به گفته سرپرست مدیریت روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان کارفرمایانی که نسبت به جذب نیروی کار اتباع خارجی فاقد پروانه کار اقدام کنند به میزان پنج برابر حداقل دستمزد روزانه جریمه میشوند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، وحیده شاهی، سرپرست مدیریت روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان روز سهشنبه ۱۶ تیرماه، گفت: « طبق ماده ۱۲۰ قانون کار، اتباع بیگانه نمیتوانند در ایران مشغول کار شوند مگر اینکه دارای ورود با حق کار مشخص بوده و دیگر آنکه مطابق قوانین و آئیننامههای مربوطه، پروانه کار دریافت دارند.»
او افزود: «این ممنوعیت به استناد بند(ج) ماده ۱۱ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مبنی بر اعمال جریمه به میزان پنج برابر حداقل دستمزد روزانه در خصوص کارفرمایان متخلف که اقدام به استفاده از اتباع خارجی فاقد مجوز کار میکنند اعمال شده است.»
به گفته وحیده شاهی بنا به مصوبه شورای عالی کار مبنی بر تعیین حداقل دستمزد روزانه به مبلغ ۲۳۷ هزار و ۴۷۵ ریال در سال ۱۳۹۴، مبلغ جریمه بابت هر روز اشتغال غیرمجاز اتباع خارجی معادل یک میلیون و ۱۸۷ هزار و ۳۷۵ ریال تعیین شده است.
در صورت تکرار تخلف این جریمه دو برابر میشود و در صورت خودداری کارفرمایان از پرداخت جریمه مقرر شده، به مراجع قضایی معرفی میشوند. همچنین طبق قانون کار، کارفرمایان متخلف افزون بر جریمه نقدی به مجازات حبس از ۹۱ تا ۱۸۰ روز محکوم خواهند شد.
در حال حاضر حدود دو میلیون کارگر خارجی در ایران کار میکنند که بیشترین تعداد آنها از کشورهای افغانستان، پاکستان و عراق به ایران میآیند.
علی ربیعی، وزیر تعاون، رفاه و کار اجتماعی، آذرماه ۱۳۹۲ در گفتوگو با روزنامه جام جم در مورد افزایش کارگران خارجی در ایران گفته بود که به دلیل تمایل کارفرمایان برای استفاده از کارگر ارزان خارجی و بیمیلی کارجویان برای اشتغال در برخی رشتهها، تعداد کارگران خارجی حاضر در ایران افزایش یافته است.
در این میان کارگرانی که از افغانستان آمدهاند، معمولاً به کارهایی تن میدهند که کارگران ایرانی حاضر به انجام آن نیستند. کارفرمایان نیز آنها را با دستمزد کمتر و در شرایط ایمنی نامناسب به کار میگمارند.
این درحالی است که چندی است پای کارگران چینی نیز به پروژههای پیمانکاری در ایران باز شده است. آنها عموماً کارگران متخصص هستند و بر اساس شکل قراردادی که با کارفرمای ایرانی میبندند، تابع قانون کار ایران در پرداخت بیمه و دستمزد نیستند و دستمزد بیشتری میگیرند.
بیشتر بخوانید: