منوچهر حبیبی، معاون عمرانی استاندار قزوین گفته است که ۲۰۰ کیلومتر مربع از اراضی این استان «در معرض بیابانی شدن است.»

biaban

منوچهر حبیبی، امروز دوشنبه ۱۶ آذر در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) علت بیابانی شدن این اراضی را «افت سطح سفره‌های آب زیرزمینی» دانست و افزود این مسأله نشانگر «مصرف نادرست منابع آبی» است.

برداشت‌های بی‌رویه آب از سفره‌های آبی و خشکسالی ۱۷ ساله در ایران باعث کاهش سطح آب‌های زیرزمینی شده است. مقامات سازمان محیط زیست می‌گویند که افت سطح آب‌های زیرزمینی در کشور به بیش از دو متر رسیده است.

به گفته معاون عمرانی استاندار قزوین، با افزایش سطح بیابان‌ها و بی‌توجهی نسبت به برطرف کردن آن، «تهدید‌ها و آسیب‌های جدی» مانند تخریب محیط‌ زیست، هجوم ریزگرد‌ها و کوچ اجباری نیز افزایش خواهد یافت.

پیش از این، عباس کارگر، مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران آبان‌ماه امسال در مورد تبدیل هفت میلیون هکتار از اراضی کشور به بیابان هشدار داده بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس ایران نیز تابستان سال جاری گزارش داده بود که با گسترش خشکسالی، دو سوم کشور به مناطق بیابانی تبدیل شده است.

افزون بر افزایش دمای هوا و خشکسالی‌های پی‌ در پی، «مدیریت نادرست منابع آبی، از بین بردن پوشش گیاهی و جنگل‌زدایی و شیوه‌های نادرست کشاورزی» در بیابان‌زایی در ایران مؤثر بوده‌اند.