نماینده ولی فقیه در استان مرکزی به صراحت از دخالت خود در تعیین استاندار این استان سخن گفته است. دری نجف‌آبادی استاندار جدید را به صورت غیرمستقیم از افراد «حاشیه‌دار» دانسته و زمینه را برای مخالفت با او به بهانه «فتنه» مساعد کرده است. “فتنه” نامی است که علی خامنه‌ای بر روی اعتراضات مردمی پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ گذاشته است. از طرف دیگر رسم شده است آنهایی را که از قِبَل سرکوبگری در جنبش سبز در قدرت صاحب‌ سرقفلی شده‌اند و یا از طریق فحاشی به سران و چهره‌های جنبش سبز خود را به کانون قدرت نزدیک می‌کنند و با رقیبان درمی‌افتند، “كاسبان فتنه” بنامند. دری نجف‌آبادی در مخالفتش با استاندار جدید منصوب شده از طرف دولت روحانی، به صورت یک کاسب شاخص جلوه‌گری کرده است.

Central_province_Dori_Najafabadi
دری نجف آبادی، امام جمعه اراک، می‌گوید دست داده بودند، یعنی توافق کرده بودند که استاندار استان مرکز فرد مورد نظر او باشد

چشم طمع اصول‌گرایان به استانداری‌ها

با وجود آنکه کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران توسط شورای نگهبان تایید صلاحیت می‌شوند و امکان شرکت منتقدان و مخالفان نظام جمهوری اسلامی در انتخابات وجود ندارد، با این حال رئیس جمهور در ایران بر خلاف رهبر و رئیس قوه قضائیه با رای مردم انتخاب می‌شود. از همین جهت انتظار می‌رود که رئیس جمهور حداقل در امور سطح پائین قوه مجریه، در تقابل اراده و خواست مردم با اراده و خواست اقلیت حاکم بر ایران، طرف مردم را داشته باشد اما دولت روحانی نه تنها در زمینه انتخاب وزیران کابینه مطیع اصولگرایان مجلس شد که در زمینه انتخاب استانداران نیز تن به دخالت‌ روحانیان و نمایندگان ولی‌فقیه در استان‌ها داده است. اقدامی که تا کنون مورد انتقاد حامیان دولت نیز قرارگرفته است.

در میان بخشی از جریان حامی دولت این فکر شکل گرفته است که شاید بیش از حد درباره قدرت اصولگرایان بزرگنمایی شده است و نیازی به عقب‌نشینی مداوم دولت در برابر روحانیون و اسلامگرایان تندرو نیست.

انتخاب استانداران در هیئت دولت نیازی به تایید مجلس و قوه قضائیه و همچنین نهادهایی مانند شورای نگهبان ندارد، اما ظاهرا دولت به حدی با روحانیون و اصولگرایان کنار آمده است که انتخاب یک استاندار مغایر با نظر امام جمعه اراک برای استان مرکزی، واکنش علنی نماینده رهبر را در پی داشته است.

دری نجف‌آبادی در سخنرانی نماز جمعه، اقدام دولت را در بی‌توجهی به نظر خود، «تخلف» نامیده است. دری نجف آبادی از اصطلاح «دست دادن» استفاده کرده است که در زبان محاوره به معنای قول و قرار و قبول معامله است. نماینده علی خامنه‌ای در استان مرکزی دولت را به پیمان شکنی متهم کرده و گفته است: «در مسائل اخیر آقایان تخلف کردند، با من دست دادند ولی به وعده خود عمل نکردند.»

محمود زمانی قمی اکنون به جای محمدحسین مقیمی به سمت استانداری استان مرکزی انتخاب شده است. محمد حسین مقیمی بعد از قبول استانداری استان مرکزی به سمت معاونت سیاسی وزارت کشور ارتقا یافت و دری نجف آبادی امید فراوانی داشت تا از خلاء به وجود آمده برای تقویت تسلط خود بر ساختار قدرت و روابط اقتصادی این استان استفاده کند.

سوابق دری نجف‌آبادی

دری نجف‌آبادی وزیر اطلاعات ایران در دوران قتل‌های زنجیره‌ای بود که توسط محمد خاتمی از کار برکنار شد. عبدالله نوری، وزیر کشور دولت خاتمی در جلسه محاکمه خود با متهم دانستن نجف آبادی در پرونده قتلهای زنجیره‌ای گفته بود: «وزیر اطلاعات وقت هم قدرت داشته و هم ظاهراً فتوا صادر کرده، از نظر ما وزیر اطلاعات وقت باید بخاطر قتل‌ها پاسخگو باشد چون امنیت ملی را به خطر انداخته‌است.» دری نجف‌آبادی پس از اخراج از دولت خاتمی در سطوح بالای قوه قضائیه مشغول به کار شد اما در سال ۱۳۸۸ توسط صادق لاریجانی از سمت خود در قوه قضائیه کنار گذاشته شد و با تغییر سمت محسنی گرکانی از امامت جمعه اراک به ریاست دیوان عالی کشور، توسط رهبر به عنوان امام جمعه اراک منصوب گردید.

به گفته فعالان سیاسی استان مرکزی، دری نجف آبادی چندین بار در محافل خصوصی از انتصاب خود به عنوان امام جمعه با عنوان «تبعید» یاد کرده است و از طرق مختلف به اصلاح‌طلبان این استان پیام داده است که از آنان توقع حمایت و پشتیبانی دارد. چهره‌های محلی و فعالان سیاسی و اصلاح‌طلبان استان مرکزی به دلیل نقش دری نجف‌آبادی در ماجرای قتل‌های زنجیره‌ای توسط وزارت اطلاعات و نیز فعالیت‌های مالی مشکوکی که دری نجف آبادی در استان مرکزی به راه انداخته است از او حمایت نکرده‌اند.

مطلعین محلی از علاقه آشکار دری نجف آبادی به برخی زمین‌های اوقافی، تغییر قراردهای اقتصادی به نفع خود و نزدیکانش، رقابت با هیئت امنای اماکن مذهبی استان مرکزی، وضع حقوق و مزایای مختلف برای خود به بهانه‌های مختلف و اعمال فشار بر مالکی زمین‌ها و ساختمان‌های اطراف حوزه علمیه و مصلی اراک صحبت می‌کنند. مدیران سابق ادارات دولتی در این استان نیز خبر از همراهی و همکاری کامل اداره اطلاعات این استان با دری نجف‌آبادی برای پیش‌برد طرح‌های مذهبی و اقتصادی می‌دهند، امری که دری نجف‌آبادی را به تصمیم‌گیرنده اصلی در این استان تبدیل کرده است و مدیران این استان به دلیل پشتیبانی امنیتی، یارای مخالفت با نظرات او را ندارند.

ماجراهای استانداری در استان مرکزی

محمود زمانی قمی به محض انتصاب خود به عنوان استاندار استان مرکزی به محل سکونت دری نجف‌آبادی مراجعه کرده تا با او دیدار و از او دلجویی کند اما وزیر پیشین اطلاعات و امام جمعه فعلی شهر اراک حاضر به ملاقات با وی نشده است.

نماینده جامعه اساتید حوزه‌های علمیه استان مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که آقای زمانی مورد حمایت امام جمعه اراک و نمایندگان اصولگرای استان مرکزی نیست. به گفته احمد میرمهدی: «آیت‌الله دری‌نجف‌آ‌بادی هماهنگی‌های لازم را با نمایندگان مجلس برای انتخاب فروزان‌مهر به عنوان استاندار به عمل آورده و وزیر کشور نیز اعلام رضایت و قول پیگیری داده» است.

تظاهرات تعدادی بسیجی و پاسدار به همراه چند کودک و نوجوان در مقابل استانداری در اراک علیه استاندار جدید
تظاهرات تعدادی بسیجی و پاسدار به همراه چند کودک و نوجوان در مقابل استانداری در اراک علیه استاندار جدید

در هنگام معرفی استاندار جدید استان مرکزی، چند تن از افراد مذهبی، تعدادی از بازاریان متمول، تعدادی بسیجی و اعضایی از سپاه پاسدارن به همراه چند کودک و نوجوان در مقابل استانداری تجمع کرده بودند که به گفته خبرنگاران محلی، جضور چهره‌های شناخته شده‌ای از “کاسبان فتنه” و “کاسبان تحریم” در بین آنان کاملا مشهود و برجسته بود. به گفته برخی از تجمع‌کنندگان، دری نجف آبادی اعلام کرده «اجازه نمی‌دهد محمود زمانی پایش را در استانداری بگذارد.» اما تهدید او عملی نشد و حال در میان بخشی از جریان حامی دولت این فکر شکل گرفته است که شاید بیش از حد درباره قدرت اصولگرایان بزرگنمایی شده است و نیازی به عقب‌نشینی مداوم دولت در برابر روحانیون و اسلامگرایان تندرو نیست.