عبدالعزيز بن عبدالله آل الشيخ، مفتی اعظم عربستان سعودی اعلام کرد که بازی شطرنج غیراسلامی است و ممکن است مسلمانان با روی‌آوری به آن عبادت را فراموش کنند.

عبدالعزيز بن عبدالله آل الشيخ، مفتی اعظم عربستان سعودی
عبدالعزيز بن عبدالله آل الشيخ، مفتی اعظم عربستان سعودی

به‌گزارش آسوشیتدپرس، مفتی اعظم عربستان سعودی در یک برنامه تلویزیونی که در آن به سئوالات بینندگان پاسخ می‌داد گفت: «شطرنج حرام است.»

ویدئویی از این برنامه تلویزیونی پیش از این در ماه دسامبر در سایت یوتیوب منتشر شده بود اما به‌دلیل آن‌که امروز جمعه ۲۲ ژانویه / ۲ بهمن در مکه مسابقات شطرنج آغاز می‌شود این فیلم پخش شده است.

آل الشيخ برای فتوای خود چنین استدلال کرد که بازی شطرنج می‌تواند انسان را معتاد خود کند و بدین ترتیب مسلمانان ممکن است عبادت را فراموش کنند.

او گفت: «بازی شطرنج اتلاف وقت و پول است و رقابت و خصومت را موجب می‌شود. این بازی پولدارها را فقیر و فقرا را پولدار می‌کند.»

ظاهراً ممنوعیت شطرنج یکی از نظرات مشترک بین آل الشيخ مفتی اعظم سنی و آیت‌الله علی حسینی سیستانی از مراجع بزرگ شیعه است. سیستانی نیز شطرنج را حرام می‌داند چرا که به‌گفته او در آن شرط‌بندی می‌شود و این در اسلام حرام است.

برگزارکنندگان مسابقات شطرنج در مکه به‌رغم این فتوا قصد دارند این مسابقات را برگزار کنند. هنوز روشن نیست که پلیس دینی عربستان سعودی بر اساس فتوای مفتی اعظم از این مسابقات جلوگیری خواهد کرد یا خیر.

حتی در عربستان سعودی که قوانین سخت‌گیرانه دینی حاکم است فتواها قانون محسوب نمی‌شوند، اما به‌عنوان عقاید مذهبی، و راهنمای کلی برای مسلمانان در نظر گرفته می‌شوند.

برخی معتقدند که بازی شطرنج ابداع ایرانیان بوده و عرب‌ها آن را آموخته و به اروپا برده‌اند. با این حال در سال‌های نخست انقلاب اسلامی در ایران، پس از انتقادات تند آيت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر کنونی جمهوری اسلامی در یک نماز جمعه، شطرنج به‌مدت ۱۰ سال ممنوع شد تا این‌که در تاریخ ۱۹ شهریورماه سال ۱۳۶۷ با فتوای آیت‌الله خمینی، رهبر انقلاب ایران بار دیگر آزاد شد. خمینی در فتوای خود چنین استدلال کرده بود که چون پس از انقلاب دیگر از شطرنج به‌عنوان «آلت قمار» استفاده نمی‌شود این بازی آزاد است.