وزارت امور خارجه ایران می‌گوید اظهارات کلودیا روت، نایب رئیس مجلس آلمان در سفر به ایران، «بی پایه و خارج از عرف» بوده است و «به هیچ وجه زیبنده مناسبات دو کشور نیست».

Ghashghavi

حسن قشقاوی معاون وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس اعلام کرد که ایران نسبت به این اظهارات اعتراض شدید کرده و در غیاب سفیر آلمان در تهران، کاردار این سفارتخانه به وزارت خارجه احضار شده و یک مقام این وزارتخانه اعتراض ایران را ابلاغ کرده است.

کلودیا روت در سفر ۵ روزه خود به ایران که از روز ۲۱ ژانویه / یک بهمن و به دعوت مجلس شورای اسلامی انجام شد، علاوه بر ملاقات با رییس و برخی از نمایندگان مجلس ایران، با محمدرضا عارف، رییس بنیاد باران، گروهی از اقلیت‌های مذهبی، هنرمندان و کنشگران جامعه مدنی ایران نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

یکی از اصلی‌ترین نکات مورد انتقاد در ایران، ملاقات کلودیا روت با محمدرضا عارف و سخنان او در مورد لزوم رفع حصر از میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد بوده است.

قشقاوی در مورد نقش وزارت امور خارجه ایران در ملاقات‌های روت با افراد مختلف در ایران به خبرگزاری فارس گفت مسئولیت سفرهای پارلمانی به عهده مجلس است و بقیه ارگان‌ها بر حسب وظیفه ذاتی و قانونی خود موظف به استمرار همکاری با مجلس هستند.

به گفته معاون وزارت امورخارجه، این وزارتخانه در مورد هیچ یک از ملاقات‌های صورت گرفته، توصیه خاصی به مجلس نداشته و صرفاً به عنوان یک رابط، اصل یادداشت‌های دریافتی از سفارت آلمان در تهران را برای بررسی، اعلام نظر و اتخاذ تصمیم به مسئولان ذیربط در مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است.

قشقاوی همچنین گفت وزارت خارجه ایران قبل از سفر اخیر کلودیا روت، گزارشی در مورد سفر سال ۲۰۱۰ او به ایران و مواضعش نسبت به جمهوری اسلامی و بازتاب‌ها و مسائل قبل و بعد از این سفر به کمیسیون ارائه کرده بود.

کلودیا روت در بازگشت از ایران، در گفت‌وگوی اختصاصی با «زمانه» تأکید کرد که در پیگیری موضوع رفع حصر، پاسخ گرفت که آنها چه کارهایی کردند: «و البته پاسخ دیگر آنها این بود که دادگاه باید تشخیص دهد که چه کسی حق و یا ناحق است.» روت به «زمانه» گفت مایل بود با کروبی و موسوی دیدار کند اما «به من گفته شد که این امکان وجود ندارد. همچنین می‌خواستم خاتمی را ببینم که امکان آن هم وجود نداشت.»

سخنان کلودیا روت و دیدارهای او، پیش‌تر نیز از سوی دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس «سخیف و دخالت‌جویانه» توصیف شده بود. محمدحسن آصفری گفته بود که از دیدار نایب رئیس مجلس آلمان با تعدادی از «عناصر فتنه» در رستوران هنرمندان جلوگیری کردیم.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز پس از این سفر اعلام کرد حساسیت جمهوری اسلامی نسبت به «فتنه‌گران» بسیار بالاست و اظهارات نایب رئیس مجلس آلمان در سفر به ایران «مداخله‌گرانه» و «غیرمسئولانه» بوده است.

در همین زمینه:

کمیسیون امنیت ملی مجلس: سفیر آلمان در تهران احضار شود

نایب‌رئیس پارلمان آلمان: روسری به سر کردم، برای گفت‌وگو با مقامات ایران