تعدادی از نمايندگان مجلس ایران نسبت به سخنان اخیر علی یونسی، دستیار ویژه حسن روحانی در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی درباره عراق واکنش نشان دادند. آن‌ها طی نامه‌ای خطاب به روحانی خواستار برکناری او شده‌اند.

علی یونسی گفته بود: در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هويت، فرهنگ، مرکز و پايتخت ماست.
علی یونسی گفته بود: در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هويت، فرهنگ، مرکز و پايتخت ماست.

نامه ۲۱ نماينده مجلس به حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران با عنوان «عزل آقای يونسی دستيار رياست جمهوری به علت مواضع ناشايسته ايشان و تهديد امنيت ملی» ‌نوشته شده و قرار است روز یکشنبه به هیأت رئیسه مجلس تقدیم شود.

در این نامه نمایندگان گفته‌اند علی یونسی « تذکرناپذير» است و بر مواضع «ناپسند» خود اصرار می‌ورزد.

آن‌ها ضمن اشاره به «حساسيت سياست‌های داخلی و خارجی ناشی از مواضع مسئولان جمهوری اسلامی ايران» خطاب به حسن روحانی نوشته‌اند: «از شما می‌خواهیم يونسی را از اين جايگاه عزل نماييد و اجازه ندهيد اين مواضع نسنجيده و بحران‌آفرين ادامه يابد.»

علی یونسی روز یکشنبه ۱۷ اسفندماه در همایش «ایران، ملیت، تاریخ و فرهنگ» گفته بود تمام خرده‌فرهنگ‌ها و خرده‌اقوامی که در فلات ایران قرار گرفته‌اند به مرور زمان «ایرانیزه» شده‌ و زبان و فرهنگشان به ایرانی تبدیل شده است.

او در ادامه افزوده بود: «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هويت، فرهنگ، مرکز و پايتخت ماست و اين مسأله هم برای امروز است و هم گذشته.»

این سخنان با واکنش منفی اصولگرایان روبه‌رو شد و وزارت امور خارجه عراق نیز در بیانیه‌ای از آن اظهار تعجب کرد و گفت عراق اجازه نمی‌دهد به حاکميت ملی آن تعرض شود.

روز جمعه ۲۲ اسفند، اسماعیل کوثری، نماینده تهران در مجلس مواضع علی یونسی را مواضع جمهوری اسلامی ندانست و گفت گروهی از نمایندگان در نامه‌ای به صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه خواهان پیگیری حقوقی این سخنان شده‌اند.

علی يونسی پس از سخنانش در همایش «ایران، ملیت، تاریخ و فرهنگ» و اعتراض‌های پیش آمده، روز چهارشنبه ۲۰ اسفندماه در گفت‌وگو با شبکه العالم، وابسته به جمهوری اسلامی گفت ایران نمی‌خواهد تماميت ارضی و استقلال کشور‌ها به‌ويژه عراق را مخدوش کند.

یونسی گفت: «آن‌چه که من گفتم دقيقاً اين است که در گذشته در فلات ايران امپراتوری‌های بزرگی به نام ايران در زمان هخامنشيان، ساسانيان و اشکانيان بودند که کشورهای منطقه عضو آن امپراتوری بودند؛ ولی امروز نه بار ديگر دولت عثمانی باز می‌گردد، و نه امپراتوری عربی؛ و نه اينکه بنا است امپراتوری ايرانی بازگردد.»