وزیر امور خارجه ایران اجرای کامل قانون روادید برای آمریکا را که کنگره این کشور آن را تصویب و باراک اوباما آن را امضا کرده است نقض برجام است.

Mohammad-Javad-Zarif

محمدجواد ظریف امروز، چهارشنبه دوم دی در این‌باره گفت ایران نه با کنگره آمریکا که با دولت این کشور طرف است و جان کری، وزیر خارجه آمریکا «رسماً اعلام کرده که اجازه نخواهند داد قانون جدید مانعی در جهت اجرای برجام باشد و از امکاناتی که در خود این قانون وجود دارد از جمله امکان عدم اجرای قانون و یا امکاناتی که خارج از قانون وجود دارد، استفاده خواهند کرد».

ظریف این اظهارنظر جان کری را اعلام سیاست دولت این کشور دانست و افزود: «باید ببینیم که این سیاست چگونه اجرا می‌شود.» او نحوه اجرای این سیاست و این‌که ایالات متحده در ارائه ویزا تبعیضی قائل می‌شود و یا نقضی صورت گرفته است یا نه، تعیین‌کننده خواند.

در روز هشتم دسامبر/ ۱۷ آذر، طرحی با بیش از ۴۰۷ رأی موافق و ۱۹ رأی مخالف در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد که به موجب آن شهروندان ۳۸ کشوری که می‌توانند بدون روادید به آمریکا سفر کنند، اگر در پنج سال گذشته – از اول مارس ۲۰۱۱ یعنی زمان شروع اعتراضات و سپس جنگ داخلی در کشور سوریه ـ به ایران، عراق، سوریه و سودان سفر کرده باشند، برای سفر به آمریکا باید درخواست روادید کنند.

بر اساس این طرح شهروندان این ۳۸ کشور که تابعیت هر یک از چهار کشور ایران، عراق، سوریه و سودان را دارند هم نمی‌توانند بدون ویزا به آمریکا سفر کنند.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا نیز شنبه ۱۹ دسامبر این مصوبه را امضا کرد.

از سوی دیگر، ۱۰۱ نماینده اصولگرای مجلس ایران روز یکشنبه ۲۹ آذر درباره «نقض صریح برجام با مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا» به رئیس جمهوری ایران تذکر کتبی دادند.

آن‌ها به مصوبه محدودیت صدور ویزای آمریکا اعتراض کردند و از رئیس جمهوری ایران خواستند تا «اقدام متقابل» کند.

محمدجواد ظریف گفت در طول ۱۰ روز گذشته علاوه بر ملاقات حضوری با جان کری در نیویورک، ده‌ها ایمیل و تماس دیگر بین دو وزیر خارجه و همکارانشان در این‌باره صورت گرفته و تماس‌هایی نیز با اتحادیه اروپا در این راستا انجام شده است. او افزود: «اعضای ۱+۵ منافع زیادی دارند که مانع از اجرای چنین قوانین تبعیض‌آمیزی شوند.»

سفیر اتحادیه اروپا و سفیران ۲۸ کشور عضو این اتحادیه در آمریکا نیز در نامه سرگشاده‌ای که ۱۵ دسامبر منتشر کردند به مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا درباره محدودیت سفر به آمریکا اعتراض کردند.

وزیر امور خارجه ایران اظهار امیدواری کرد که این روش‌ها مانع از ایجاد هرگونه خللی در اجرای جدی برجام شوند.

بیشتر بخوانید:

روادید آمریکا برای کسانی که به ایران، سوریه و عراق سفر کرده‌اند الزامی می‌شود

اعتراض‌های ایرانی‌ها به محدود کردن سفر بدون ویزا به آمریکا

اعتراض سفیران اتحادیه اروپا به محدودیت سفر به آمریکا

وزیر خارجه آمریکا: قانون محدودیت ویزا هیچ مانعی برای منافع اقتصادی ایران نیست

تذکر کتبی نمایندگان مجلس به روحانی درباره قانون محدودیت ویزای آمریکا