دولت بریتانیا و سازمانهای امنیتی آمریکا احتمال میدهند هواپیمای مسافربری روسی که در صحرای سینا سقوط کرد بمبگذاری شده بود و بر اثر انفجار سقوط کرده است.
فیلیپ هاموند، وزیر امور خارجه بریتانیا شامگاه روز چهارشنبه ۴ نوامبر / ۱۳ آبان پس از نشستی با کابینه امنیتی در لندن گفت یک «احتمال قابل توجه» وجود دارد که دلیل سقوط هواپیمای روسی «انفجار یک بمب در داخل آن» بوده باشد.
هاموند گفت این ارزیابی بر اساس بررسی «تمام اطلاعات موجود از منابع مختلف» بهدست آمده است.
روز شنبه گذشته یک هواپیمای مسافربری روسی در صحرای سینای مصر سقوط کرد که هنوز دلیل اصلی آن روشن نشده است. در این رویداد همه ۲۲۴ سرنشین و خدمه هواپیما کشته شدند. این هواپیما از شرمالشیخ مصر عازم سنپترزبورگ بود.
بیشتر بخوانید: داعش مسئولیت سقوط هواپیمای مسافربری روسی را برعهده گرفت؛ روسیه این ادعا را تأیید نکرد
در همین حال بریتانیا اعلام کرد که تمامی پروازهای خود از شرمالشیخ به فرودگاههای بریتانیا را به دلایل امنیتی متوقف کرده است.
وزیر امور خارجه بریتانیا گفت: «ما باید امنیت شهروندان خود را در اولویت قرار دهیم. وقتی ما چنین اطلاعاتی داریم نباید از اقدام دریغ کنیم.»
همزمان ایرلند نیز به این تصمیم بریتانیا پیوست و پرواز هواپیماهای ایرلندی در حریم هوایی صحرای سینا تا اطلاع بعدی متوقف شد.
مقامات مصری به این تصمیم بریتانیا و ایرلند واکنش منفی نشان دادهاند.
از سوی دیگر چندین رسانه آمریکا گزارش دادند که بر اساس اطلاعات سازمانهای امنیتی آمریکا، پیش از پرواز هواپیمای مسافربری روسیه یک بمب در آن کار گذاشته شده بود. این اقدام احتمالاً توسط یک کارمند بخش خدمات اثاثیه و یا فردی از سرویس پذیرایی صورت گرفته است.
بر این اساس، دستور انفجار بمب در هواپیمای روسی توسط مرکزیت گروه «دولت اسلامی» (داعش) در سوریه صادر نشده بلکه نیروهای وابسته به داعش در صحرای سینا این دستور را دادهاند.
مایکل مورل، معاون سابق رئیس سازمان سیا به شبکه انبیسی گفت این اطلاعات از طریق شنود مکالمات اعضای داعش بهدست آمده است.
با این حال مورل در اینباره احتیاط را حفظ کرد و گفت محتوای صحبتهای اعضای داعش به اندازه کافی دقیق نیست تا با اطمینان از انفجار یک بمب سخن گفت. بنابر این نه سازمان سیا و نه سازمانهای اطلاعاتی دیگر ارزیابی نهایی ارائه ندادهاند. برای برطرف شدن شک و تردیدها، باید منتظر بررسی جعبه سیاه هواپیما و ویرانههای آن ماند.