لایحهای که میتواند توافق با ایران را لغو کند، با حمایت اکثریت آرای سناتورهای عضو کمیته روابط خارجی تصویب و یک مرحله به قانون شدن نزدیک شد.
روز سه شنبه ۱۴ آوریل / ۲۵ فروردینماه، کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، لایحه «کروکر-منندز» را به رأی گذاشت. این لایحه که توسط جمهوریخواهان مجلس سنا معرفی شده است، اگر قانون شود قابلیت این را دارد که توافق نهایی کابینه اوباما با دولت جمهوری اسلامی ایران را باطل کند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه در مورد لایحه «کروکر-منندز» باید بدانید
لایحه اما به شکل اولیه آن تصویب نشده است. رایزنیهای جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا و سناتورهای دمکرات که بیش از ۵۰ متمم را به این لایحه اضافه کرده بودند موجب شد که شرایط و مفاد لایحه تغییر کند.
آخرین وضعیت لایحه «کروکر-منندز»
بر اساس توافقی که بین سناتورهای دمکرات و جمهوریخواه صورت گرفت، لایحه «کروکر-منندز» که با شماره رسمی لایحه «اس ۶۱۵» در مجلس نمایندگان امریکا به ثبت رسیده است، به شکل زیر تغییر کرد:
ریاست جمهوری آمریکا، باید توافق نهایی با ایران را با تمام جزئیات آن بلافاصله به کنگره آمریکا برای بازبینی ارائه دهد.
کنگره برای بررسی توافق نهایی با ایران ۵۲ روز فرصت دارد. پیش از این جمهوریخواهان ۶۰ روز را پیشنهاد داده بودند که رأی نیاورد.
در تمام دوران ۵۲ روز بررسی توافق نهایی با ایران توسط کنگره، رئیسجمهوری آمریکا حق ندارد که هیچ یک از تحریمهایی را که پیش از این تاریخ توسط کنگره علیه ایران به تصویب رسیدهاند، لغو کند.
زمانبندی دوره بررسی ۵۲ روزه به شرح زیر شکسته میشود: ۱ – یک دوره بررسی اولیه به مدت ۳۰ روز سپس رأیگیری برای لغو احتمالی تحریمها علیه ایران که ممکن است همراه با ملاحظات ویژه باشد؛ ۲ – دوازده روز برای بررسی و رأی دادن به لایحه در کنگره آمریکا؛ ۳ – ده روز برای امضاء و یا وتو احتمالی لایحه هنگامیکه به دست بارک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، میرسد.
اگر چنانچه طرفین مذاکره با ایران یعنی آمریکا و سایر کشورهای ۱+۵ در دستیابی به توافق نهایی تا ضربالاجل ۳۰ ژوئن، موفق نباشند و توافق نهایی دیرتر از تاریخ ۹ ژوئیه به دست نمایندگان مردم آمریکا در کنگره برسد، دوره بررسی به صورت اتوماتیک به ۶۰ روز افزایش پیدا میکند.
اگر چنانچه توافق نهایی به هر شکلی قانونی شود (از طریق تأیید کنگره یا وتو بارک اوباما)، رئیسجمهورهای آمریکا، از هر حزب و در تمام مدت توافق با ایران موظف هستند که هر ۹۰ روز یک بار به کنگره شهادت دهند که بازرسیها نشان داده ایران تعهداتش در شرایط توافق نهایی را اجرایی کرده است و از چارچوبهای قانونی این توافق تخطی نکرده است.
پیش از شهادت دادن به کنگره در مورد برنامه اجرایی توافق با ایران، رئیسجمهور آمریکا موظف است که به طور منظم مجموعهای از گزارش مفصل به کنگره در مورد ایران ارائه کند. این گزارشها در طیف وسیعی از مسائل ارائه خواهند شد از جمله: برنامه هستهای ایران، برنامه موشکهای بالستیک ایران، آخرین تحولات در مورد حمایت از تروریسم در سطح جهان که مرتبط به ایران باشد و آخرین تحولات از خطرات احتمالی ایران برای آمریکا و متحدانش.
لایحه «کروکر-منندز» چگونه ممکن است قانون شود؟
در قوانین ایالات متحده آمریکا، هنگامی که یک سناتور یا نماینده لایحهای را معرفی میکند، این لایحه پس از ثبت به کمیته متناسب با موضوع لایحه فرستاده میشود.
لایحه «اس ۶۱۵» یا همان «کروکر-منندز» در شکل اولیه آن به کمیته روابط خارجی سنا فرستاده شد. این کمیته این لایحه را سه بار بررسی کرد.
روز ۱۴ آوریل ۲۰۱۵، در کمیته روابط خارجی سنا، گروه کوچکتری از سناتورها از هر دو حزب جمهوری خواه و دمکرات به لایحه «کروکر-منندز» و تعدادی از متممها رای دادند و این لایحه با تغیراتی که در بالا گفته شد تصویب شد.
اکنون این لایحه به مجلس سنا و کنگره برای بحث ارسال میشود. در نهایت اگر دو مجلس نمایندگان مردم آمریکا پس از ارائه اصلاحات لایحه را به رأی بگذارند، لایحه تنها با اکثریت آراء به رئیسجمهور آمریکا فرستاده خواهد شد که با امضاء نهایی، آن را قانون کند.
اگر رئیسجمهور از حق وتو خود استفاده کند و لایحه را امضاء نکند، کنگره میتواند برای فائق آمدن بر حق وتو ریاست جمهوری این لایحه را مجدد در هر دو مجلس به رأی بگذارد. اگر از لایحه با اکثریت دو سوم آرای نمایندگان مردم و سناتورها حمایت شود، حق وتو رئیسجمهور باطل و لایحه قانون میشود.
پس با این حساب توافق با ایران یعنی کشک .
قابل توجه احمقترین رهبر و ولی امر دزدان جهان و سپاه قاچاقچیان پاسدار به خاطر دام خود ساخته ای که گریبانشان را گرفته و هر لحظه فشارش را بیشتر میکند تا در نهایت خفه شوند .
بهنام / 14 April 2015
این نتیجه فشار اسرائیل به کنگره امریکاست تاوان فلسطینی دوستی اخوندای بی وطن حاکم بر ایران است و جالبه فلسطینیان اخوندا را ادم حساب نمی کنند و فقط پول اخوندا را می خواهند و عزاداریشان برای ابومصعب الزرقاوی(شیعه کش معروف) و صدام حسین است و این بی شعوری سیاسی اخوندارا نشان می دهد
شهرام / 14 April 2015
خامنهای در دیدار با مداحان در مورد بازدید از مراکز نظامی گفت: ”به مسئولان محترم تذکر دادیم به شما هم عرض میکنیم، این است که بههیچوجه اجازه داده نشود که به بهانه نظارت، به حریم امنیتی و دفاعی کشور، اینها نفوذ کنند، مطلقاً، مسئولان نظامی کشور بههیچوجه معذور نیستند که به بهانه نظارت و به بهانه بازرسی و این حرفها، بیگانگان را در حریم و حصار امنیتی و دفاعی کشور راه بدهند، یا توسعه دفاعی کشور را متوقف کنند. توسعه دفاعی کشور، توانایی دفاعی کشور، مشت محکم ملت در عرصه نظامی، این بایستی همچنان محکم بمانه و محکمتر بشه“. !
naseem / 15 April 2015
نه آمریکا نه اسرائیل نه …………هیچ غلطی نمیتوانند بکنن اینقدر ترسو نباشید
یا علی / 15 April 2015
حرکت ایران باعث شده که شش کشورابرقدرت جهان مدت دوساله که همه وقتشان را صرف توقف ایران بکنند این حرکت کنگره آمریکا هم ره بجایی نمی برد
یا علی / 15 April 2015
لطفا کسیکه نظرشو اینجا ابراز میکننه با طناب اخوندا به چاه نره و مسائل ایران را از دیدگاه اخوندای فاقد شعور سیاسی نگاه نکنه درسته که خیلیها تا چشم باز کرده اند پای منبر و تلویزیون اخوندا نشسته اند ولی لطفا کمی قوه تجزیه و تحلیل مطالب را داشته باشید و عینا دیدگاه اخوندها را که جایشان مسجدست را بازگو نکنید و به عنوان مثال با خود بیندیشند که علت دشمنی ایران و اسرائیل چیست؟اگر به خاطر فلسطینیان هست فلسطینیان که در این 36 ساله فقط پول ایران را گرفته اند و همیشه ضد ایران بوده اند و حتی خون اهدائی ایرانیان را به توالت ریختند
شهرام / 15 April 2015
من کاملا خوشحالم که تلاش های *** حسین اوباما برای معامله با رژیم ضد انسانی و تبهکاراسلامی با همت جمهوری خواهان اخلاق مدار و نیکوکار نقش بر آب شد . بی صبرانه منتظر دیدن رژه شجاعانه و با شکوه نگاه بانان آزادی و شادی و زندگی یعنی ارتش امریکا و اسراپیل در تهران هستم .
فراز / 15 April 2015
آقای شهرام اینکه یک ایرانی آرزوی رژه نیروهای اجنبی در پایتخت کشورش را داشته باشد نشان دهنده عمق تفکر ضد انقلاب است. به همین دلیل است که امثال شما هیچگاه در مناسبات سیاسی ملت بزرگ ایران که بزرگترین خصلت آنها استقلال طلبی و آزادگی است جایگاهی ندارید.
ایرانی / 15 April 2015
اقای ایرانی در گفته های اقای شهرام ارزوی رژه نیروهای اجنبی در پایتخت کشورش هست که بهش اشاره کردی ؟خصلت شما طرفدارای حکوکت اخوندی مغلطه و جلوه دادن غیر واقعیت به واقعیت و واقعیت به غیر واقعیت می باشد دو بار مطالب اقای شهرام را خواندم منظورش اینه که انسان برای کسی میمیره که طرف مقابل هم حداقل براش تب بکنه نه برای فلسطینیان که همیشه مخالف ایران بوده اند و خون اهدائی ایرانیان به مجروحان فلسطینی را به توالت ریختند در ضمن شما فقط اسم ایرانی را انتخاب کردی ولی افکارت عربی و ضد ایرانی است و نتیجه افکار امثال شما ست که مردم ایران از بذل و بخشش حکومت اخوندی که مورد علاقه شماست فقیر شده اند و غیرت ایرانی بابت قاچاق دختران ایرانی به کشورهای دیگر مخصوصا امارات زیر سوال رفته است
هوشنگ / 16 April 2015