جایزه ساخاروف پارلمان اروپا که از آن به‌عنوان «جایزه آزادی اندیشه» نام می‌برند، امسال به رائف بدوی، وبلاگ‌نویس سعودی که در زندان به‌سر می‌برد تعلق گرفت.

رائف بدوی، وبلاگ‌نویس سعودی
رائف بدوی، وبلاگ‌نویس سعودی

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه ۲۹ اکتبر / ۷ آبان رأی خود را به رائف بدوی ۳۱ ساله دادند. آن‌ها این وبلاگ‌نویس را به دلیل فعالیت‌اش در راه آزادی بیان و مدارا برگزیدند.

پیش از این، چندین کمیته پارلمان اروپا روز ۱۵ اکتبر / ۲۳ مهر در بروکسل به‌جز رائف بدوی، ائتلاف انتخاباتی ونزوئلا با نام «میز اتحاد دموکراتیک» را که در سال ۲۰۰۸ در مخالفت با رئیس جمهوری وقت، هوگو چاوز تأسیس شد، و بوریس نمتسوف، منتقد سیاست‌های ولادیمیر پوتین، رئیس ‌جمهوری روسیه را نامزد دریافت جایزه ساخاروف معرفی کرده بودند.

رائف بدوی در سال ۲۰۱۲ به اتهام ارتداد، توهین به شخصیت‌های مذهبی، توهین به دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود، راه‌اندازی وب‌سایت برای ایجاد بحث پیرامون وهابیت، تشویش اذهان عمومی و بر هم زدن امنیت عمومی به ۱۰ سال زندان و تحمل یک‌هزار ضربه شلاق و همچنین پرداخت جریمه نقدی‌ معادل ۲۶۷ هزار دلار محکوم شد. دیوان عالی کشور عربستان سعودی در ماه ژوئن سال جاری (خردادماه) حکم رائف بدوی را تأیید کرد.

جایزه ۵۰ هزار یورویی ساخاروف از سال ۱۹۸۸ تاکنون هر سال توسط پارلمان اروپا به یک یا چند فعال حقوق بشر و دمکراسی اهدا می‌شود.

جایزه ساخاروف ۲۰۱۵ روز ۱۶ دسامبر در شهر استراسبورگ اهدا خواهد شد.

در سال ۲۰۱۲ (۱۳۹۱) این جایزه به نسرین ستوده، وکیل ایرانی مدافع حقوق بشر و جعفر پناهی، فیلمساز مطرح ایرانی تعلق گرفت.

پیش از این کسانی چون نلسون ماندلا، زندانی نامدار دوران آپارتاید در آفریقای جنوبی و رئیس جمهور پیشین این کشور؛ الکساندر دوبچک، رهبر جمهوری سوسیالیستی چکسلواکی در رویدادهای «بهار پراگ» در سال ۱۹۶۸؛ تسلیمه نسرین، نویسنده و فمینیست بنگلادشی، آنگ سان سوچی، فعال سیاسی و مدافع حقوق بشر اهل برمه و ملاله یوسف‌زی، دختر نوجوان پاکستانی که هدف گلوله طالبان قرار گرفت، جایزه ساخاروف را دریافت کرده‌اند.

این جایزه در سال گذشته به دنیس موکوِگی، پزشک زنان در کنگو رسید. موکوِگی به‌دلیل سهم برجسته‌اش در کمک به زنان قربانی خشونت جنسی این جایزه را دریافت کرد.