلند بر سر به دست آوردن خرس طلا و نقره برلیناله رقابت می‌کرد، با دست خالی به ایران برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: ماجراهای معماگونه‌ی «اژدها وارد می‌شود»

«آتش در دریا» ساخته جان فرانکو یک مستند داستانی‌ست که در جزیره لامپادوسا اتفاق می‌افتد. در سال ۲۰۱۵ بیش از ۴۰ هزار پناهجو وارد این جزیره شدند. در این فیلم بحران پناهجویی در اروپا زندگی یک پسربچه مرفه ۱۲ ساله به نام ساموئل را که در لامپادوسا زندگی آرامی را در پیش گرفته تحت تأثیر قرار می‌دهد. تضاد بین زندگی آرام و بی‌دغدغه ساموئل از یک سو و تلاش گروهی از پناهجویان که برای دستیابی به خوشبختی تن به انواع مخاطرات داده‌اند، رویدادهای این فیلم را رقم می‌زنند.

بیشتر بخوانید: از دشواری‌های «۱۷ ساله شدن» تا ناهنجاری‌های «لانتوری»

فیلم «ما عاشقت هستیم هادی» ساخته محمد بن عطیه خرس نقره‌ای بهترین فیلم اول و بهترین بازیگر مرد را به دست آورد و به این ترتیب بعد از «آتش در دریا» پرجلوه‌ترین فیلم شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین بود.

موضوع این فیلم آشناست: یک مرد جوان تونسی می‌بایست با دختری که مادرش برای او در نظر گرفته‌ ازدواج کند. اما بعد از آشنایی با یک زن رقاصه بر سر دوراهی قرار می‌گیرد. آیا می‌بایست به خواسته‌های باطنی‌اش وفادار بماند یا اینکه به آنچه برایش مقرر کرده‌اند تن بدهد؟

بیشتر بخوانید: دوراهی هادی: سنت یا تجدد؟

منتقدان از این فیلم به عنوان تمثیلی از جدال سنت‌ها با مدرنیته و دشواری‌های تغییر در جوامع اسلامی یاد کرده‌ بودند.

فیلم ۴۸۵ دقیقه‌ای «لالایی برای راز غم‌انگیز» به کارگردانی لاو دیاز، سینماگر فیلیپیی طولانی‌ترین فیلم بخش اصلی جشنواره فیلم برلین بود. این فیلم خرس نقره‌ای بهترین فیلم با چشم‌اندازی نوین را به دست آورد.

موگوشاتا شوموفسکا (کارگردان)، کلایو اوون (بازیگر فیلم)، لارس آیدینگر (بازیگر تئاتر و سینما)، آلبا رورواخر (بازیگر فیلم)، بریژیت لاکومب (عکاس) و نیک جیمز (منتقد فیلم) اعضای هیأت داوران جشنواره فیلم برلین را تشکیل می‌دادند.

شصت و ششمین جشنواره فیلم برلین تا یکشنبه، ۲۱ فوریه ادامه دارد.

برندگان برلیناله در یک نگاه:

خرس طلایی برای بهترین فیلم:
آتش در دریا، ساخته جانفرانکو رزی (ایتالیا، فرانسه)
خرس نقره‌ای بهترین کارگردان:
«آنچه در پیش‌ است»، میا هانسن-لاو (فرانسه، آلمان)
جایزه بزرگ هیأت داوران:
«مرگ در سارایوو»، «دنیس تانوویچ» (فرانسه، بوسنی و هرزگوین)
خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد:
مجد مستور برای بازی در فیلم «هادی»، محمد بن عطیه (تونس، بلژیک، فرانسه)
خرس نقره‌ای بهترین بازیگر زن:
ترین دیرهولم برای بازی در فیلم «کمون»، توماس وینتربرگ (دانمارک، سوئد، هلند)
خرس نقره‌ای بهترین فیلم‌نامه:
توماس واشلفسکی برای فیلم «ایالات متحده عشق»، توماش واشیلفسکی (لهستان، سوئد)
خرس نقره‌ای، جایزه آلفرد باوئر برای بهترین فیلم با چشم‌اندازی نوین:
«لالایی برای راز غم‌انگیز»، لاو دیاز (فیلیپین/سنگاپور)
خرس نقره‌ای بهترین فیلم اول:
فیلم «هادی»، محمد بن عطیه (تونس، بلژیک، فرانسه)

در همین زمینه:

برلیناله ۶۶: از آغاز تا فرجام