درهای گورستان جمعی «خاوران» همچنان بسته است. خانواده‌ها و نزديکان اعدامیان سياسی سال ۶۷ و  دهه ۶۰ در ايران جمعه ۲۲ اسفندماه، با دخالت نيروهای امنيتی از حضور در گورستان جمعی «خاوران» بازماندند.

14may, khavaran3
خاوران اسفندماه ۱۳۹۳

بنابر گزارش‌ها از تهران، نيروهای امنيتی با مسدود کردن مسيرهای ورودی به خاوران، به شناسايی افرادی پرداخته‌اند که قصد ورود به اين مکان را داشته‌اند. اين در حالی است که شهريور‌ماه امسال، تعدادی از خانواده‌ها موفق شده‌ بودند در سالگرد این اعدام‌ها به خاوران راه پيدا کنند.

گورستان خاوران در جنوب شرقی تهران و در کنار قبرستان بهائيان و ارامنه ايران قرار دارد. حکومت جمهوری اسلامی ايران پس از اعدام‌ بيش از ۴۰۰۰ تن از مخالفان سياسی خود در سال ۶۷، اجساد تعدادی از اين زندانيان را در کانال‌های جمعی و در عمق کمی از خاک در اين مکان دفن کرد.

ادامه یک سنت سیاسی

خانواده‌ها و نزديکان اين اعداميان، به طور سنتی در جمعه اول شهريور و جمعه آخر هرسال برای يادبود اين زندانيان سياسی گردهم می‌آيند.

پس از روی کار آمدن حسن روحانی، رئيس‌جمهوری ايران گمان می‌رفت بر خلاف دوران محمود احمدی‌نژاد امکان حضور خانواده‌ها و نزديکان قربانيان کشتار سال ۶۷ در اين مراسم فراهم شود. در دوران رياست جمهوری احمدی‌نژاد برخورد با نزديکان و خانواده‌های اين زندانيان شدت گرفته بود.

در تابستان ۶۷ قضات شرع ايران بنابر فتوايی از آيت‌الله خمينی رهبر وقت ايران، بيش از ۴۰۰۰ تن زندانی سياسی را در دادگاه‌هايی چند دقيقه‌ای به اعدام محکوم کردند. اين دادگاه‌ها در شرايطی برگزار می‌شد که برای بسياری از متهمان، پيش‌تر حکم زندان صادر شده بود و يا اساساً دوران محکوميت آنها به پايان رسيده بود.

فتاوی آيت‌الله خمينی طيف‌های گسترده‌ای از گروه‌ها چپ تا مذهبی و مسلح در اپوزيسيون ايران را شامل می‌شد.

مقامات جمهوری اسلامی ايران تا کنون درباره اعدام‌ طيف‌های گسترده‌ای از مخالفان سياسی خود در فاصله ماه‌های مرداد تا شهریور سال ۶۷ سکوت کرده‌اند. در معدود موضع‌گيری مسئولان ارشد حکومت ايران، اعتراض آيت‌الله حسينعلی منتظری، قائم مقام رهبر وقت ايران منجر به عزلش از اين مقام شد.

طی بيش از دو دهه گذشته خانواده‌ها و نزديکان اين اعداميان بارها به سبب پيگيری حقيقت اين اعدام‌ها و برگزاری مراسم يادبود برای قربانيان سال ۶۷ و همچنين  دهه ۶۰ با بازداشت و احکام زندان مواجه شدند.

بیشتر‌ بخوانید: جایزه حقوق بشر گوانگجو به «مادران خاوران» اهدا شد