یونسکو در گزارشی اعلام کرده است که یکسوم کشورهای جهان توانستهاند شش هدف آموزشی برنامه این سازمان را که در سال ۲۰۰۰ میلادی تصویب شده بود به انجام برسانند.
۱۵ سال پس از آغاز برنامه سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) با عنوان «آموزش برای همه»، این سازمان نتیجه کنونی این برنامه را ارائه داده است.
بر اساس این بیلان، تنها در یک دوم کشورهایی که این برنامه در آنها اجرا شده است، کودکان آموزش ابتدایی میبینند و حدود ۱۰۰ میلیون کودک در جهان نتوانستهاند مدرسه ابتدایی را به پایان برسانند.
شش هدف آموزشی
سال ۲۰۰۰ در داکار، پایتخت سنگال، ۱۶۴ کشور جهان بر سر شش هدف آموزشی به توافق رسیدند: گسترش آموزش در اوایل دوران کودکی؛ آموزش ابتدایی برای همه؛ تضمین نیازهای آموزشی افراد جوان؛ کاهش بیسوادی بزرگسالان به نصف، غلبه بر نابرابریهای جنسیتی و بهبود کیفیت آموزش و پرورش.
افغانستان، نمونه مثبت
ایرینا بوکوا، مدیرکل سازمان یونسکو میگوید که جهان «گامهای بزرگی» در راه دستیابی به این اهداف برداشته است. در زمینه موفقیت برنامه این سازمان میتوان به این اشاره کرد که در حال حاضر ۵۰ میلیون کودک بیشتر از سال ۱۹۹۹ به مدرسه میروند. بهویژه تعداد دخترانی که به مدرسه میروند افزایش یافته است.
یونسکو افغانستان را مثال زده و گفته است که این کشور پس از سالها جنگ داخلی و حکومت طالبان در سال ۲۰۰۰ در بدترین وضعیت آموزشی قرار داشت. دختران تقریباً از آموزش محروم بودند و ۱۵ سال پیش تنها چهار درصد آنها به مدرسه میرفتند در حالیکه در سال ۲۰۱۲، این میزان به ۸۷ درصد رسید.
با این حال مدیرکل یونسکو میگوید: «ما از دستیابی به اهدافمان دور ماندهایم.»
به گفته ایرینا بوکوا، جامعه جهانی باید «برای بهبود کیفیت آموزش و کاهش نرخ بیسوادی بهطور مشخص، با استفاده از بودجه کافی، اهدافی را که نقطه توجه آنها بر فقیرترین افراد -بهویژه دختران- متمرکز است، بهثمر برساند.»
یونسکو در گزارش خود همچنین گفته است که از هر چهار کشور تنها یک کشور توانسته است به هدف کاهش ۵۰ درصدی نرخ بیسوادی دست یابد. دو سوم جمعیت ۷۸۱ میلیون نفری بیسوادان بزرگسال جهان را زنان تشکیل میدهند. در جنوب آفریقا از هر دو زن، یک نفر خواندن و نوشتن نمیداند.
فقر؛ مانع اصلی آموزش
یونسکو از وضعیت کودکان در مناطق بحرانی نیز نگران است. یک سوم کودکانی که به مدرسه نمیروند در این مناطق زندگی میکنند.
همچنین به گفته یونسکو، فقر مانع اصلی آموزش در جهان است. احتمال تکمیل دوره ابتدایی آموزش در میان فقرا پنج بار کمتر از ثروتمندان است.
سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد میگوید هر سال به ۲۲ میلیارد دلار بودجه بیشتر نیاز است تا بتوان به اهداف آموزشی تعیینشده دست یافت. این مبلغ برای افزایش تعداد آموزگاران، دایر کردن مدرسه و تهیه کتابهای آموزشی مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه بتوان تمام کودکان را تحت آموزش قرار داد، به حدود چهار میلیون آموزگار نیاز است.