آخرين خبرها از روند مذاکرات هستهای ايران با گروه ۱+۵، حاکی از ادامه مذاکرات پس از ضرب الاجل نهايی۳۰ ژوئن/ ۹ تير و بالا گرفتن برخی از اختلافات است که گمان میرفت در تفاهمنامه لوزان حل شده بودند.
خبرگزاری رويترز نيز به نقل ازديپلماتها ضرب الاجل واقعی توافق هستهای را ۹ ژوئيه/۱۸ تير ذکر کرده است.
منابع خبری از شدت گرفتن برخی اختلاف بر سر تفسیر توافق لوزان خبر میدهند.
همزمان خبرگزاری ايسنا از بازگشت «يک روزه و از پيش تعيينشده» وزير خارجه ايران، محمد جواد ظريف به تهران خبرداد. به اين ترتيب او پس از يک شب حضور در تهران به وين بازمیگردد. با این حال برخی از دیپلماتها معتقدند این سفر غیر منتظره و فوریتی بوده است.
درفاصله دو روز مانده به مهلت نهايی دستيابی به توافق هستهای،صبح يکشنبه ۲۸ژوئن/ هفتم تير، وزرای خارجه ايران و آمريکا برای بار سوم نشست دو جانبه خود را برگزار کردند.
به گزارش آسوشیتدپرس، والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان پس از ورود به وین در باره توافقنامه هسته ای ایران گفت: «معتقدم که اگر در این مذاکرات توافقی به دست نیاید، تمامی طرفین بازندهاند».
به گفته اشتاینمایر در صورت عدم دستیابی به توافق ایران همچنان منزوی باقی مانده و مسابقه تسلیحاتی تازهای در منطقه در میگیرد که نتایج فاجعهباری در پی خواهد داشت.
ورود وزرای خارجه اروپایی به وین
به علاوه ديدارهای دوجانبه ايران با وزير خارجه بريتانيا، چين و آلمان در دستور کار امروز قرار دارد.
همچنين فليپ هاموند، وزير خارجه بريتانيا و فدريکا موگرينی، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا نيز وارد وين شده و به مذاکرات پيوستند.
هاموند به خبرنگاران گفت:«برای رسيدن به توافق چالشهای بزرگی وجود دارند که بايد حل شوند.»
موگرينی نيز در بدو ورود به وين اظهار داشت:«گفتوگوها بسيار دشوار خواهد بود و مسئله مهم اراده سياسی است.» موگرينی اضافه کرد:«در صورت داشتن اراده سياسی لازم دستيابی به توافق بيش از هرزمان ديگری پابرجاست.»
به گفته موگرينی در این مذاکرات پای امنیت جهانی در میان است.
معاون وزير خارجه چين نيز در اظهار نظر خود گفت: «توافق هستهای با ايران به نفع صلح و امنيت در منطقه و جهان است.» او از طرفين مذاکرات خواست تا اراده سياسی لازم را از خود نشان دهند و به دغدغههای طرف مقابل اهميت دهند.
سه شرط فابیوس
شنبه نيز لوران فابيوس، وزير خارجه فرانسه سه شرط «اجتناب ناپذير» برای دستيابی به توافق هستهای با ايران را برشمرد.
اين سه شرط عبارتند از: محدوديت بلند مدت ظرفيت تحقيق و توسعه برنامه هسته ای ايران – بازرسی های پيگيرانه از سايتهای هستهای و درصورت نياز مراکز نظامی ايران – بازگشت اتوماتيک وار تحريمها در صورت نقض تعهدات ازسوی ايران.
رهبر ايران اخيراً و به صراحت با بازديد از مراکز نظامی مخالفت کرد و آن را جزو خط قرمزهای ايران برشمرد.
یک پرانتز را حذف و دوتا گذاشته اند…
جواد و جان ! دنیا را سرکار گذاشته اند!
Farid / 28 June 2015
بابا جان خامنه ای گفت ما بمب میخواهیم و اجازه بازرسی هم نمیدهیم .
چرا وقتتان را تلف میکنید؟
hasani / 28 June 2015
کری نتوانست امیر حکمتی و جیسون رضاییان را ازاد کند چطور میخواهد حکومت اسلامی را راضی به بازدید کلیه سایتها کند؟!
faryad / 28 June 2015