اکبر هاشمی رفسنجانی، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در مصاحبه با روزنامه گاردين بازگشايی سفارت آمریکا در تهران را غيرممکن ندانست.

Akbar Hashemi Rafsanjani

اکبر هاشمی رفسنجانی در این گفت‌وگو که در تهران صورت گرفته از مذاکره مستقیم با آمریکا دفاع کرده و گفته است این نوع از مذاکره بهتر از «گفت‌وگو از راه دور از طریق رسانه‌ها» است.

او با اشاره به گفت‌وگوهای مستقیم ایران و آمریکا در جریان مذاکرات هسته‌ای آن را اقدام خوبی دانسته و افزوده‌ است: «ما یک تابو را شکسته‌ایم.»

رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام ایران تأثیر رفتار و رویکرد متفاوت آمریکا در مذاکرات هسته‌ای بر افکار عمومی در ایران را مثبت ارزیابی کرده است. او بازگشایی سفارت آمریکا در ایران را منوط بر رفتار طرفین خوانده و گفته است چنین موضوعی «غیرممکن نیست».

رفسنجانی در مورد مذاکرات هسته‌ای جاری نیز گفته است: «ایران بسیار جدی است و چنان‌چه طرف‌های مقابل نیز به همین میزان جدی باشند، به‌طور قطع توافق به دست خواهد آمد.»

روابط دیپلماتیک ایران و آمریکا پس از اشغال سفارت ایالات متحده در تهران و گروگان‌گیری دیپلمات‌های آمریکایی در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ / ۴ نوامبر ۱۹۷۹ قطع شده است.  این گروگانگیری گروگان‌گیری در ۳۰ دی ۱۳۵۹ / ۲۰ ژانویه ۱۹۸۱ پایان یافت اما رابطه دو کشور همچنان برقرار نشده است.

مقامات ایرانی همواره بهبود روابط خود با آمریکا را مشروط به تغییر رفتار این کشور دانسته و در این تغییر رفتار مجموعه‌ای از سیاست‌های دیپلماتیک ایالات متحده در قبال ایران و حتی منطقه و جهان را در نظر دارند.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران نیز در دومین نشست خبری خود پس از به قدرت رسیدن گفت «ما همه اقدامات دولت آمریکا را به دقت رصد می‌کنیم و اگر اقدامات عملی و سازنده‌ای ببینیم پاسخ متناسب و مشابه به آن می‌دهیم.»