شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، سوم بهمن ماه / ۲۳ ژانویه، به دعوت رسمی حسن روحانی به همراه هیأت تجاری چینی به تهران سفر می‌کند.

رؤسای جمهور ایران و چین، یکم خرداد سال گذشته در شانگهای با یکدیگر دیدار کرده بودند.
رؤسای جمهور ایران و چین، یکم خرداد سال گذشته در شانگهای با یکدیگر دیدار کرده بودند.

مجیدرضا حریری، نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین در مورد سفر رئیس جمهوری چین به تهران گفت که قرار است در این سفر تفاهم‌نامه‌هایی در بخش زیرساخت، همچون توسعه خطوط ریلی، بنادر و مناطق آزاد منعقد شود.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، ۳۰ اردیبهشت ۹۳ برای شرکت در چهارمین اجلاس سران سیکا در شانگهای به چین سفر کرده بود.

رؤسای جمهور ایران و چین، یکم خرداد سال گذشته در این سفر در شانگهای با یکدیگر دیدار کرده بودند.

روحانی در این دیدار گفته بود که جمهوری اسلامی ایران آماده گسترش همکاری‌ها با چین در بخش‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی است. رئیس جمهوری چین نیز گفته بود افق گسترده‌ای در توسعه همکاری‌های دو کشور وجود دارد و ایران همواره یک شریک راهبردی برای چین بوده است.

شی جین پینگ در حالی بهمن‌ماه به ایران سفر خواهد کرد که مجیدرضا حریری روز دوشنبه ۱۴ دی از کاهش ۳۴ درصدی ارزش مبادلات تجاری ایران و چین در سال ۲۰۱۵ خبر داد.

او گفت: «ارزان شدن نفت، میعانات، گاز، سنگ آهن و سایر مواد معدنی از جمله دلایلی است که در کاهش مبادلات اقتصادی دو کشور تأثیرگذار بوده اما افت قیمت نفت بیشترین تأثیر را در این اتفاق داشته است.»

به‌گفته او این عوامل موجب شده تا برای نخستین بار در تاریخ روابط ایران و چین، تراز بازرگانی دو کشور به نفع چین تغییر کند.

به‌نظر می‌رسد که روابط تجاری ایران و چین بیشتر به واردات کالاهای چینی به ایران محدود است اما حریری در اردبیهشت‌ماه سال جاری گفته بود: «با وجود این‌که برخی فکر می‌کنند که ما فقط واردکننده کالای چینی هستیم، ما به جز نفت و محصولات پتروشیمی که صادرات خوبی به چین داشته‌ایم، سه کارخانه فرش ماشینی ما و همچنین شیرینی و شکلات ایران در کنار فرش دست‌بافت، خشکبار، زعفران و پسته صادرات خوبی به چین دارند».

او افزوده بود، چینی‌ها نگران آن هستند که در صورت توافق ایران با کشورهای گروه ۵+۱، تجار و دولتمردان ایران به بازار اروپا نزدیک شوند، اما به‌گفته نائب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین «با اطمینان خاطر رئیس جمهوری ایران و وزیر نفت این نگرانی تا حد زیادی برطرف شد».

اشتیاق حسن روحانی و تجار چینی به روابط بیشتر تجاری بین این دو کشور در حالی است که ابوالفضل حجازی، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، اردیبهشت سال جاری گفته بود تولیدکنندگان چینی‌ برای صادرات محصولات مختلف خود به سایر کشور‌ها «یارانه و مشوق صادراتی ۸ تا ۱۶ درصدی» دریافت می‌کنند و این امر به‌ویژه نظام تعرفه‌ای واردات خودرو را در ایران کم‌اثر کرده است.

به‌گفته حجازی، صنایع خودروسازی ایران در وضعیت خطر قرار گرفته‌اند زیرا خودرو‌های چینی با وجود تعرفه واردات حضور پررنگی در بازار مصرف ایران دارند.

او با اشاره به «رقابت تنگاتنگ تولید‌کنندگان داخلی و وارد‎کنندگان خارجی» گفت تولید‎کنندگان ایران برای  واردات ماده اولیه، خرید مواد اولیه داخلی و فروش محصول خود مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می‌کنند، اما وارد‌کنندگان تنها برای ورود به مرز ایران به همراه سود بازرگانی، ۹ درصد مالیات پرداخت می‌کنند و بدون هزینه‌های مختلف در فرایند تولید کالاها می‌توانند رقیب تولید‌کنندگان داخلی باشند.

به‌گفته این عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، کالاهای وارداتی، به‌ویژه کالاهای چینی از قبیل مبلمان، لوازم خانگی، خودرو  و …  صنایع داخلی ایران را حتی در بخش‌هایی که ۱۰۰ سال قدمت تولید دارند با رکود مواجه کرده یا به ورطه نابودی کشانده است.

افزون بر دلایل سیاسی و استراتژیک در منطقه، یکی از مهم‌ترین دلایل رابطه اقتصادی و استراتژیک ایران و چین منابع بسیار انرژی در ایران است که برای استراتژی امنیت انرژی پکن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

در همین زمینه:

فرش قرمز ایران برای سرمایه‌گذاری خارجی

سهم ناچیز ایران از سرمایه‎گذاری خارجی

سپاه و منفعت‌های نفتی؛ خارجی‌ها نیایند

ایران: ۶ تا ۲۰ سال معافیت مالیاتی برای سرمایه‌گذاران خارجی