سخنان اخیر رهبر جمهوری اسلامی درباره «نفوذ دشمن» و دستگیری چند روزنامه‌نگار در این هفته به‌دلیل آن‌چه «نفوذ عوامل رسانه‌های بیگانه» عنوان شده، بحث بر سر موضوع «نفوذ» را در جامعه ایران گسترش داده است. علی مطهری، نماینده مجلس گفته است برخی می‌خواهند از کلمه «نفوذ» برای ایجاد خفقان استفاده کنند.

علی مطهری: حیات سیاسی این افراد در گروی ایجاد محدودیت‌هاست
علی مطهری: حیات سیاسی این افراد در گروی ایجاد محدودیت‌هاست

علی مطهری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی ایران روز پنج‌شنبه ۱۴ آبان در پیامی در کانال تلگرامی خود نوشت: «افرادی می‌خواهند کلمه “نفوذ” را مانند کلمه “فتنه” وسیله‌ای برای ایجاد خفقان کنند و کسانی را به این بهانه بازداشت و آزادی بیان را محدود کنند.»

مسئولان جمهوری اسلامی از رویدادهای سال ۱۳۸۸ که معترضان به نتایج دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و مخالفان حکومت چندین ماه به خیابان‌ها آمدند، به‌عنوان «فتنه» یاد می‌کنند و بسیاری از مخالفان را نیز با نام «فتنه‌گر» دستگیر کردند.

مطهری گفته است: «حیات سیاسی این افراد در گروی ایجاد محدودیت‌هاست و در فضای آزاد قادر به رقابت با رقبای خود نیستند، لذا صحبت از فتنه پس از برجام و فتنه چهارم به میان می‌آورند، در حالی که همه این‌ها خیالات شیطانی خود آن‌هاست و واقعیت ندارد.»

سه روز پیش محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، شرایط پس از توافق هسته‌ای و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را «فتنه چهارم» نامید و آن را تلاش دشمنان جمهوری اسلامی برای «انحراف افکار عمومی و نفوذ» در ایران عنوان کرد.

مطهری افزوده است: «خطر نفوذ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی از ابتدای انقلاب وجود داشته و چیز تازه‌ای نیست… همان طور که از آغاز انقلاب اجازه نفوذ نداده‌ایم از این پس هم اجازه نخواهیم داد و این نیاز به عمل دارد نه شعار.»

در پی توافق هسته‌ای ایران و کشورهای قدرتمند علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی بارها نسبت به «نفوذ دشمن» هشدار داده است.

او در ۲۴ شهریورماه در دیدار با فرماندهان سپاه گفته بود: «من مدام درباره نفوذ دشمن هشدار می‌دهم. دشمن برای نفوذ از استاد دانشگاه، فعال دانشجویی، نخبه علمی استفاده می‌کند تا در همه جا رخنه کند. شما باید به خوبی نقاط ضعف اطلاعاتی و عملی دشمن- که مظهر کاملش آمریکاست- را بشناسید.»

اما در مقابل حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز گذشته، چهارشنبه ۱۳ آبان در جلسه هیأت دولت گفت: «نباید برخی بخواهند از این کلمات و واژگان سوء استفاده کنند و این‌طور نباشد که از این پس با هر کس که مخالف هستیم، بخواهیم او را به نحوی متهم کرده و گروهی را به حاشیه برانیم.»

حسن روحانی همچنین افزود: «بی‌خودی نرویم، یک نفر، دو نفر را از این‌جا و آن‌جا به بهانه‌ای بگیریم، پرونده‌سازی کنیم و بعد بیاییم آن را در کشور بزرگ کنیم و بگوییم این خط، خط نفوذ است و جریان نفوذ است.»

بیشتر بخوانید: روحانی: نباید با کلمه «نفوذ» بازی کرد، بی‌خود پرونده‌سازی نکنیم

سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در روزهای اخیر با استفاده از کلمه «نفوذ» چند روزنامه‌نگار را بازداشت کرده است. در میان این روزنامه‌نگاران نام‌های عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی، آفرین چیت‌ساز و سامان صفرزایی مشخص شده اما هویت دستگیرشدگان دیگر هنوز روشن نیست. سپاه پاسداران این روزنامه‌نگاران را «عوامل نفوذی رسانه‌های بیگانه» در ایران نامیده است.